Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 00:04, 24 kwi 2018

MariuszG napisał(a)
Basiu, spodobało mi się określenie "przaśno-siermiężny" bardzo zgrabnie to brzmi. Masz bardzo ładnie, a w swoim ogrodzie trzeba mieć tak, żebyśmy mogli czerpać z niego radość. U mnie w ogrodzie tylko bywa czasem tak, że może sprawiać wrażenie zadbanego, bo przeważnie ja bywam w nim tylko raz w tygodniu. A cały ogród jest pewnie z 5 razy większy od kawałka, który pokazuję na zdjęciach, ale tamta część albo nie zaznała szpadla w ostatnich latach, albo jest rozjeżdżona przez dziesiątki samochodów, bo mój Tato jest mechanikiem . Ale i to jest dobre. Tworzę sobie mały kawałeczek, z którego staram się czerpać frajdę. Dlatego tym bardziej podziwiam Cię, za to, że dbasz o tak wielki teren. Link do ogrodu Karla Foerstera umieszczę w swoim wątku, wrzucę też link do odcinka Mai w ogrodzie, który był tam kręcony. Sam sobie chętnie go przypomnę, a może i Ty lub ktoś z odwiedzających zechce go zobaczyć .
Pozdrawiam serdecznie i życzę trochę więcej deszczu w tym tygodniu. Niech wypada się przed majówką

U mnie też jeszcze spora część ogrodu nie zaznała jeszcze szpadla, powoli ale sukcesywnie pracuję nad tym. Na forum trafiają tylko te fotki, które nadają się do ewentualnego pokazania. Styl przaśno- siermiężny nie jest docelowy, lecz raczej przejściową koniecznością i mam nadzieję, że będzie ustępował stopniowo czemuś bardziej wyrafinowanemu. Masz rację, że ogród musi dawać frajdę, najważniejsze, żebyśmy to my go mieli, a nie on nas.
AnnaMS 00:25, 24 kwi 2018

marba napisał(a)

Pomysł z półokrągłą ławeczką we wgłębniku jest świetny, dzięki za jego podsunięcie. Powstanie taki zaciszny, medytacyjno- kontemplacyjny zakątek, w którym będzie można się schować, żeby pobyć sam na sam ze sobą i swoimi myślami. Oczywiście dojdzie tam jeszcze trochę roślinek, myślę, że wyjdzie to bardzo fajnie.

miłej pracy życzę, ten rok da nam po kościach ...
marba 00:35, 24 kwi 2018

AnnaMS napisał(a)

miłej pracy życzę, ten rok da nam po kościach ...

Oj da, da... . Tym bardziej, że lista prac do wykonania zamiast się skracać wydłuża mi się coraz bardziej. Nie nadążamy z realizacją pomysłów. Właściwie to ja nadążam z wymyślaniem, tylko eM nie nadąża z ich wykonaniem. Ale trochę go rozgrzeszam, bo faktycznie, zapracowany jest bardzo.
AnnaMS 00:56, 24 kwi 2018

Lista prac nigdy się nie skróci, nie ma takiej opcji Zawsze będzie coś, jak nie tu to tam, końca nie widać ... Ale twarde jesteśmy, będziemy dążyć do "ideału"
Gosialuk 07:47, 24 kwi 2018

AnnaMS napisał(a)
Lista prac nigdy się nie skróci, nie ma takiej opcji Zawsze będzie coś, jak nie tu to tam, końca nie widać ... Ale twarde jesteśmy, będziemy dążyć do "ideału"

To niestety prawda, ale sprawia nam to radość - prawda?
marba 21:04, 24 kwi 2018

Aniu, faktycznie, ogród to taka nigdy niekończąca się historia. Dobrze to czy źle? Sama nie wiem.

Gosiu,to, że sprawia nam to radość nadaje sens tej często syzyfowej pracy.

A tymczasem w najbardziej odległym i nieuporządkowanym do końca zakątku ogrodu powstaje taka oto mała altanka. Przy ażurowych ściankach rosną powojniki Stolwijk Gold o limonkowych listkach, a wokół półkoliste rabatki z lawendą.

I jeszcze parę obrazków z wiosennego ogrodu:
AnnaMS 22:13, 24 kwi 2018

Gosialuk napisał(a)

To niestety prawda, ale sprawia nam to radość - prawda?

Prawda, prawda, choć wszystko boli i nie mamy już siły to i tak idziemy do przodu z łopatą i grabiami, a potem jaka satysfakcja czyli przyjemny stan emocjonalny z wykonanej pracy
barbara_kraj... 23:31, 25 kwi 2018

Basiu, przypadkiem nie byłaś chętna na rdest? Tak mi się coś w pamięci kołacze.
akwarela 09:02, 26 kwi 2018

Jaka śliczna altanka To dopiero będą widoki.
Nallar 09:30, 26 kwi 2018

marba napisał(a)

A tymczasem w najbardziej odległym i nieuporządkowanym do końca zakątku ogrodu powstaje taka oto mała altanka. Przy ażurowych ściankach rosną powojniki Stolwijk Gold o limonkowych listkach, a wokół półkoliste rabatki z lawendą.

Zapowiada się pięknie Miejsce gdzie będziesz mogła się ukryć i pomedytować.

Doszły do mnie słuchy że jakieś szybkie spotkanko było...
A nie mogłaś zajrzeć do mnie po roślinki?