Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 08:48, 26 wrz 2018

wiunia napisał(a)
Dołączę do grona zachwyconych po uszy! Najbardziej nie mogę napatrzeć się na trawnik. Ogólnie kształty Twoich rabat są przepiękne nie mówiąc o gaikach brzozowych ( moje niespełnione marzenie!)
Pozdrawiam serdecznie☺

Dzięki za pochwały, od razu cieplej, mimo iż za oknem z 5C (swoją drogą ubiegłą środę w krótkich spodenkach i letnich bluzkach biegaliśmy)

Pozdrawiam

edit:

Kształty rabat to zasługa moich braci - złote rączki mają - wytyczenie rabat i ułożenie obrzeży z kostki takie, że mucha nie siada mistrzostwo świata
Agi2006 08:49, 26 wrz 2018

AngelikaX napisał(a)

Danici mam ok 7 lat, cięłam je dopiero drugi raz, one nie wymagają cięcia, bo same trzymają zwarty pokrój... u mnie zaczynały "stykać się" stąd cięcie

Dziękuję Angelika. Ja na razie swoich nie tnę bo mam je 2 sezon więc jeszcze nie ma co przycinać. Ale tak sie zastanawiam, czy z daniki mozna zrobić zywopłot niski i wąski...
AngelikaX 08:52, 26 wrz 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Angeliko, pięknie masz, wrzosowisko jedno z najpiękniejszych, jakie widziałam. Masz chyba bardzo dobrą glebę i/lub dobre nawadnianie, bo suszy w ogóle u Ciebie nie widać, a wszystko bujnie rośnie.

Miło mi Aga, że Ci się podoba .... wrzosowisko ma teraz swój czas, zwłaszcza w słoneczne dni bardzo przykuwa uwagę Wodę fakt laliśmy w lato sporo co przełożyło się na rachunki … najważniejsze - rośliny nie ucierpiały mimo okropnych upałów.

Co do gleby to trzeba było trochę pomóc, bo do dobrych moja się nie zaliczała

Dzięki
AngelikaX 09:00, 26 wrz 2018

Agi2006 napisał(a)

Dziękuję Angelika. Ja na razie swoich nie tnę bo mam je 2 sezon więc jeszcze nie ma co przycinać. Ale tak sie zastanawiam, czy z daniki mozna zrobić zywopłot niski i wąski...

Jak widać można, tylko cały urok danic jak dla mnie jest właśnie w kształcie zwartek kuli i co za tym idzie jej bezobsługowości

tu masz przykład danicowego żywopłotu

http://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=563

Po zmasowanym ataku ćmy azjatyckiej na bukszpan, możliwe, że za kilka lat widok żywopłotu w takiej odsłonie nie będzie niczym oryginalnym

Agi2006 10:59, 26 wrz 2018

U "Maji w ogrodzie" był kiedyś taki odcinek gdzie w nowoczesnym ogrodzie były niskie zywopłoty z tuji hoserii. I stad moje zainteresowanie tym tematem Kilka hoserii u siebie mam i cienko mi rosna a danica jest ładna i jej zieleń jest taka bardziej soczysta. Angelika dzięki za linka. Ciekawe co ile sadzone były tuje w tym zywopłocie.
eVka 11:43, 26 wrz 2018

AngelikaX napisał(a)

U mnie są co 20-30cm - sadzone na mijankę, ścinam wczesną wiosną, tylko część przekwitłą, potem nawóz do wrzosów, oprysk przeciwgrzybowy (bo nie wiem czy wspomniałam o tym)

Czy możesz napisać jaki nawóz i oprysk stosujesz?
AngelikaX 16:32, 26 wrz 2018

Ewa nawóz do wrzosów (agrecol - płynny) - choć nada się każdy do iglaków... przeciwgrzybowo np. topsin
AngelikaX 16:34, 26 wrz 2018

Agi2006 napisał(a)
U "Maji w ogrodzie" był kiedyś taki odcinek gdzie w nowoczesnym ogrodzie były niskie zywopłoty z tuji hoserii. I stad moje zainteresowanie tym tematem Kilka hoserii u siebie mam i cienko mi rosna a danica jest ładna i jej zieleń jest taka bardziej soczysta. Angelika dzięki za linka. Ciekawe co ile sadzone były tuje w tym zywopłocie.

Faktycznie w danicach ta zieleń jest bardziej żywsza

Na pewno rzadziej niż bukszpan
lawenda001 18:05, 26 wrz 2018

dziękuję ci bardzo

eVka 18:42, 26 wrz 2018

AngelikaX napisał(a)
Ewa nawóz do wrzosów (agrecol - płynny) - choć nada się każdy do iglaków... przeciwgrzybowo np. topsin

Dziękuję