Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

sarenka 13:33, 07 kwi 2022

Przykro mi z powodu folii :/
ElzbietaFranka 13:50, 07 kwi 2022

sarenka napisał(a)
Przykro mi z powodu folii :/

Mnie też. 4 zimy przetrwała, moja wina, że nie zgarnelam śniegu. Śnieg był bardzo mokry ok 30 cm to za dużo

Już zaglądałam kupię z poliwęglanu z większym spadkiem.
pestka56 15:08, 07 kwi 2022

Szkółka Szczerbów w Piskórce, czy Telaccy w Grochowej? Bo ja ci chyba mówiłam o tej w Grochowej (www.byliny-telaccy.pl).

U mnie woda stoi i nic nie mogę robić. Jestem wściekła na nowego sąsiada. Podniósł grunt o 20-30 cm i woda ode mnie powierzchniowo nie spływa. Zawsze jak nalało to jednak w tej części ogrodu dość szybko spłynęło. Teraz stoi tydzień i zeszło może z 5 cm. Ale jego też pokarało. Na jego działce zanim się nie ogrodził i nie podwyższył poziomu, woda nigdy nie stała. U mnie była, a tam nie. Tam mniej gliniasta ziemia. No, ale nasypał szajsu i ma pływalnię dla żab.

Oj, szkoda tego co ci połamało pod folią

Moje, to co wyległo, otrzepałam w końcu i rhododendron się trochę podniósł, ale jest rozcapierzony i nieładnie wygląda. Natomiast tuje i jałowce chyba będę musiała stawiać do pionu i naciągać.

Elu, czy ty masz przy oczku wodnym irysy? Chcę przesadzić syberyjskie w bardziej narażone na zalewanie miejsca i nie wiem, czy to dobry pomysł.
ElzbietaFranka 17:43, 07 kwi 2022

Mam irysy syberyjskie i dobrze rosną.

Jakbyś miała żółte irysy one mogą stać nawet w wodzie typowo błotna roślina. Chociaż u mnie nawet na skalniaku dobrze rosły.

Jak masz tak mokro to zrób sobie rabatę błotna. Obniż teren o kilka centymetrów i posadz krwawnice, kaczeńce, irysy, pałka, sity, tojeść kropkowana jest tych roślin dużo

Gosialuk 22:19, 07 kwi 2022

Szkoda tunelu i kwiatków w nim, ale dobrze, że przeżyły. Widać po oczkach ile wody u ciebie.
daszum 12:03, 08 kwi 2022

Elu pamiętam o tej trawie, ale nie mam kiedy się za nią zabrać.

Od poniedziałku pies jest chory Byłam 2 razy u weterynarza, leczył go na kręgosłup, bo z trudem chodzi, ale wymiotuje i nie chce jeść, więc może to inna przyczyna.

Jakby tego było mało wczoraj rano naszą piwnicę zalały ścieki sąsiadów. U nas przy każdym domu jest studzienka z pompą. Tym razem pękła rura do pompy i ścieki zamiast do rury głównej wypływały u nas w WC.
Wczoraj syn wziął urlop i cały dzień sprzątaliśmy, jeszcze jego kolega przyjechał nam pomóc.
ElzbietaFranka 12:10, 08 kwi 2022

daszum napisał(a)
Elu pamiętam o tej trawie, ale nie mam kiedy się za nią zabrać.

Od poniedziałku pies jest chory Byłam 2 razy u weterynarza, leczył go na kręgosłup, bo z trudem chodzi, ale wymiotuje i nie chce jeść, więc może to inna przyczyna.

Jakby tego było mało wczoraj rano naszą piwnicę zalały ścieki sąsiadów. U nas przy każdym domu jest studzienka z pompą. Tym razem pękła rura do pompy i ścieki zamiast do rury głównej wypływały u nas w WC.
Wczoraj syn wziął urlop i cały dzień sprzątaliśmy, jeszcze jego kolega przyjechał nam pomóc.

Danusiu nie ma problemu. Róże dla ciebie też są przycięte w ziemi siedzą bo widzisz jaki mam klimat teraz mokro jak nie urok to.... Chyba dopiero po świętach wyślę.
U mnie żadna trawa przycięta wczoraj sprawdzalam nie wypuściła jednego źdźbła zielonego.
Chociaż w zeszłym roku też tak późno trawy ruszały a potem nadganiaja.

U was na południu jest cieplej.
ElzbietaFranka 12:19, 08 kwi 2022

Gosialuk napisał(a)
Szkoda tunelu i kwiatków w nim, ale dobrze, że przeżyły. Widać po oczkach ile wody u ciebie.

Tak Gosiu jest sporo wody. Może jutro coś ogarnę chodzi mi o róże. Powinnam dawno przyciąć, kopczyki rozgarnac i nawieźć. Nie mogłam były ważniejsze prace. Potem spadł śnieg i tydzień do tyłu.
Inne prace i tak muszę czekać aż rośliny wyjda z ziemi bo łatwo usunąć przy porządkowaniu.
SlonecznyOgrod 12:37, 08 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Kilimandżaro z czerwca 2020 r. Jeszcze w donicy. Jesienia tego roku przesadziłam do gruntu nie ma oge znaleźć fotki.
Kwitnie cały czas do mrozów przebarwia się na bordowy kolor jesienią

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.
Jesienią się przebarwia. Mam jeszcze inne kaliny nie pamiętam nazw jedna kwitnie różowo dostałam małe krzaczki w 2020 r. I w zeszłym roku ładnie podrosły może zakwitną w tym roku.

To hortensja fota październik 21 r.

O wystawiłaś dla mnie zdjęcia
Dzięki za pokazanie kalin i hortensji
Też je masz od niedawna, ciekawa jestem czy moje zakwitną w tym roku, ale widać, że długo na nie nie trzeba czekać bo już młode egzemplarze kwitną
Z twoich to ta Wantanabe szczególnie ładna, Kilimandżaro powinna być prawie identyczna.
SlonecznyOgrod 12:40, 08 kwi 2022

A co do śniegu to jednak nic dobrego nie przyniósł, a nawet szkody u Ciebie, jaka to strata...
Potem i tak wszędzie deszcz padał i pada teraz, więc suszy już nie ma. U mnie ani grama śniegu, a ogród i tak podlany.