Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 23:13, 03 kwi 2022

pestka56 napisał(a)
Tak myślałam, Elu, że u ciebie podobnie jak u mnie. Niefajnie to wyglądało, a dziś słońce i -4. Śnieg zaczął marznąć po wierzchu, a głębiej mokry puch. Z okna zobaczyłam dziurę między jałowcami i żywotnikami na zapleczu rhododendrona. Poszliśmy zobaczyć co się stało. Okazało się, że żywotnika takiego prawie 4 metry rozłożyło niemal jak gwiazdę. Ciekawe, że jednego. Pozostałe wysokie i nic nie wyległo. Dobrze, że nie padł na rh. Otrzepaliśmy przy okazji rhododdendrona.
Ale prawdziwa niespodzianka jest na zdjęciu. Ta sosna ma sporo ponad 6 m wysokości i pień pod pierwszym piętrem gałęzi o średnicy 25 cm. Śnieg tak ją przygiął, że pójdzie do ścięcia, bo już się raczej nie podniesie.

Sosny są bardziej rozłożyste. Widziałam moje otrzepała bym,ale musiałabym odgarnac śnieg aby do nich dojść. Trudno co będzie to będzie. Tuje i jałowce mi pogięło.

Wysłałam do siostry foty na Śląsk bo nie wierzyła, że tyle napadało u nich 2-3 cm i dzisiaj już się stopił. A u nas dziesiątki mają frajdę. Nad tunelem $-8 bałwanów od groma od maleńkich do wysokich. Na osiedlu też bałwany.

IT

Martka 07:34, 04 kwi 2022

Elu, mam nadzieję, że u Ciebie bez szkód. Jutro ma być deszcz i śnieg zniknie.
Dorota321 16:36, 04 kwi 2022

No to nam zima namieszała tej wiosny. Mam nadzieję, że to jej ostatnie podrygi.
ElzbietaFranka 19:00, 04 kwi 2022

Tak namieszała. Opóźnienia są.w pracach, ale trudno trzeba czekać na lepszą pogodę.

Dzisiaj zasiałam paprykę może za późno najwyżej kupiej flance na rynku.
W czwartek zasiałam aksamitki i tak już urosły

Byłam po ziemię u ogrodnika by posadzić begonie i kupiłam takie maleństwa 5 doniczek po 6 zł
Na parapecie widać też zasiewy to jeżówki dosyć ładnie po wschodzily

GorAna 21:56, 04 kwi 2022

Elu śniegu nie zazdroszczę, ale chociaż jakaś wilgoć do ziemi wpadnie.
Zasiewy parapetowe obiecujące
Ja się jakoś nie mogę zabrać do wysiewów
Anusia2 08:38, 05 kwi 2022

Śniegu o tej porze nie zazdroszczę. U nas za to wieje, że głowę urywa. Dobrze, że pierwsze prace porobione. Mam nadzieje ,że dużych strat nie będziesz miała.
Martka 10:51, 05 kwi 2022

Elu, ładne wschody begonii, będzie dużo materiału Nie ma to jak kwiat na stole Pogoda musi się naprawić do poważniejszych prac , wczoraj popracowałam godzinę i czuje to dziś moje gardło. Nie ma co szaleć.
ElzbietaFranka 12:58, 05 kwi 2022

Anusia2 napisał(a)
Śniegu o tej porze nie zazdroszczę. U nas za to wieje, że głowę urywa. Dobrze, że pierwsze prace porobione. Mam nadzieje ,że dużych strat nie będziesz miała.

W Wawie prawie już śniegu nie ma w nocy wymiotło widać, że padał deszcz. Może jeszcze być na wsi miałam wysokie zamiecie.

U nas też wieje bardzo zimny ten wiatr. Pogoda nie do spaceru raczej prace domowe.

Straty zawsze widać jak wszystko opadnie.
ElzbietaFranka 13:07, 05 kwi 2022

Martka napisał(a)
Elu, ładne wschody begonii, będzie dużo materiału Nie ma to jak kwiat na stole Pogoda musi się naprawić do poważniejszych prac , wczoraj popracowałam godzinę i czuje to dziś moje gardło. Nie ma co szaleć.

Martka kupiłam 5 cebul begonii i je posadziłam bardzo mi się podobają. Zawsze miałam swoje nie wiem dlaczego jesienią nie wyciągnęłam z donic korzeni (skleroza).

Posiałam jeżówki które wzeszly jeszcze nie wszystkie ale nawet te co wzeszly to bardzo ładne.

Tak można się przeziębić w słońcu ciepło w cieniu zimno. A często człowiekowi gorąco i się rozpina.
ElzbietaFranka 20:19, 05 kwi 2022

Dorota321 napisał(a)
No to nam zima namieszała tej wiosny. Mam nadzieję, że to jej ostatnie podrygi.

Zamieszała na szczęście na krótko.

Dorotko dzisiaj dostałam powiadomienie o ładnych prymulkach. Kolor ciut ciemniejszy od twoich wrzodowych. Zadzwoniłam do nich i okazuje się, że mają szkółkę po drodze na moją działkę. Jeszcze nie kwitną bo u nas jak widzisz był najpierw mróz a później śnieg. Szkółka nie trzyma roślin pod folią.
Mam przyjechać po świętach ma jeszcze inne kolory.
Więc się ciesze.