Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

basia3012 23:37, 05 kwi 2022

Elu, u wszystkich śnieg widzę. U Ciebie też, i to ile. A u nas nic a nic.
Widzę, że w domu już trochę wiosna zawitała. I dobrze, cieplej na duszy od razu.
A jakie zasiewy na parapecie. Będzie co robić jak się ociepli. Oby jak najszybciej.
Zdopingowałaś mnie, muszę też jakieś kolorki do domu przynieść.
Milka 07:56, 06 kwi 2022

Elu, wysiewy i u ciebie.
Ja mam tylko cynie i dalie do siania, ale ja do gruntu. Jeżówki na jesień nasiona sypie do ziemi, oczywiście z moich. Sporo się przyjmuje, a najlepiej sieja się same, potem tylko przesadzam.
ładne żonkile
pestka56 12:32, 06 kwi 2022

Elu, śnieg zszedł niemal całkowicie. Została woda i pada drobny deszczyk. Mokro, paskudnie
ElzbietaFranka 21:52, 06 kwi 2022

basia3012 napisał(a)
Elu, u wszystkich śnieg widzę. U Ciebie też, i to ile. A u nas nic a nic.
Widzę, że w domu już trochę wiosna zawitała. I dobrze, cieplej na duszy od razu.
A jakie zasiewy na parapecie. Będzie co robić jak się ociepli. Oby jak najszybciej.
Zdopingowałaś mnie, muszę też jakieś kolorki do domu przynieść.

U nas dzisiaj na dodatek całą noc i do południa deszcz padał więc ziemia nasączona. Jutro jadę zobaczyć co tam się dzieje ma być ładna pogoda.
Jeszcze mi róże zostały do ogarnięcia może przytnę. Później trzeba odkurzyć jak będzie sucho. miedzianem opryskać, nawieźć wszystko mam opóźnienia, ale trodno.
ElzbietaFranka 22:07, 06 kwi 2022

Milka napisał(a)
Elu, wysiewy i u ciebie.
Ja mam tylko cynie i dalie do siania, ale ja do gruntu. Jeżówki na jesień nasiona sypie do ziemi, oczywiście z moich. Sporo się przyjmuje, a najlepiej sieja się same, potem tylko przesadzam.
ładne żonkile

W zeszłym roku posiałam cynie i nie za bardzo mi po wschodzily. Jeszcze w tym roku posieje w innym miejscu do lepszej ziemi. Bardzo lubię te chryzantemowe.
Dalie też są ładnie i bez problemu wschodzą szczególnie te kołnierzykówe piękne.
Mam mnóstwo nasion każdego roku kupuje i trzeba zrobić wysiewy.

Ja to wysiewalam nasiona z licencjonowanych Jeżowek. Byłam u Anabel i ona też robi takie wysiewy. Bardzo ładne mieszance wychodzą.

Dzisiaj rozmnazalam róże.
Dostałam piękne żółte róże i zaczęły w wazonie wypuszczać boczne pędy. Przyciełam na 10 cm patyki po 2 oczka włożyłam do ziemniaka i do ziemi w doniczce. Jeden ped włożyłam do 4 cm banana i też posadzilam do donicy z ziemią.
Ciekawa jestem czy coś z tego wyrośnie.

Jeszcze jestem bardzo ciekawa cze odbije mija rutewka przypadkiem wysiana w 2020 r.

Więc czekam
ElzbietaFranka 22:12, 06 kwi 2022

pestka56 napisał(a)
Elu, śnieg zszedł niemal całkowicie. Została woda i pada drobny deszczyk. Mokro, paskudnie

Kasiu rozmawiałam z szkółka która mi poleciłasą blisko Piskorski. Mają ładne prymulki umówiłam się z nimi po świętach.

Jadę jutro bo gaz do butli przywożą. Wyobrażam sobie ile u mnie wody na drugiej części.
greg66 22:32, 06 kwi 2022

A u mnie słoneczko i cieplutko, dziś 15st
Milka 07:09, 07 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

W zeszłym roku posiałam cynie i nie za bardzo mi po wschodzily. Jeszcze w tym roku posieje w innym miejscu do lepszej ziemi. Bardzo lubię te chryzantemowe.
Dalie też są ładnie i bez problemu wschodzą szczególnie te kołnierzykówe piękne.
Mam mnóstwo nasion każdego roku kupuje i trzeba zrobić wysiewy.

Ja to wysiewalam nasiona z licencjonowanych Jeżowek. Byłam u Anabel i ona też robi takie wysiewy. Bardzo ładne mieszance wychodzą.

Dzisiaj rozmnazalam róże.
Dostałam piękne żółte róże i zaczęły w wazonie wypuszczać boczne pędy. Przyciełam na 10 cm patyki po 2 oczka włożyłam do ziemniaka i do ziemi w doniczce. Jeden ped włożyłam do 4 cm banana i też posadzilam do donicy z ziemią.
Ciekawa jestem czy coś z tego wyrośnie.

Jeszcze jestem bardzo ciekawa cze odbije mija rutewka przypadkiem wysiana w 2020 r.

Więc czekam

Ja nie mam dobrych warunków do wysiewów w domu, nie lubię też zawalonych parapetów, więc tylko do gruntu sieję. Ponadto, u mnie jakoś wszystko samo się sieje, wiosną zbieram siewki i lokuję w docelowe miejsca.
Rutewka jakoś mi się nie rozsiewa, mam nadzieję, że ci się uda.
Róże też wyhodowałam - konkretnie Lagunę. Ale po prostu wcisnęłam patyki do ziemi stale podlewałam, 3 sztuki się udały. Pewnie mogłabym kolejne, ale nie ma gdzie wciskać. Aktualnie laurowiśnie i cisy hoduję, niebawem do gruntu pójdą, bo sadzonki robiłam rok temu. No i jak zwykle patyki hortensji
ElzbietaFranka 13:16, 07 kwi 2022

Śnieg zszedł już nie ma śladu mam przez ten śnieg straty.
Folia się połamał i rośliny w nim. Zaćmiło mnie i nie poszłam zmiesc śniegu z foliaka. Miałam w nim różne kwiatki i piwonie drzewiaste które zostały połamane.

Cyprysy i jałowce nie wróciły do swojego wyglądu

Jest bardzo mokro jadąc woda stoi na polach łąkach, płynie rowami stan podwyzszony.

ElzbietaFranka 13:29, 07 kwi 2022

Rybki rześkie jest dosyć ciepło ok 17 stopni, ale mokro. Nie da się grzebać w ziemi.

Hortensja pnąca ma bardzo dużo pąków zielonych. Z tyłu tuje szmaragdy po wyginane od sniegu

Bardzo ucierpiały kwiatki wiosenne śnieg mokry przyklepał i połamał nie ma co pokazywać

Bardzo ładna róża kupiona jesienią 2 szt