Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Monika83 19:09, 08 paź 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
W tym roku kupiła takie marcinki

To Astry od Irenko posadziłam w dwóch miejscach

Elu piękne astry teraz to one gwiazdorzą w ogrodach z trawami.Ten aster Samoa to spory krzak u Ciebie, mój o wiele mniejszy a jest u mnie 3 sezon. Jaka odmiana tego asterka na 1 zdj którego kupiłaś? śliczny on ma kolorek.Ja to czekam do 10 do wypłaty to może jeszcze coś sobie fundnę z astrów
ElzbietaFranka 23:09, 08 paź 2023

Monika83 napisał(a)
Elu piękne astry teraz to one gwiazdorzą w ogrodach z trawami.Ten aster Samoa to spory krzak u Ciebie, mój o wiele mniejszy a jest u mnie 3 sezon. Jaka odmiana tego asterka na 1 zdj którego kupiłaś? śliczny on ma kolorek.Ja to czekam do 10 do wypłaty to może jeszcze coś sobie fundnę z astrów

Monika kupiłam u sąsiada ogrodnika. Ładny kolor mają kupiłam 2 szt myślę sobie za mało poszłam na drugi dzień już nie było. Kupiłam bez nazwy.

Samoa - tam są 3 krzaki. Ale nawet jak jeden to jest przysadzisty. Jeden połamałam jak podlewalam wężem. Będę wiosna przesadzać bo rosną w newralgicznym punkcie.
Moje rosną w ziemi kompostowej.

Te marcinki poniżej też ładne takie do kolan i zielone od ziemi. Nie schną. Też muszę wiosna w inne miejsca posadzić.

ElzbietaFranka 23:26, 08 paź 2023

CD

Alicji z tyłu hortensji jest trawa afrykańska ona jest niższa.

Mój kolos szer 3 m a wys ok 2 m

Już miałam oczko posprzątane. Trzeba było skosić trawy i liście wyzbierać. W nocy przyszedł wiatr, wieje non stop liści nawiało i znowu wyzbierać podbierakiem.
Siatka dzisiaj założona więc z liśćmi na wodzie będzie spokój. Za późno założona przez te moje wyjazdy. Jak gospodyni nie ma to nikt nie dba.

pestka56 13:42, 09 paź 2023

Elu, już dawno miałam cię zapytać, jaką ty trawę nazywasz „trawa afrykańska”?
ElzbietaFranka 17:40, 09 paź 2023

pestka56 napisał(a)
Elu, już dawno miałam cię zapytać, jaką ty trawę nazywasz „trawa afrykańska”?

Kasiu kupiłam ją pod nazwą miskant trawa afrykańska i taka się posługuje. Ona jesienią przybiera kolor mlecznej czekolady nie jest bura.

Na focie po dwóch stronach klonu

pestka56 13:41, 10 paź 2023

Popytam co to może być, Elu.
Jaką ma wysokość kępa liści i kiedy zaczyna kwitnąć?

Przegląd internetu nic nie dał. Jest miskant chiński 'Afrika', ale on wybarwia się na pomarańczowo złoto:
https://daglezjaryki.pl/vademecum/668
Gosialuk 17:32, 11 paź 2023

Ale ładnie trawiasto i zwiewnie. Wszystkie dęby już takie kolorowe?
pestka56 10:42, 12 paź 2023

W sumie z twoim mleczno czekoladowym miskantem jest tak, jak pokazał internet. Popytałam zaprzyjaźnionych trawiarzy i hodowców traw ozdobnych. Jedyną opcją powiązaną nazwą jest Miscanthus sinensis 'Afrika', bo podobny pokrojem, chociaż nie kolorami.
Na kolory przebarwień może mieć wpływ odczyn gleby i ilość zacienienia.
Jedna z opinii jest taka, że panu, który ci sprzedał te miskanty, musiało się coś pomylić i zapamiętał coś tam, a resztę sobie dorobił.
Także wchodziłyby w grę 'Ghana' i 'Purpurascens', ale one jesienią aż płoną czerwieniami i zlotem.

Sporo jest w nazewnictwie roślin przypadków, gdy wymiennie używane są nazwy łacińskie, angielskie, niemiecie czy holenderskie. Wtedy bywa, że powstaje bałagan, jak w przypadku piórkówki (rosplenicy) japońskiej (Pennisetum alopecuroides) 'Autumn Magic', którą niektórzy kupują pod starszą nazwą 'Herbstzauber'.
daszum 15:45, 12 paź 2023

Ela, miskant Rossi od Ciebie ma 2,5 m wysokości. Czy Twój jest też taki wielki?
Kilka dni temu jeszcze kwitły lilie w oczku
pestka56 23:06, 12 paź 2023

daszum napisał(a)
Ela, miskant Rossi od Ciebie ma 2,5 m wysokości. Czy Twój jest też taki wielki?

2,5 m z kwiatostanami to nic niezwykłego dla 'Rosi'. Katalogowo ma 2,7 m