Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Judith 13:40, 23 kwi 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Mam szkółkę pod nosem i tam,aż się wszystko prosi aby kupić. Rośliny są droższe,ale gatunkowi bardzo ładne.

Zgadzam się w 100%. Już dawno stwierdziłam, że nerwy, niepewność i brak możliwości wyboru konkretnego egzemplarza rośliny nie są warte różnicy między ceną szkółkową i internetową. Jeśli tylko mam możliwość - wolę kupić w stacjonarnej sprawdzonej szkółce roślinę w pełni wegetacji. I zapłacić więcej. Internetowo zdarza mi się kupić, ale tylko w sprawdzonym sklepie.
pestka56 13:42, 23 kwi 2026

Ja kupuję via internet w kilku sklepach i mogę je polecić.
ElzbietaFranka 19:35, 24 kwi 2026

Judith napisał(a)

Zgadzam się w 100%. Już dawno stwierdziłam, że nerwy, niepewność i brak możliwości wyboru konkretnego egzemplarza rośliny nie są warte różnicy między ceną szkółkową i internetową. Jeśli tylko mam możliwość - wolę kupić w stacjonarnej sprawdzonej szkółce roślinę w pełni wegetacji. I zapłacić więcej. Internetowo zdarza mi się kupić, ale tylko w sprawdzonym sklepie.

Dzisiaj znowu byłam u sąsiadów.
EM mówi kupuj przez Alleg... Bo jak badziew szkółka wyśle to koniec kontraktu z Aleg.... Oni robią im reklamę po niższej cenie.

To prawda co z tego, że kupie taniej jak muszę przesyłkę opłacić.
U sąsiada kupuje drożej ale mogę nawet sadzonkę podzielić.
pestka56 21:09, 24 kwi 2026

Na All... opłaca się mieć Smarta opłaconego, ale tylko jeśli kupujesz co najmniej kilka razy w roku i oczywiście jeśli zakup od jednego sprzedawcy jest powyżej 49,90, bo wtedy nie dopłacasz za przesyłkę.
violka171 11:03, 25 kwi 2026

Eluś czy Ty masz u siebie lilię Gobasiową bo nie mogę się doszukać a ciekawa jestem jak u Ciebie się zachowuję czy mutuje się.
Pozdrawiam serdecznie
ElzbietaFranka 20:56, 25 kwi 2026

violka171 napisał(a)
Eluś czy Ty masz u siebie lilię Gobasiową bo nie mogę się doszukać a ciekawa jestem jak u Ciebie się zachowuję czy mutuje się.
Pozdrawiam serdecznie

Wiolu od 2 lat jej nie mam. Nieszczęście - przeciekami ja szpadlem jak coś wykopywałam. U mnie kwitła tylko raz w 2023 roku. Być może jakby kwitła następne lata kwitła by tak samo jak u Gobasi.
Na wątku "Gobasi" na ostatniej stronie zobacz moją kwitnąca "gobasiowa". U siebie w fotach nie mogę znaleźć.
Masz tam również porównanie cech kwiatu.
Nawet dzisiaj patrzyłam czy nie wyrosła,ale nie ma.
violka171 08:07, 26 kwi 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Wiolu od 2 lat jej nie mam. Nieszczęście - przeciekami ja szpadlem jak coś wykopywałam. U mnie kwitła tylko raz w 2023 roku. Być może jakby kwitła następne lata kwitła by tak samo jak u Gobasi.
Na wątku "Gobasi" na ostatniej stronie zobacz moją kwitnąca "gobasiowa". U siebie w fotach nie mogę znaleźć.
Masz tam również porównanie cech kwiatu.
Nawet dzisiaj patrzyłam czy nie wyrosła,ale nie ma.

No to przykra wiadomość,no szukałam u Ciebie i też nie mogłam zlokalizować zdjęć.
ewsyg 08:13, 26 kwi 2026

Ela, u nas w Brico jest hortensja Panna Młoda, ładne kwitnące okazy. Cena 97 zł, nie wiem czy to dużo, czy rozsądna cena. Jak chcesz, to Ci wstawię u mnie zdjęcie.
ElzbietaFranka 12:30, 26 kwi 2026

ewsyg napisał(a)
Ela, u nas w Brico jest hortensja Panna Młoda, ładne kwitnące okazy. Cena 97 zł, nie wiem czy to dużo, czy rozsądna cena. Jak chcesz, to Ci wstawię u mnie zdjęcie.

Dziękuję Ewa, ale już kupiłam po 55 zł. Wstecz pokazałam jakie ładne sztuki. Są jeszcze związane bo muszę je jakoś przewieść na wieś/działkę. Posadzę po mroźnych ogrodnikach.
Potrzebne mi były tylko dwie do donic.
U mojego sąsiada też są ładne, kolor kwiaty limonkowy po 120 zł. Może się słyszę zaczekam jak będą kwitły.

ElzbietaFranka 16:12, 08 maj 2026

Witam wszystkich zaglądających

Jutro czyścimy oczko więc cały dzień wypełniony. Wypompowanie wody po zimie, czyszczenie z opadłych liści, czyszczenie karnetem boków oczka. Jest gdzie pompować sucho jak nigdy.
Chmury chmurami, ale deszczu nie ma więc sucho.
Podlewanie rabat, Tui i młodych drzewek. W zeszłym roku kupiłam kilka dębów błotnych.