Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Alija 21:57, 04 cze 2024

Piękna ta róża. U mnie w tym roku pnące róże kwitną całkiem nieźle, pozostałe znacznie gorzej niż rok temu. Może się jeszcze trochę rozkręcą.
olciamanolcia 22:38, 04 cze 2024

Elu czy Twoja róża Munstead wood ma poziome pędy? Moja jakoś dziwnie rośnie w poziom. Mam ją drugi sezon i te dolne pędy dosłownie leżą
Czy je wyciąć?
ElzbietaFranka 23:18, 04 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)
Elu czy Twoja róża Munstead wood ma poziome pędy? Moja jakoś dziwnie rośnie w poziom. Mam ją drugi sezon i te dolne pędy dosłownie leżą
Czy je wyciąć?

Justyna to są fotki z 2021 roku. Ona ma rozłożysty pokrój to róża parkowa więc tak buduje swój krzew. Nic nie przycinaj.
Ma pędy w poziomie i pionie.

To jest 19 czerwiec

26 czerwiec

olciamanolcia 12:22, 05 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Justyna to są fotki z 2021 roku. Ona ma rozłożysty pokrój to róża parkowa więc tak buduje swój krzew. Nic nie przycinaj.
Ma pędy w poziomie i pionie.

To jest 19 czerwiec

26 czerwiec

A ja myslałam ,że u mnie zdziczała
pestka56 13:30, 05 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)

A ja myslałam ,że u mnie zdziczała

Justyna, róża jak dziczeje, to poznajesz to po tym, że odbija długimi jasnozielonymi o drobniutkich kolcach pędami z miejsca poniżej szczepienia. Liście na tych dzikich pędach też są jasnozielone i mniejsze niż szlachetnej róży. Dzikie pędy nieusuwane po jakimś czasie dominują i róża dziczeje.
Najlepiej dziki usuwać ukręcając je zdecydowanym ruchem w miejscu gdzie wyrastają. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że odrosną.
Ale coraz więcej róż jest rozmnażanych nie poprzez szczepienie i te nie dziczeją. Mogą oczywiście jeśli są niezadbane zdegenerować się, ale nie dziczeją.
ElzbietaFranka 00:05, 06 cze 2024

Byłam dzisiaj zobaczyć co tam słychać na wsi czy nie trzeba podlać. A tu niespodzianka w wiadrze-miarce ok 8 cm wody.
Rośliny odżyły rośnie trawnik.

Moje supertunie

Czy ktoś może mi powiedzieć jak nazywa się ta roślina. U nas wszędzie rośnie szczególnie przy drogach

Monia81 07:15, 06 cze 2024

Cykoria podróżnik wsiałam do łąki, zobaczymy czy się pokaże pozdrawiam
LIDKA 07:25, 06 cze 2024

Fajna ta cykoria. Dużo jej teraz w Zielonej Górze na nie koszonych trawnikach.
olciamanolcia 07:39, 06 cze 2024

pestka56 napisał(a)

Justyna, róża jak dziczeje, to poznajesz to po tym, że odbija długimi jasnozielonymi o drobniutkich kolcach pędami z miejsca poniżej szczepienia. Liście na tych dzikich pędach też są jasnozielone i mniejsze niż szlachetnej róży. Dzikie pędy nieusuwane po jakimś czasie dominują i róża dziczeje.
Najlepiej dziki usuwać ukręcając je zdecydowanym ruchem w miejscu gdzie wyrastają. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że odrosną.
Ale coraz więcej róż jest rozmnażanych nie poprzez szczepienie i te nie dziczeją. Mogą oczywiście jeśli są niezadbane zdegenerować się, ale nie dziczeją.

Ona w zeszłym sezonie miała własnie takie jasne dłuuugie pedy ale wycięłam.
Jak teraz wypusci to im łeb ukręce tak jak napisałaś
Makao 08:03, 06 cze 2024

Ta cykoria jest śliczna
Też mam pełno przy drogach ale nasion nie spotkałam