Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 20:30, 02 paź 2024

Basieksp napisał(a)

U nas na sąsiedniej wiosce jest podobny płac z trawami, muszę się tam zatrzymać i zdjęcia zrobić, bo fajnie to wygląda

Basiu to teren hotelu w którym byłam. Pięknie to wygląda. Bo to skarpa i wszędzie ta stipa połączona z ciętymi w kulę Cisow.

Dzisiaj przyszły do mnie dwie paczki. Jedna z Albam... Z palczatkami Purple Konza i dereń kanadyjski. Palczatka przepiękne kolory jesienne. Dzwoniłam do nich chciałam dokupić, ale już nie mają.

Oraz z clematisami "Early Snow" "wczesny śnieg" jeszcze kwitną

Zamówiłam palczatki "Red October" i "Blackhawks". Jak się cieszę że je dotrwałam.
Zaszalałam z trawami, ale już koniec w tym sezonie jeszcze czekam na róże. Koniec kropka.

pestka56 14:18, 03 paź 2024

Elu, doniczka z 'Lady in Red' czeka. Będę we wtorek prawdopodobnie jechała do szkółki Kryta. Mogę ci ją przywieźć.
ElzbietaFranka 21:30, 06 paź 2024

Dzisiaj wreszcie zrobiłam właściwie połączyłam dwie rabaty pod balkonem przy domu. Jutro nawioze ziemi i przesadzanie traw palczatek.

Miskant Siux

pestka56 23:41, 06 paź 2024

Ela, mogę ci dać Andropogon hallii 'JS Purple Konza' PBR, ale nie wiem, czy uda mi się wykopać do wtorku.
Mam 2 kępy już 3 lata w gruncie. Były posadzone trochę zbyt ciasno, więc trzeba rozsadzić luźniej. Poza tym wiąz Jacqueline Hillier się rozrósł i zacienia je.
Muszę je podzielić i przesadzić w bardziej nasłonecznione miejsce. Nie wiem na ile sadzonek dadzą się podzielić. To dopiero jak wykopię będę wiedziała.
Z palczatek mam jeszcze Andropogon gerardii ‘Ultraviolet’ i 'Vampire's Breath'.
A ze Schyzarium miotlastych, które kiedyś też były zaliczane do palczatek, mam 'Chameleon', 'Ha Ha Tonka', ‘Prairie Blues’, ‘Cairo’ i posadzone kilka dni temu: 'Red Frost', 'Standing Ovation', 'JS Tall Chief'.
Wszystkie są co najmniej oryginalne i bardzo je lubię.

Ale popatrz na Sorgastrum nutans (odmiana 'Indian Steel'). Posadziłam jedną szztukę rok temu i jestem zachwycona. Albo podzielę, albo dokupię.
Zdjęcia z 2-go września. Teraz ma 9 kwiatostanów, ale pogoda brzydka, więc nie fotografowałam.

ElzbietaFranka 00:15, 10 paź 2024

Dzisiaj sprawdzę wszystkie nazwy palczatek. Z tym Kłodzkiem bardzo ładns

Monika83 10:43, 10 paź 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj sprawdzę wszystkie nazwy palczatek. Z tym Kłodzkiem bardzo ładns

O matko jak pięknie! ❤ boski widok❤ trawy to jest to, wprowadzają elegancję w ogrodach..
Monika83 10:48, 10 paź 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Monika są zielone od początku 4 sierpnia były w pięknym kolorze limonkowym..
Nie przyszło mi do głowy aby ukraść Szczepki. Jutro pójdę część dam do wazonu część a część do ukorzeniacza a część posadzę.

Auto moje astry

i ł
Ślicznie kwitną i spore kępy u nich.
pestka56 12:26, 10 paź 2024

Ela, szykuj miejsce dla 'Lady in Red'. Jadę
Ten miskant po 5-ciu latach będzie miał średnicę liści (na wysokości 100–140cm) około 150 cm, a wysokość podczas kwitnienia 160 cm.
ElzbietaFranka 00:18, 11 paź 2024

Dzisiaj przyjechała paczka z palczatkami
Jutro podam nazwę

Trzmielina

To juka która sezon spędza na dworze

Kasia Pestka przywiozła mi Miskanta Lady on Red

Gosialuk 07:50, 11 paź 2024

Ale ślicznie przebarwiona ta palczatka.