Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 13:19, 12 paź 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu piękna palczatka.
Ja jutro wszystko przesądzę bo niedziela ma być pochmurna.
Jak będziesz miała na zbyciu palczatki to chętnie przyjmę. Zamówiłam jeszcze dzisiaj 4 szt palczatki Red October.

Eluniu, pewnie umknęło ci w czytaniu.
To jest Sorgastrum nutans (Sorgastrum zwisłe) 'Indian Steel'. Nazywają je też Trawą Indiańską. Są jeszcze inne jej odmiany.

Pięknie u ciebie. Jeszcze bardziej kolorowo, niż tego dnia gdy byłam

Na wiosnę, no chyba że teraz zdążę, będę swoje palczatki i nie tylko dzielić, więc na pewno przeznaczę sadzonki dla ciebie.
Wafel 20:49, 12 paź 2024

Super ta kompozycja na rabacie z kamieniami. A te nożki brzóz jakie malownicze
ElzbietaFranka 00:15, 13 paź 2024

Wafel napisał(a)
Super ta kompozycja na rabacie z kamieniami. A te nożki brzóz jakie malownicze

Asiu dziękuję. Też mi się podoba. Bardzo lubię kamyki przyprószone żółtymi liśćmi brzozowymi.

Dzisiaj została już wyciągniętą z oczka ale się nasiłowsłam bo korzenie urosły i wbiły się w kamienie.

zawitka 07:53, 13 paź 2024

Ładne te palczatki .Chyba je sobie kupie a jak rosną nie rozłazą się????
ElzbietaFranka 12:47, 13 paź 2024

zawitka napisał(a)
Ładne te palczatki .Chyba je sobie kupie a jak rosną nie rozłazą się????

Halinko nie rozłażą się.

Margo2 12:40, 14 paź 2024

CD

Wszystkie zdjęcia przepiękna, ale mnie zauroczył ten.
Zazdraszczam miejsca na miskanty. Ja pozbywam się jednego z dwóch, które mam. Za bardzo się rozrasta, a ja nie mam siły już na ciągłe wykopywanie i dzielenie.
Przepiękne przebarwienia. Mój ogród jeszcze zielony, a raczej bury.
ElzbietaFranka 23:50, 14 paź 2024

Margo2 napisał(a)

Wszystkie zdjęcia przepiękna, ale mnie zauroczył ten.
Zazdraszczam miejsca na miskanty. Ja pozbywam się jednego z dwóch, które mam. Za bardzo się rozrasta, a ja nie mam siły już na ciągłe wykopywanie i dzielenie.
Przepiękne przebarwienia. Mój ogród jeszcze zielony, a raczej bury.

Jestem od kilku dni na wsi. Wiatr szaleje wszystko mam upstrzone liśćmi z brzóz.
Teraz ten zakątek cały w liściach trawki nie widać.

Miskanty mam w takim miejscu, zębami wszystko jedno czy się rozrastają czy nie. Niektórym w czasie sezonu przycinam zielone łodygi indsje na kompost.

Też już siły nie mam nawet nie zaglądam na wątki bo mi się wieczorem oczy zamykają.
Dzisiaj przewiozłem 15 taczek kompostu i podsypalam rośliny. Musiałam zrobić miejsce na liście i jesienne korzenie trawnika.
Przycielam byliny jutro zwioze. Jeszcze trzeba podlać zimo zielone bo u nas nie za bardzo pada.
Przesadzałam marcinki wczoraj na nową rabatę bardziej słoneczna to ziemią korzeni się nie trzymała bardzo sucho.

Monika83 20:52, 15 paź 2024

Moje ja z mają swoje miejsce jutro dokończę rabatkę jeszcze jedna dzisiaj znalazłam zawieruszyla się.
Marcinki co niektóre muszę wysadzić i posadzić w słonecznym miejscu.

Ten Marcinek bardzo ładny płatki w kwiatki mu się zakręcają a łodygi i liście ma srebrzyste.

Śliczne te astry❤️ ten na 1 zdj to chyba Apollo na 2 zdj Peter Harison na 3 zdj kwiaty ma podobne do mojego Island Tonga
ElzbietaFranka 00:55, 16 paź 2024

Tak Monika pierwszy biały to Apollo. Jeszcze mam jednego białego po prawej stronie muszę go sprawdzić. Miała pozostawiane doniczki córka pozbierała i nie wiem który jest który.
Drugi nie wiem
Trzecia fota na pewno Tonga.
Tonga i Samoa przesadziłam bardziej do słońca. Samoa w tym roku beznadziejnie kwitnie. Trochę go pokiereszował i pewnie dlatego.

Monika83 18:17, 17 paź 2024

Tak Monika pierwszy biały to Apollo. Jeszcze mam jednego białego po prawej stronie muszę go sprawdzić. Miała pozostawiane doniczki córka pozbierała i nie wiem który jest który.
Drugi nie wiem
Trzecia fota na pewno Tonga.
Tonga i Samoa przesadziłam bardziej do słońca. Samoa w tym roku beznadziejnie kwitnie. Trochę go pokiereszował i pewnie dlatego.

Elu ten obok biały aster to nie jest przypadkiem Schnekisen ? Podobny do mojego.. U mnie Island Bahamas źle wygląda częściowo krzak czarny się zrobił, nadaje się tylko do wycięcia ale coś tam kwitnie on.