Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 00:02, 08 lut 2025

Margo2 napisał(a)
Obejrzałam sobie ogród pod chmurką i musze powiedzieć, że dużo bardziej mi sie podoba Twój. Mówię poważnie.
Jeśli chodzi o orlayę to posiej ją do doniczki, ale zostaw też trochę nasion. I wysiej prosto do gruntu pod koniec czerwca, na początku lipca. Nasiona orlai nie potrzebują stratyfikacji.
Po miesiącu będziesz już miała siewki, które zakwitną w przyszłym roku na przełomie maja i czerwca.
Orlaya jest rośliną dwuletnią. Tak jak naparstnica

Gosiu mój jest inny niż pod Chmurką. Jednak Chmurką ma przepiękne nasadzenia Jeżowej od groma jakie piękne. Zresztą jej wątek to kopalnia wiedzy o roślinach.

Dobrze zrobie tak jak piszesz.
Ja wyczytałam, że potrzebują jak je wysiewasz jak kupisz. Pewnie jak ze swojego ogrodu jak przemarzną to wschodzą.
LIDKA 03:16, 08 lut 2025

Ela jaki masz rębak?
Frezowy?

CZy rębak zmieli np gałązki dereni z liśćmi? A miscanty.
RozglĄdamy się z M.

No i kurka zapomniałam o tych ciemiernikach a widziałam cynk Moniki.
pestka56 11:25, 08 lut 2025

Wczoraj w Piaseczyńskim OBI oglądałam ciemierniki, chyba niger na oko, tylko jedna odmiana. Oczywiście bez pełnej nazwy. Import z Holandii, co doczytałam na paszporcie. Niektóre lekko więdły i nie wiem, czy po prostu nie podlane, czy są w torfie i nie podlane. Nie dlubałam w doniczce. Tak czy siak nie wzięłam, bo ryzyko brać takie po 44 zł.
ElzbietaFranka 12:19, 08 lut 2025

pestka56 napisał(a)
Wczoraj w Piaseczyńskim OBI oglądałam ciemierniki, chyba niger na oko, tylko jedna odmiana. Oczywiście bez pełnej nazwy. Import z Holandii, co doczytałam na paszporcie. Niektóre lekko więdły i nie wiem, czy po prostu nie podlane, czy są w torfie i nie podlane. Nie dlubałam w doniczce. Tak czy siak nie wzięłam, bo ryzyko brać takie po 44 zł.

Te co pokazałam były po 17.99. bardzo ładne sadzonki podwójne.
W obi sa zawsze drogie i nie zadbane.
Raz kupiłam w obi białe na przecenia po 10 zł bez kwiatków wsadziłam do ziemi i padły.
Ciemiernik w donicy musi być dobrze prowadzony. Jeżeli ma skoki w podlewaniu to korzenie glupieja i gniją.
ElzbietaFranka 12:28, 08 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Ela jaki masz rębak?
Frezowy?

CZy rębak zmieli np gałązki dereni z liśćmi? A miscanty.
RozglĄdamy się z M.

No i kurka zapomniałam o tych ciemiernikach a widziałam cynk Moniki.

Nie wiem jaki to frezowy. W środku jest śruba? (Ośka) z ostrzami Która się kreci i tnie. Nigdy nie mieliłam dereni z liśćmi.
Jeżeli chodzi o trawy miskanty to mieli np Menory i te które mają twarde łodygi.
Rozplenice nie rozdrobni.
Rozdrabnia te które są suche. Jak mokre to buksuje i nie przecina wchodzi do pojemnika tylko po przycinanr. Jednak tym się nie przejmuje wyrzucam na kompost i przegnije czy daje pod spód jak wysypuje na rabaty.
Gosialuk 12:21, 09 lut 2025

Elu bardzo ładne ciemierniki kupiłaś. Z moich zeszłorocznych zakupów ciemiernikowych jeden zakwitł jednym kwiatkiem na razie. Ale o tej porze bardzo cieszy.
ElzbietaFranka 17:26, 10 lut 2025

Gosialuk napisał(a)
Elu bardzo ładne ciemierniki kupiłaś. Z moich zeszłorocznych zakupów ciemiernikowych jeden zakwitł jednym kwiatkiem na razie. Ale o tej porze bardzo cieszy.

Gosiu Monika dała cynk no i poszłam zobaczyć. Akurat ekspedientka wystawiała na regał swiezonki. Jeszcze były inne ale nie rozwinięte.
Jestem na działce, ale u nas dosyć mroźno -8 dzisiaj w nocy w dzień ok 0. Na dolarach 60 stopni więc woda cieplutko.
Zaczęłam obkopywac pecherznice bo zarosły zmarznięte ok 5 cm więc da się kopać.

Powoli rodzi się zabudowa tarasu.
pestka56 14:40, 11 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Te co pokazałam były po 17.99. bardzo ładne sadzonki podwójne.
W obi sa zawsze drogie i nie zadbane.
Raz kupiłam w obi białe na przecenia po 10 zł bez kwiatków wsadziłam do ziemi i padły.
Ciemiernik w donicy musi być dobrze prowadzony. Jeżeli ma skoki w podlewaniu to korzenie glupieja i gniją.

Padają przede wszystkim dlatego, że te rośliny sa w torfie. Wystarczy raz przesuszyć i zalatwione. Wiesz kto i jak dba w marketach.
ElzbietaFranka 09:59, 12 lut 2025

pestka56 napisał(a)

Padają przede wszystkim dlatego, że te rośliny sa w torfie. Wystarczy raz przesuszyć i zalatwione. Wiesz kto i jak dba w marketach.

W tych marketach przeceniają szczególnie po świętach np wielkanocnych. Zawsze są przecenione ciemierniki i wszystkie inne wiosenne.
Nie dosyć, że są w formie to kilka razy przesuszone i zalane.
Zawsze otrzepuje rośliny z fortu jak sądzę do gruntu.

Te białe były ładne nawet w gruncie po miesiącu zaczęły gnić od środka

Taras się buduje teraz kręcą w ścianach więc ciszy nie ma.
Kordina 10:26, 12 lut 2025

Pokażesz prace przy tarasie? Lubię seriale budowlane