Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 12:49, 09 kwi 2025

Monika83 napisał(a)
No i super wyglądają w takiej masie posadzone❤️ A co do ciemierników to ja moim też pąki zbrazowiałe usuwałam nożyczkami głównie u tych hybrydowych. Te z biedronki to ładne krzaczki ciemierników Elu kupiłaś..

Monika mam Ciemierniki w 3 miejscach i wszędzie ucierpiały. Nie wiem gdzie posadzić młode siewki.
Może między hostami które nie są za duze.

Za panoramę dziękuję. Też ją lubię o tej porze.
ElzbietaFranka 13:01, 09 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Te słodkie maleńkie różowe i fioletowe kwiatki to zawilce?

Klonik zimuje bez problemu na balkonie? Ten na zdjęciu to klonik faktycznie, bo jakoś nie wygląda kwiatki ma??? Dużą masz donicę dla niego?

Edit. Cofnęłam się do postu o nowym klonie, super jest

Asiu kupiłam 2 szt klonów. Jeden zawiozłam na działkę a drugi w donicy stoi na balkonie. Obserwuję go jak się zachowuje jest bardzo ładny i mam trochę miejsca może bym go zostawiła niech sobie rośnie w donicy większej. Może rosnąć w donicy nie marznie. Więc czekam na zdecydowanie moje.

Tak to są kwiatki na końcu każdej łodyżki nowo wyrastającej.

Tak to są zawilce one nie są jeszcze w fazie pełnego rozkwitu mają już paczki. Zimno i przymrozki więc nie wiem jak przez to przejdą.

Tutaj jest kępka zeszłoroczna dosyć długo się trzymają kwiatki.

ElzbietaFranka 13:04, 09 kwi 2025

Alija napisał(a)
Elu , hiacynty pięknie kwitną i w dużej ilości, śliczne, ależ musi być zapach.
Osiedlowa łączka super.

Alicja na hiacynty można zawsze u mnie liczyć. Nie trzeba wykopywać jakoś nic je nie zżera. Rosną rozmnażają się i jest ładnie. Zapach jest. Jesienią kupię torbę i posadzę gdzie się da.
Widzę nawet na rabatach miejskich jest więcej hiacyntów niż tulipanów.
ElzbietaFranka 13:08, 09 kwi 2025

pestka56 napisał(a)
U mnie wysokie trawy śpią ciągle. Najładniej teraz wyglądają śliwy i śliwy wiśnioweoraz forsycje. Rozkwitły tuż przed przymrozkami i wiatrami. Jakoś im nie zaszkodziło

No właśnie śpią. Mam komuś dać Memory i inne, ale boje się dzielić bo oznak życia w nich nie ma.
Kiedyś też tak podzieliłam nie żywotna i guzik nic się nie przyjęło.
veva 13:29, 09 kwi 2025

Jak ładny, zadbany trawnik. Mój po zeszłorocznej suszy mocno ucierpiał, w wielu miejscach trzeba dosiewać.
Gosialuk 21:31, 09 kwi 2025

Porządki widzę już zrobione, czyściutko.
Ciemierniki chyba wolą takie miejsca mniej narażone na zimne wiatry. Moim wszystkie liście zbrązowiały po zimie i wycięłam. Mam nadzieję, że ostatnie przymrozki im nie zaszkodziły za bardzo.
Trawy też dzielę jak dopiero coś rusza. Jakoś wcześniej mam stracha.
Jeszcze chwila i będą święta a potem weekend majowy. Wtedy już zielono i pięknie dookoła.
mirkaka 18:55, 10 kwi 2025

Bardzo ładnie wygląda działeczka o tej porze roku, lepiej widać drugi plan,
basia3012 23:04, 11 kwi 2025

No Elu, jaki ładny, zadbany trawniczek. Piękny.
A ciemierniki u mnie też ucierpiały. Ale tylko te, które rosły od zachodu. Zwisają im kwiatki i młode łodyżki.
zawitka 07:42, 12 kwi 2025

Porządeczek u Ciebie. Ciemierniki tez będę przesadzać bo siedzą na wygwizdowie..
Dorota321 10:42, 17 kwi 2025

Witaj Elu, widzę, że ogród wysprzątany, pięknie przygotowany do nowego sezonu. Ja dopiero wczoraj zrobiłam delikatną wertykulacje trawnika. U mnie jak zwykle sucho, więc nie szarpałam trawy tak bardzo.