Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Makao 20:51, 11 cze 2025

Mówisz że masz sucho ale naparstnica wygląda świetnie. U mnie jak jest sucho to rośnie mizerna. Musisz mieć dobrą glebę że mimo braku opadów i tak daje radę
Kordina 21:37, 11 cze 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Ale pięknie, u mnie w oczku też ani widu ani słychu lilii wodnych, ciągle leje, mokro, dość zimno i niezbyt przyjemnie...
eda 21:52, 11 cze 2025

Ładnie kwitnie wszystko nie widać że mało wody roślinki radzą sobie i lilie wyjdą zobaczysz może zatrzymały się bo jednak zimno długo jest ...
u mnie też słabo padało ale za to teraz przez parę dni waliło i dziś oddechu dopiero a ślimorów masakra tylko deptać a ogórki musiałam posypać granulkami w koło bo już by nic nie było choć nie dużo wyszło
Gosialuk 22:09, 11 cze 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Mimo opadów deszczu moja działkę deszcz omija. Trochę pada, ale to bardzo mało. Wilgoć zaledwie 2 cm.
Chłodno więc i rośliny nie za bardzo kwitną. W zeszłym roku o tej porze miałam oczko usłane kwiatami lilii w tym roku nawet paków nie widać.

To współczuję, u mnie z kolei opadów już nadmiar.
Bardzo fajna ta blada różyczka przy kratce.
ElzbietaFranka 13:12, 12 cze 2025

Makao napisał(a)
Mówisz że masz sucho ale naparstnica wygląda świetnie. U mnie jak jest sucho to rośnie mizerna. Musisz mieć dobrą glebę że mimo braku opadów i tak daje radę

Aniu ja podlewam co tydzień wszystkie rośliny. Nawet 2 razy dzień po dniu wtedy głębiej woda wsiąka. Glebę mam nie za bardzo, ale już kilka kompostowników rozwiozłam po rabatach.
W tym roku nie na zbieram kompostu, ale wiosna bedzie dobrze rozłożony.
ElzbietaFranka 13:16, 12 cze 2025

Kordina napisał(a)

Ale pięknie, u mnie w oczku też ani widu ani słychu lilii wodnych, ciągle leje, mokro, dość zimno i niezbyt przyjemnie...

Taki rok, może później zakwitną i przedłuży się kwitnienie.
W sobotę weszłam do oczka i patrzyłam czy mają lilie pąki niby są,ale bardzo nisko.
Woda nie jest chłodna. Ale słońca jak na lekarstwo. Rano słońce świeciło teraz znowu chmury nadeszły.
No nie jest zbyt ciepło. Żeby w kurtkach w połowie czerwca chodzić. Jest chłodny wiatr.
Judith 13:19, 12 cze 2025

Elu, piękne widoki. Łąka zachwycająca. Wciąż nie ogarniam jak to robisz z doskoku .
Co do deszczu to aż niewiarygodne, że u Ciebie sucho… U mnie pada niemal codziennie, nie całodniowo, ale na bieżąco podlewa. Na moich piaskach mokro głęboko. A Ty musisz podlewać .
ElzbietaFranka 13:22, 12 cze 2025

eda napisał(a)
Ładnie kwitnie wszystko nie widać że mało wody roślinki radzą sobie i lilie wyjdą zobaczysz może zatrzymały się bo jednak zimno długo jest ...
u mnie też słabo padało ale za to teraz przez parę dni waliło i dziś oddechu dopiero a ślimorów masakra tylko deptać a ogórki musiałam posypać granulkami w koło bo już by nic nie było choć nie dużo wyszło

Coś tam kwitnie. Na focie gdzie kocimiętka, róże i klematis to zacisznie i pod słońce. Od razu widać efekty ciepła.
Np u mnie róża bonica w pakach i nie wiem czy w ciągu 2 tygodni rozwinie pan. A na osiedlu burza rozwiniętych kwiatów.
Od stukać nie ma u mnie ślimaków. Jak się pokażą też sypie granulkami.
ElzbietaFranka 13:28, 12 cze 2025

Judith napisał(a)
Elu, piękne widoki. Łąka zachwycająca. Wciąż nie ogarniam jak to robisz z doskoku .
Co do deszczu to aż niewiarygodne, że u Ciebie sucho… U mnie pada niemal codziennie, nie całodniowo, ale na bieżąco podlewa. Na moich piaskach mokro głęboko. A Ty musisz podlewać .

Tak w doskoku. Jak bym tam mieszkała to bym miała wszystko na tip top.
Ale praca eMa i córka chodzi na zajęcia terapii zajęciowej więc muszę byc w Wawie. Teraz jadę w piątek po południu i wracam w niedzielę.
Już nie mam wiele do zrobienia.
Najgorszy jest ten pierwszy rzut chwastów jak rośliny wychodzą z ziemi jak już liśćmi zakryja to chwasty nie wychodzą.
ElzbietaFranka 13:42, 12 cze 2025

Gosialuk napisał(a)

To współczuję, u mnie z kolei opadów już nadmiar.
Bardzo fajna ta blada różyczka przy kratce.

Gosiu no widzisz nie równo niebiosa rozdzielają.
Ta róża ma tysiące paków to Ballerina. Warto ją mieć.