Elu podziwiam piękne ciemierniki ☺️
Moje przemarzły i ledwo je widać
Posadziłam już nowe, nie wiedziałam, że są takie wrażliwe na mróz. Chyba że to jakaś choroba ☹️
Bożenko patrzyłam i porównywałam. Niby podobna, ale szałwia powabna to roślina jednoroczna. A ta co na focie to jest na dużych klombach w parku na Ursynowie który budują nad tunelem obwodnicą Wawy. I tam raczej sądzą byliny.
Jak tylko bujną rośliny to będę obserwować. Zresztą jest tam tyle nasadzec różnych szczególnie traw. Jeszcze widziałam piękne kocimiętki ktorych nie mam.
Dowiedziałam się sporo o ciemiernikach u Ciebie, więc moim tez dołoże mączki bazaltowej i trochę skorupek lub kompostu, bo ziemie mam słabą, piaseczek, ale uzdatniany od lat kora i kompostem.
Kiedy ja sie doczekam grzybów na działce?
Lubię takie naturalne ogrody jak Twój.
Tak ciemierniki są w tym roku dosyć ładne już przekwitają co niektóre kwiaty się zielonia.
Jola ciemierniki nie lubią przelewania lubią wilgoć ale nie przelania.
Mnie się wydaje, że masz świetne warunki dla ciemiernikow posadz w grupie. Zmieszaj kompost z popiołem drzewnym jak masz kominek to właśnie taki popiół. Powinny rosnąć.
Twoje roślinki u mnie się dobrze czują dopiero teraz się wzięły do wzrostu po kilku latach.
Mam sasanki posadzone na skalniaku tam ziemią taka sobie lzejsza. Mam też posadzone w lepszej ziemi. I te na skalniaku ładnie kwitną a te w lepszej ledwo wychodzą. Więc dla sasanki to lepsza ziemią lżejsza i aby miała sucho bo tak mam na skalniaku.
Dzisiaj oglądałam moje bergenie i nie kwitną od kilku lat. Mąka dobrą ziemię i nawoze i co za diabeł na kilkanaście widzę jedna kwitnie.
Muszę kupić kwitnące aby coś kwitło. Bergenia jest bardzo dekoracyjna więc mam jej bardzo dużo, ale nie kwitnie.
Dzisiaj dosyć dobra pogoda. Ale letnia dostałam i tylko obchodziłam. Jutro przy niedzieli mam zamiar nawieźć wszystko co się da. Z pielęgnacją rabat jeszcze czekam bo posadziłam dużo zawilców i różnych Jeżowek. Ledwo wychodzą boję się wykopać.
Mam jeszcze do przesadzania róże.
Miałam nie pisać, aby się nie denerwować.
W lutym zamówiłam Hortensje w szkółce Kwiatomanisk. Jak żyje takiego badziewia nie dostałam.
Zjechałam ich zaczęli się usprawiedliwiać, pouczać. Więc ostro zareagowałam aby oddali pieniądze.
To jest moje zamówienie
Te trzy doniczki to hortensja "Ground breaker Blush" to jest hortensja niższa. Jednak to co o dostałam 1 szt 37.50 zł to 2 patyczki wysokości 6 cm od nasady ziemi.
Większą doniczka to hortensja zamówiła 2 szt. "Uciekająca Panna młoda" Przysłali 1 szt widocznie pozostałość po ostatnim sezonie. Sadzonka katastrofa połowa sucha. Ten suchcielec kosztuje 115 zł.
Co gorsze jeszcze się ogłaszają na Fejsie i w reklamach że mają w sprzedaży.
Nie dajcie się nabrać.
Te zamówione horty chciałam posadzić w do oczach są bardzo ładne, ale cóż nie wiem czy coś z tego będzie.
U mojego sąsiada też są co prawda dużo droższe ale to są solidny krzaki.