Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 11:32, 10 mar 2021

Ela, u mnie -6 o 7:30 rano było. Szron dopiero co zszedł A kląska mi tak na trawniku i rabatach, że szok. Wczoraj wyszłam spomiędzy miskantów bez jednego kalosza.
Nic nie mogę robić za mokro
Milka 14:00, 10 mar 2021

Kasia i u mnie -6, ale u mnie sucho, ogród wciągnął całą wodę.
Milka 14:02, 10 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

W zeszłym roku wiosna miałam kontener wywiizlam wszystko. Ciełamm tuje to dużo tego szmelcu było. W tym roku to sosny przemiele.

Dzisiaj u nas piękna pogoda ok 7 stopni bez wiatru. Teraz -5 w marcu jak w garncu . Jutro też ostatni dzień ładnej pogody jadę i będę ciąć dalej.

Ku mojemu zdziwieniu dostałam dzisiaj paczkę. Nawet nie wiedziałam, że zamówiłam podobno w styczniu. Ostatnio nie zaglądałam na pocztę a tu masz przysłali. Piękne cebulę lilii. Nigdy nie lubiłam lilii coś mi się przekręciło w mózgownicy i kupuje. Tydzień temu w obi nie świadoma, że zamówiłam kupiłam 30 szt różnych. Piękne cebulę lilii, świat kwiatów dobra firma.

Poniżej lista

Ojej, skleroza.
Ela, ja uwielbiam lilie i będę kupować, już namierzyłam w realu. Wybieram same orientalne. Muszą pachnieć. Będziesz zadowolona, tylko to latanie za poskrzypką
Gosialuk 20:34, 10 mar 2021

Przyjemna niespodzianka. Na pewno ucieszą kwiatami.
Ja zamówiłam irysy syberyjskie, które miały przyjść po 15 marca, a potem jeszcze zamówiłam w innej firmie opaski z dobroczynkiem gruszkowym. W domu rodzinie zapowiedziałam, że jak przyjdzie paczka, to mają włożyć do lodówki.
Paczka przyszła. Po powrocie z pracy zaglądam do lodówki, a tam iryski.
ElzbietaFranka 23:19, 10 mar 2021

Jeżeli chodzi o poskrzypke miałam na 2 liliach ale je przeniosłam.
Złapałam w zeszłym roku 4 sztuki. Nie wiedziałam że to poskrzypka takie ładne czerwone żuczki.

U mnie gleba zmarznięta teraz -4. Dzisiaj ladn pogoda jutro zmiana aż człowieka trzęsie.
Przemielilam na rozdrabniarke miskanty, ciężka praca. Kotki z kwiatostanów fruwały po całym ogrodzie więc w nosie miałam pełno. Narobiłam sobie problemów oddechowych.
Dużo sosny przemielilam, ale jeszcze sporo zostało. Drobne spalałam. Zapach sosnowy się roznosił po calej okolicy. Sosna nawet ta świeżo ścięta się dobrze pali. Nie było specjalnie dymu.
Miałam jeszcze zrobić foty przemielonych miskantow i sosny następnym razem zrobię.

Agatorek 00:11, 11 mar 2021

Ulala, widzę, że dziś było ostro

I widzę, że już kora w workach czeka
Anabell 00:18, 11 mar 2021

Elu! dobrze że zapomniałaś o zamówieniu, będziesz miała więcej kwitnących lilii.

Ja zamówiłam latem na wyprzedaży 60 szt i zapomniałam ich posadzić, w grudniu odkryłam że leżą nie posadzone już było za późno na sadzenie, włożyłam do kartonu przesypałam torfem.
zobaczę co będzie stoją w chłodnym miejscu.

Palisz iglaki, ja się boję, u mnie nie wolno a sąsiedzi podkablować mogą.
kiedyś paliłam, palą się pochodnią

Dostałaś paczkę ze Świat kwiatów, czyli już wysyłają, też oczekuję od nich.
ElzbietaFranka 10:18, 11 mar 2021

Anabell napisał(a)
Elu! dobrze że zapomniałaś o zamówieniu, będziesz miała więcej kwitnących lilii.

Ja zamówiłam latem na wyprzedaży 60 szt i zapomniałam ich posadzić, w grudniu odkryłam że leżą nie posadzone już było za późno na sadzenie, włożyłam do kartonu przesypałam torfem.
zobaczę co będzie stoją w chłodnym miejscu.

Palisz iglaki, ja się boję, u mnie nie wolno a sąsiedzi podkablować mogą.
kiedyś paliłam, palą się pochodnią

Dostałaś paczkę ze Świat kwiatów, czyli już wysyłają, też oczekuję od nich.

Haniu paczka już przyszła piękne dorodne lilie. Kupiłam tych ciemnych u Ciebie jak zobaczyłam byłam zachwycona i zakup zrobiłam.posadze je z białymi.

A to twoja lilia

Mnie się wydaje, że cebule w torfie przeżyją św. kwiatów też wysyła w torfie. Każda cebulka w woreczku opisana z certyfikatem unijnym.

To palenie to ukradkiem rozpalam ognisko z drzewa liściastego takiego do kominka i później wrzucam co jakiś czas trochę sosny. Przeważnie miele przez rozdrabniarke, ale już było późno i trochę igieł wrzuciłam. Jak dym biały to para z igieł bo to żywe. Też się boje. U ciebie ogród między domami u mnie wydmuchow dym idzie w pole. Zawsze palę suche tak nie dymi.

Dużo namielilam ok 10 pojemników skladowalam w lasku sosnowym jak będę zagospodarowała skarpę pod tujami to rozrzuce zrabki.

U nas dzisiaj rano znowu -7 teraz wieje.
Trochę się martwię, że jeszcze nie zrobiłam oprysku przecie ochojnikowi ale jak tu pryskac jak pogoda minusowa.

ElzbietaFranka 10:35, 11 mar 2021

Agatorek napisał(a)
Ulala, widzę, że dziś było ostro

I widzę, że już kora w workach czeka

Tak Agnieszka dzisiaj ręce trochę bolą i grzbiet też od schylania.
.kora z zeszłego roku nie wyrobiłam się s rabata pod tujami i z trawami.

Rabata długa na 35 metrów szer ok 2 metrów że spadkiem

Milka 10:39, 11 mar 2021

Maszyna do rozdrabniania taka sama u nas. Mało już z niej korzystamy.
Widzę golenie drzew, potem coraz więcej tego, w końcu u nas firma musiała robić.
Mielenie miskantów, to masakra.Te ciemne lilie mam, rosną dorodne, ale nie pachną.
Dobrze, że spalasz.
A co do ochojnika, tyle lat walczyłam i nie zwalczyłam, dałam sobie spokój i jakoś drzewa żyją.