Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 11:35, 17 lip 2021

Setki motyli i różnych bzykow. Monarda wabi swoim zapachem

Róża Kordes jubille przepiękna nówka wiosenna. Hyzop po prawej

Odetka różowa przebrała miarę

Gosialuk 16:21, 17 lip 2021

A ja mam białą odętkę i w tamtym roku była taka wysoka. W tym zdecydowanie niższa. Ciekawe co jej nie odpowiada.
Pysznogłówkę masz śliczną, okazałą. Jedna z moich też jest w takim żarówiastym kolorze.
Edit
Jeszcze chciałam pochwalić róże.
ElzbietaFranka 23:18, 17 lip 2021

Gosialuk napisał(a)
A ja mam białą odętkę i w tamtym roku była taka wysoka. W tym zdecydowanie niższa. Ciekawe co jej nie odpowiada.
Pysznogłówkę masz śliczną, okazałą. Jedna z moich też jest w takim żarówiastym kolorze.
Edit
Jeszcze chciałam pochwalić róże.

Nie wiedziałam, że odetka może być taka wysoka. Monarda ma dużo lat od stukać nie łapie mączniaka. Mialam też rozowa wykopalam kazdego roku łapała mączniaka.

AniazUroczyska 23:55, 17 lip 2021

Elu, ile cudowności u Ciebie! W czym sadzisz swoje rośliny ,że tak pięknie rosną? Masz taką dobrą ziemię , czy też musisz ją polepszać?
ElzbietaFranka 00:33, 18 lip 2021

AniazUroczyska napisał(a)
Elu, ile cudowności u Ciebie! W czym sadzisz swoje rośliny ,że tak pięknie rosną? Masz taką dobrą ziemię , czy też musisz ją polepszać?

Gosiu to co wyżej rośnie na ziemi kompostowej. Oprozniakam kompostownik 3 lata temu jak leci nie był specjalnie przerobiony. Za to teraz wszystko się rozłożyło i jest dobra ziemia.

Znowu wiosna dosypie. W tym miejscu jest półcień i to dla roślin dobrze tego lata. W słońcu wszystko pali.

Nawet przesadzone roze w to miejsce szybko się regenerują i kwitną pojedyncze kwiaty.
Jak byś zobaczyła cukinię to dopiero kolosy mi porosły.

Ziemia u mnie taka sobie mam wszystko prawie posadzone na podwyższeniach bo u mnie bywa mokro więc sypalam kompost z ziemia
greg66 08:43, 18 lip 2021

U mnie monardy niestety łapią mączniaka. Ela masz ładnie. Zastanawiam się czemu u mnie jezowki się nie rozrastają? Z roku na rok są takie same a mają już po trzy lata
gosika67 09:54, 18 lip 2021

Witaj Elu teraz robota wre w ogrodach, bzyki, motyle się uwijają, szum z każdej strony, pięknie u Ciebie, pozdrawiam.
ElzbietaFranka 14:54, 18 lip 2021

gosika67 napisał(a)
Witaj Elu teraz robota wre w ogrodach, bzyki, motyle się uwijają, szum z każdej strony, pięknie u Ciebie, pozdrawiam.

Oj tak a szczególnie rano nieraz po 3 motyle siedzą na rudbekii. Nie mogę tego uchwycić na budlei na jednym kłosie siedziało 5 motyli. Skąd ich tyle. Kocimiętki przycięłam ale to bzyki a mytyle jakiś nie ziemski wylęg.

daszum 22:20, 18 lip 2021

Elu, czym Ty robisz zdjęcia róż? Są takie wyraziste i oddają kolory.

Ja mam byle jaki aparat i wszystkie jasne róże na zdjęciach to białe plamy

U mnie pełno tej bordowej koniczynki. Kilka lat temu przyniosłam ją w jednej doniczce. Nie doceniłam przeciwnika i teraz mam ją wszędzie.
ElzbietaFranka 00:41, 19 lip 2021

Też skądś przyniosłam pojawiła się w zeszłym roku we wrzosach teraz ja mam ją wszędzie. Nie jest łatwa do wytępienia bo się rozsiewa ma żółte małe kwiatki. Najgorsze, korzenie rozłogowa i wyrastają nowe górne pędy.
Ostatnio robiłam randapem pędzlem zniknęły, ale znowu są nowe.