Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Nowalijka 12:06, 04 cze 2017

kerii napisał(a)
No żarłoczne mendy są u mnie zjadły rzodkiewkę i pietruszkę

Ja sypie niebieskimi granulkami

Zakupy ładne

Jolu a sypiesz też w warzywa, nie jest dla nas szkodliwy ten preparat?
Jolu, "mendy" - gorzej, pchają mi się gorsze słowa!!!
Nowalijka 12:09, 04 cze 2017

Radziu2013 napisał(a)
Gdzieś tam słyszałem że lgną do piwa- jakbyś powkopywała plastikowe kubeczki i do środka go nalała to może by się skusiły

Zakupy fajne- czerwona surfinia ładna

Radziu, słyszałam o piwie, ale zastanawiam się czy ja zarobię na to piwsko. po pierwsze jest ich (ślimaczorów) mnóstwo a po drugie, to piwsko wietrzeje. Pytanie czy lgną do zwietrzałego piwska.
Mi osobiście bardziej do gustu przypadła ta fioletowa surfinia
obie wsadziłam do betonowych gazonów. Niestety dziś zdjęć nie będzie - PADA!
Nowalijka 12:16, 04 cze 2017

gosika67 napisał(a)

szkoda, że mydlnica " u Ciebie "wycofała się z życia ogrodowego". Zobaczymy co później będzie z moją. Trzeba przyznać, że jest czarująca.
Piwonie (mam 3 duże krzewy, jeden średni i jeden mały) dały popis pąkowy. W tym roku jest ich sporo ale jeszcze nie rozkwitły. Łubin pokazał pierwszy kwiat o niebieskim kolorze.
Gosiu kwiatki wylądowały w donicach, petunie w dwóch gazonach a kwiaty z pierwszego zdjęcia posadziłam wraz z lobelią w dużej, starej donicy. Na śmierć zapomniałam nazwy tych kwiatów, choć mniejszą odmianę mam wysadzoną (w dużych ilościach) na rabacie. Skleroza - zanik, zmęczenie
Nowalijka 12:30, 04 cze 2017

Hura! olśniło mnie - przecież to begonia
bartek_luberda 12:38, 04 cze 2017

Szałwia z tego co wiem jest w kolorze białym i różowy U mnie sama się sieje i ją rozsadzam po ścięciu kwitnie drugi raz
kerii 13:09, 04 cze 2017

Ela ja sypię na około grządek i rabat to je trochę hamuje, mają taką niebieską barierę
Nowalijka 19:38, 04 cze 2017

kerii napisał(a)
Ela ja sypię na około grządek i rabat to je trochę hamuje, mają taką niebieską barierę

Byłam na działce. Zmokłam bo u nas cały dzień pada deszcz i napatrzyłam się na te paskudztwa. Jest ich tysiące.
Jolu ja kupiłam taki biały proszek (drobny jak cukier). Do tej pory sypałam przede wszystkim wokół host i innych kwiatów. Spróbuję też pod grządki.
zoja 14:10, 05 cze 2017

odstraszająco - kłująco działa na ślimaki rozsypanie skorupek jaj - takich rozdrobnionych ja zbieram w tym sezonie, ale jakoś jeszcze nie wysypałam na rabaty
/zbieram do torebki po cukrze, jak wyschną to je przez ta torebkę zgniatam i można już iść sypać pod/wokoło rośliny; altualnie mam takie dyżurne torebki dwie - jedna na świeże skorupki, a druga na te rozdrobnione / tak robiła moja Babcia
zoja 14:12, 05 cze 2017

aaa....
w zeszłym roku kupiłam i sypałam po roślinach i wokoło mączkę bazaltową - ale to do pierwszego polewania wodą/deszczem
nieprzyjemnie im się ślizga i rezygnują z 'kolacji' i idą grzie indziej
Nowalijka 22:45, 05 cze 2017

zoja napisał(a)
odstraszająco - kłująco działa na ślimaki rozsypanie skorupek jaj - takich rozdrobnionych ja zbieram w tym sezonie, ale jakoś jeszcze nie wysypałam na rabaty
/zbieram do torebki po cukrze, jak wyschną to je przez ta torebkę zgniatam i można już iść sypać pod/wokoło rośliny; altualnie mam takie dyżurne torebki dwie - jedna na świeże skorupki, a druga na te rozdrobnione / tak robiła moja Babcia

Zbieram skorupki jajek na kompost. Nie wpadłabym na to. Skoro ma to je pokłuć to zastosuję niezwłocznie. Dzięki za pomysł.