Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 20:22, 24 lut 2019

Magleska napisał(a)
Niezłe hostowisko się zapowiada ....fajnie będzie .....
Widzę ,że dołek coraz mniejszy

Lubię hosty, ładnie mi się porozrastały i mogę je dzielić bez strat.
Miejsce cieniste będzie im odpowiadać.
Dołek zapchany gałęziami, będzie się ubijać i będę dokładać kolejne warstwy
SlonecznyOgrod 21:40, 24 lut 2019

Aurelllia napisał(a)
Ojoj Daria, ale miałaś i jeszcze będziesz mieć roboty z tą rabatą hostową ale na pewno wszystko się uda
U mnie też ziemia kiepska i żeby coś urosło to trzeba dołek dobrze zaprawić

No właśnie ta ziemia najgorsza, bez przygotowania ani rusz, trzeba się naszarpać żeby coś porządnie posadzić.
Teraz przedwiośnie więc taka robota idealna, potem już czasu na to nie będzie.
SlonecznyOgrod 21:44, 24 lut 2019

gosika67 napisał(a)
Znowu kawał roboty odwaliłaś.Rabata hostowa jak się rozrośnie to dopiero będzie widok.

Hosty to tak po dwóch latach od posadzenia już tworzą ładne kępki, później już tylko lepiej.
Żeby tylko pogoda była z temperaturą na plusie to będę sobie codziennie po trochu grzebać.
SlonecznyOgrod 21:47, 24 lut 2019

greg66 napisał(a)
Dario ten duży dół wypełniasz też gałązkami, tylko nie dawaj za grubych, bo gdybyś chciała poprzerzucać w dole np. grabiami to będą się wbijać w gałęzie, no chyba, że zostawisz to na dłuższy czas to samo się przerobi.
Kompostownik to fajna rzecz, ja mam cztery komory a robiłem je z palet i różnych desek, które zostały po budowie. Teraz mam trzy zapchane i się przerabiają.

No właśnie ten dół to tak na dłuższy czas zostawie, niech samo się przerobi, ubije potem na to drobniejszą materię i ziemię, wtedy dopiero coś posadzę.
Też bym chciała mieć kompostownik taki właśnie duży na 3 komory.
anpi 23:10, 24 lut 2019

Ale się zapowiada hostowisko!...wszystkie w jednej odmianie będziesz sadzić?a masz zdjęcie z końca lata z tymi już posadzonymi hostami?Pewnie od maja też się rozrosły trochę

BasiaLT 11:10, 25 lut 2019

No tej skarpy to masz naprawdę spoty kawał. Wejdą tam ci ogromne ilości wszystkiego. Fajny pomysł z tym hostowiskiem.
eVka 11:19, 25 lut 2019

Daria będzie pięknie Kocham hosty i mam ich całkiem sporo na jednej cienistej rabacie. Planuję kolejne. Bardzo mi się podoba jak przygotowujesz rabaty, dużo pracy ale będe efekty. Ciekawi mnie ten torf, doczytałam, że to z wyschniętego bagienka tak?
SlonecznyOgrod 11:21, 25 lut 2019

anpi napisał(a)
Ale się zapowiada hostowisko!...wszystkie w jednej odmianie będziesz sadzić?a masz zdjęcie z końca lata z tymi już posadzonymi hostami?Pewnie od maja też się rozrosły trochę

Nie mam ani jedniuśkiego późniejszego zdjęcia tej rabaty hostowej.
Sama jestem ciekawa jak to wyglądało.
Wiem tyle, że rok był suchy a tam pod baldachimem z żywopłotu lilakowego jak pod parasolem. Trochę podlewałam ale woda spływała z ziemią i ciekła po schodach więc nie szalałam.
Ziemia musi osiąść i trochę się ubić, trochę te hosty jak się będą rozrastać to ustabilizują ziemię.
Ale zauważyłam taki plus, że pomimo suchego lata i małego podlewania, żadna hosta nie uschła, nie zżółkła ani nie wypadła. Tam jest cień od tego żywopłotu lilakowego i jednak wilgoć w ziemi przez to się utrzymywała.
Tam mam głównie hostę odm. Francee jest duża(60) i szybko rosnąca(90) i tylko górą posadziłam rząd hosty zielonej.
Hosty mam za darmo, swoje z podziału.
SlonecznyOgrod 11:31, 25 lut 2019

BasiaLT napisał(a)
No tej skarpy to masz naprawdę spoty kawał. Wejdą tam ci ogromne ilości wszystkiego. Fajny pomysł z tym hostowiskiem.

Napierw chciałabym łan hostowy, hosty od wiosny do jesieni ładnie wyglądają.
Ale myślałam też o bodziszku żeby gdzieś go tam dać na boku ale nie wiem czy on do cienia się nadaje.
SlonecznyOgrod 11:36, 25 lut 2019

effka napisał(a)
Daria będzie pięknie Kocham hosty i mam ich całkiem sporo na jednej cienistej rabacie. Planuję kolejne. Bardzo mi się podoba jak przygotowujesz rabaty, dużo pracy ale będe efekty. Ciekawi mnie ten torf, doczytałam, że to z wyschniętego bagienka tak?

Mam nadzieje , że nowe nasadzenia będą dobrze wyglądały.
Ja też, tak jak Ty kocham hosty, rododendrony i hortensje
Planuj kolejne bo piękne są i bardzo wdzięczne.
Przygotowanie rabat męczące, dużo pracy to prawda, mam nadzieję, że na długą metę będzie się opłacać
Ten torf to takie właśnie pruchno korzonkowe pobagienne.