Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Milka 06:15, 21 lut 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
Anpi
gogo
Milka

Nawet nie wiecie jak mnie te zielone podarunki ucieszyły, tym bardziej teraz na "przednówku"
teraz się głowię gdzie posadzic szafirki żeby jakos to sensownie wyglądało, czy w plamę czy rządek... no i gdzie... wiem , że gdzieś na brzegu bo one niziutkie są.
Macie je u siebie, jak byscie mi poradziły je posadzic?

Na brzegu, w taki pasek, obwódkę, ale też coś koło nich, aby potem zakryć ich liście, gdy skończą żywot; ja po kwitnieniu ścinam szafirki razem z liśćmi do ziemi, odrastają nowe i ładnie wyglądają
eVka 08:48, 21 lut 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)

No to pięknie, we Wrocku wiadomo... najcieplej i tego zazdrościmy
Buziaki słoneczne jak najbardziej przyjmuję i odwzajemniam
Wychodzi na to, że tylko ja nie miałam szafirków???
Obwódkę masz, czyli znów masowe łany, kolejna ogrodniczka
Ja swoje dziś posadziłam w rządku przy chodniczku właśnie jako obwódka pierwsza z brzegu W tym roku cudów się nie spodziewam, niech się tylko dobrze przyjmą.

Było ciepełko, juz od jutra ochłodzenie z mrozem w nocy buuuu
Mam mini obwódkę, nic szczególnego, musze dosadzić więcej.
SlonecznyOgrod 19:48, 21 lut 2019

Milkadzięki za pokazanie fotki szafirków. One w masie wyglądają cudnie. Moje juz posadzone w rządku. Myślę żeby im teraz te długie liście przyciąć.
Ewanawet prognozy nie oglądałam, ale liczę się z tym, że to jeszcze zima, no i " sorry, taki mamy klimat"
Rozsadź te co masz to szybciej się porozrastają. Monika miała kępkę i porozsadzała po kilka sztuk w małych odstępach i na drugi rok otrzymała już ładny zwarty szpalerek.
SlonecznyOgrod 20:01, 21 lut 2019

Jakby ktoś w kwietniu się wybierał z palemkami w Niedziele Palmową, to już trzeba by było ściąć gałązki, bo później kotki przekwitną.

SlonecznyOgrod 20:02, 21 lut 2019

Leszczyna też się już okociła.

Milka 05:09, 22 lut 2019

U nas leszczyna już żółta A w niektórych miejscach już jaśmin nagokwiatowy kwitnie.
Usunęłam foto, aby ci wątku nie zaśmiecać
Magleska 07:32, 22 lut 2019

Fajne fotki bazi i leszczyn ,ładnie światło przenika przez gałązki ....u mnie zrobiła się okropna pogoda........,dobrze ,że ogarnęłam jako tako ,bo teraz leje ,wieje ....... w sumie dobrze ,że pada ,bo dom trzeba ogarnąć
Miłego dnia
BasiaLT 07:45, 22 lut 2019

U nas też leszczyna już żółta ale bazi nigdzie nie widziałam.
SlonecznyOgrod 11:41, 22 lut 2019

Milka napisał(a)
U nas leszczyna już żółta A w niektórych miejscach już jaśmin nagokwiatowy kwitnie.
Usunęłam foto, aby ci wątku nie zaśmiecać

Ej no, wcale nie miałaś usuwać foto...
Czyli już leszczyna przekwita i pyli skoro żółta. Muszę teraz wyjść i poprzyglądac się rośliną, bo z dnia na dzień widać postępy
SlonecznyOgrod 11:46, 22 lut 2019

Magleska napisał(a)
Fajne fotki bazi i leszczyn ,ładnie światło przenika przez gałązki ....u mnie zrobiła się okropna pogoda........,dobrze ,że ogarnęłam jako tako ,bo teraz leje ,wieje ....... w sumie dobrze ,że pada ,bo dom trzeba ogarnąć
Miłego dnia

Trzeba się pocieszać fotkami baziowymi , no bo jeszcze nie mam co focić
Tak właśnie dziś na fb ogrodnicy pokazują śnieżek w południowej części Polski, Ty mówisz że leje, no to ja Ci powiem jak u mnie jest... u mnie słońce mocno grzeje ale przez szybę od rana mroźny wiatr, ale mam nadzieję że się powietrze trochę ogrzeje i po południu wyjdę do ogrodu z przyjemnością