Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 18:32, 24 lut 2019

greg66 napisał(a)
Na byliny i trawy to chyba jeszcze za wcześnie. Niech się grzeją.

Zobacz jeszcze 4 dni i marzec!
Ten tydzień ma być ciepły, może już będzie można posprzątać bez obawy o mrozy.
Obiecane fotki tych suchych snopków torfowych, tutaj już z grubsza rozkruszone na miejscu docelowym.Trochę się uleży potem ziemia itp. myślę, że trochę się gleba wzbogaci.

zawitka 18:53, 24 lut 2019

Faktycznie fajna sprawa takie snopki będzie dół zasypany a i kompost też będzie .Ja mam skrzynię zrobioną od góry sypię co się nadaje do kompostu a dołem podbieram kompost.
SlonecznyOgrod 18:53, 24 lut 2019

Zdjęcia robocze z przygotowania wąskiej i długiej rabaty hostowej pod bzem. Od schodków do okolicy warzywnika, czyli jak na 1 zdjęciu do beczki na wodę, ona jest na wysokości początku warzywnika.
Chciałabym wam pokazać i zobrować w 3D jak najbardziej rzeczywisty widok.
Tam jest cała długość jakby wał, muszę teraz wystopniować, trochę wypłaszczyć, żeby ziemia nie spływała.
Na podbudowę rabaty dałam gałęzie, patyki , kołki pruchniejące, pieńki, potem pozostałe warstwy ścinek z ogrodu, obornik, skoszona trawa itp.

SlonecznyOgrod 19:02, 24 lut 2019

zawitka napisał(a)
Faktycznie fajna sprawa takie snopki będzie dół zasypany a i kompost też będzie .Ja mam skrzynię zrobioną od góry sypię co się nadaje do kompostu a dołem podbieram kompost.

Tak Halinko, to najlepsze rozwiązanie, dół jest duży więc jak się przerobi to drzewa można w tym sadzić.
Ja kompostownika się nie doczekałam jeszcze, odpadki na kupkach się zawsze przerabiają, ale też zawsze wykorzystuję wszystko.
Na roboczo tak teraz to wygląda, zaczynam napychać gałęziami i innymi sucharami ten dół.
SlonecznyOgrod 19:10, 24 lut 2019

Tu dobrze widać wysokość pod szpalerem bzu, tam pójdą hosty, przy samych schodkach już były sadzone w tamtym roku, teraz będę kontynuować, bo tam jest cień.

Dla przypomnienia maj 2018

Magleska 19:21, 24 lut 2019

Niezłe hostowisko się zapowiada ....fajnie będzie .....
Widzę ,że dołek coraz mniejszy
SlonecznyOgrod 19:33, 24 lut 2019

Zanim będzie można coś sadzić czas wykorzystam na zwożenie sucharów i szykowanie pod rabaty.

Aurelllia 19:35, 24 lut 2019

Ojoj Daria, ale miałaś i jeszcze będziesz mieć roboty z tą rabatą hostową ale na pewno wszystko się uda
U mnie też ziemia kiepska i żeby coś urosło to trzeba dołek dobrze zaprawić
gosika67 19:40, 24 lut 2019

Znowu kawał roboty odwaliłaś.Rabata hostowa jak się rozrośnie to dopiero będzie widok.
greg66 20:04, 24 lut 2019

Dario ten duży dół wypełniasz też gałązkami, tylko nie dawaj za grubych, bo gdybyś chciała poprzerzucać w dole np. grabiami to będą się wbijać w gałęzie, no chyba, że zostawisz to na dłuższy czas to samo się przerobi.
Kompostownik to fajna rzecz, ja mam cztery komory a robiłem je z palet i różnych desek, które zostały po budowie. Teraz mam trzy zapchane i się przerabiają.