Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 13:40, 22 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Kilka metrów od mojej rabaty przy bramie, gdzie zrywałam darń, rośnie właśnie sumak (lubię go, mimo jego wad). I na tej rabacie właśnie walczyłam z jego rozłogami. Najdłuższy, wyrwany w jednym kawałku, miał około 2 metrów .

Darcia, a jeszcze w temacie obornika, bo mam też w okolicy gospodarstwo z jazdą konną.
Lepszy taki obornik od krówek, czy koników?

U mnie sumaki rosły jakieś 12 lat i powiem tak ta cholerna "zemsta sąsiada" bo taką mają ksywkę sumaki, poszła za płot do sąsiada i od tamtej strony i tak będzie mi ogród atakować.
Przez 10 lat je lubiłam.
Mężaty się obuczył jak je wyrwałam, też je bardzo lubił za pokrój palmowy.

Zostaw sobie tego sumaka, jak dojrzejesz do tego to wypowiesz mu wojnę, jak nie będzie przeszkadzał to go trzymaj
Przecież nikt Ci nie może narzucić, lubisz -zostaw

edit. odnośnie obornika i ten i ten jest bardzo dobry, koński do kwasolubów lepszy.
SlonecznyOgrod 13:45, 22 mar 2021

Milka napisał(a)
A ja kilka lat z sumakami walczyłam, rozłogi i na 10m szły.
Mam odmianowy sumak Tiger Eyes, ma nie dawać rozłogów, ale jak czyściłam rabatę, znalazłm jeden, był z korzeniami, więc nie wiem czy wysiał się czy rozłogi, jesli tak, to i tego wywalę.

Wiem który to, mają ludzie taki złotawy, podobno zdyscyplinowany, a jednak nie... ja już bym się bała tego gatunku.
Dobre masz podejście, takie zdecydowane

Moje też się ciągnęły na kilka metrów.
SlonecznyOgrod 13:46, 22 mar 2021

Milka napisał(a)

ADHD w ogrodzie jest bardzo pożyteczne

Wiesz, Ty to umiesz zauważyć pozytywy
Agatorek 21:50, 22 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

U mnie sumaki rosły jakieś 12 lat i powiem tak ta cholerna "zemsta sąsiada" bo taką mają ksywkę sumaki, poszła za płot do sąsiada i od tamtej strony i tak będzie mi ogród atakować.
Przez 10 lat je lubiłam.
Mężaty się obuczył jak je wyrwałam, też je bardzo lubił za pokrój palmowy.

Zostaw sobie tego sumaka, jak dojrzejesz do tego to wypowiesz mu wojnę, jak nie będzie przeszkadzał to go trzymaj
Przecież nikt Ci nie może narzucić, lubisz -zostaw

edit. odnośnie obornika i ten i ten jest bardzo dobry, koński do kwasolubów lepszy.

Na razie sumak zostaje . Ale walczę z jego dziećmi .
Dzięki za info o oborniku.

Napisałaś u mnie, że pod każdą rabatą robisz brodziki. Tzn?
SlonecznyOgrod 22:02, 22 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Na razie sumak zostaje . Ale walczę z jego dziećmi .
Dzięki za info o oborniku.

Napisałaś u mnie, że pod każdą rabatą robisz brodziki. Tzn?

Wykopuje doły, nie jak pod basen ale brodzik
Agatorek 23:54, 22 mar 2021

Aaa
SlonecznyOgrod 11:50, 23 mar 2021

Zauroczona ciemiernikiem Inki i April o nazwie HGC Ice N'Roses Red postanowiłam udać się do LM , tym bardziej, że byłam w pobliżu sklepu czyli 30km ode mnie w Koninie.
Ciemierników na wyspie sklepowej nie było, znalazłam je na zewnątrz normalnie padnięte, zmarznięte, kaput! Po 10zł.

W nos niech się pocałują, ja już się nie bawię w reanimację... wolę dać 39zł i mieć konkretną pełnowartościową roślinę, która ma siłę się dwoić i rozrastać i kwitnąć ciesząc oczy i zachwycając.

Ps. dostałam zwrot ze szkółki za hosty za całość z dostawą ale i tak nie polecam

gosika67 17:08, 23 mar 2021

Hej, nie byłam dawno u Ciebie, ale się tutaj dzieje.Ja jeszcze się lenię, jutro planuję jakieś prace.Kusisz prymulkami.
MiluniaB 18:07, 23 mar 2021

Dobrze zrobiłaś, że nie kupiłaś. Szkoda tych roślin

Oooooo i za hosty zwrócili fajnie.

Darcia pokaż trochę swojego ogrodu wczesno-wiosennego.
Kokesz 18:30, 23 mar 2021

W moim LM nie było niestety nie mają ogrodu zewnętrznego.
W marketach niestety tak traktują rośliny, chociaż byłam mile zaskoczona jak dbają o nie w Brico, nawet przed mrozem włókniną przykryli i zawsze są podlane. Myślę że dużo zależy od obsługi.