Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 14:43, 05 wrz 2017

anabuko1 napisał(a)
Ale piękny masz winogron. U mnie w tym roku tylko kilka. Mróz wszystko załatwił
Hortki nie rozpoznaje. Ale śliczne to one są

Winogron niby z tych drobniejszych ale i tak jest gruby, jest przede wszystkim bardzo smaczny i słodki. Na wiosnę spróbuję go może poprowadzić pojedynczo tak jak w winnicy.
Tak mróz w maju w tym roku załatwił większość owoców niestety.

Tę nieznaną hortensję posadziłam w tamtym roku, kiedy jeszcze nie zwracałam uwagi na nazwy , no i jeszcze nie trafiłam na Ogrodowisko
Magleska 19:14, 05 wrz 2017

Ale winogrona mniam mniam moje tegoroczne same liście mają ....muszę doczytać kiedy i jak je ciąć
SlonecznyOgrod 21:50, 05 wrz 2017

Magleska napisał(a)
Ale winogrona mniam mniam moje tegoroczne same liście mają ....muszę doczytać kiedy i jak je ciąć

Późną zimą się tnie za 8-10 oczkiem, zostawić 2 gałązki, jedną ułożyć poziomo i przywiązać, druga jest zapasowa. Pozostałą resztę się wycina.
Ja tak będę prowadziła, tak jest prawidłowo. Największe plony się osiąga.
Bo winogron musi byc mocno cięty inaczej pójdzie niepotrzebnie w masę liści a owoce zostaną drobne.
patrycja 08:54, 06 wrz 2017

Ale fajnie że piszesz o winogronie, bardzo bym chciała się nauczyć jak to robić prawidłowo.
Moje winogrono ma pokrój krzaka, kilka badyli i z tych badyli mam wybrać 2, resztę pozbyć ?
SlonecznyOgrod 12:09, 06 wrz 2017

To tak jaśniej od początku napiszę o cięciu winorośli.

Cięcie najlepiej wykonać jeszcze zimą, przełom stycznia i lutego, ale nie później jak do połowy marca. Przycięcie zbyt późne spowoduje wyciek soków na który mówi się płacz winorośli.
Owoce winogronu rodzą się na pędach dwuletnich, czyli zdrewniałym pędzie z zeszłego roku.
Jakby się wycięło wszystko w pień, to owoców wcale by nie było za to powstałoby mnóstwo długich młodych pędów ( latorośli), ale nie o to chodzi (ja tak kiedyś zrobiłam ale to bez sensu).

Najpierw trzeba wyprowadzić krótki pień i póżniej już tylko z niego brać po dwie łozy. Jedną do owocowania przygiąć w bok, druga będzie zastępcza i ją się przycina za 2 oczkiem, z niej wyrosną pędy, z których się wybierze łozę do owocowania w przyszłym roku.
Ta łoza na której są owoce, nie będzie owocowała w przyszłym roku.
Zimą trzeba ją wyciąć, wybrać nową gałązkę i tak co roku.

Dobrze jest też latem usunąć pędy na których widać , że nie będzie owoców i skrócić młode witki za ostatnim gronem.
Generalnie wszystkie niepotrzebnie wyrastające pędy całe lato można wycinać. A pojawiać się będą takowe dodatkowo w kącikach liściowych.

I na rysunku jest tak, pierwsza wiosna i druga wiosna.

ania1110d 12:47, 06 wrz 2017

Ta Brunera wielkolistna naprawdę wielkie liście ma piękna
SlonecznyOgrod 12:56, 06 wrz 2017

ania1110d napisał(a)
Ta Brunera wielkolistna naprawdę wielkie liście ma piękna

Tak mi się podoba,ze będę dokupować i powiększać kolekcję
Liście wyglądają jak sztuczne z tym srebrnym perłowym deseniem.
Wiosną kwitnie jak niezapominajka i wtedy liście ma małe, ale jak przekwitnie to liście rosną i robią swoje
patrycja 17:59, 06 wrz 2017

Pozwolisz że zapiszę te notatki, tak jak pisałam bardzo bym chciała nauczyć się prowadzić winogrono.
Piszesz że pędy jednoroczne mają po 7m a w informacji jest napisane- dobrze skrócic młode witki tzn. Ty tego nie robiłas?
I jeszcze to łoza na której masz owoce w tym roku nie owocuje w przyszłym -tak?
I Ty ją usuniesz- tak?

Wybacz proszę ze Cie męczę ale zalezy mi aby się nauczyć
irys 20:52, 06 wrz 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)

Tak mi się podoba,ze będę dokupować i powiększać kolekcję
Liście wyglądają jak sztuczne z tym srebrnym perłowym deseniem.
Wiosną kwitnie jak niezapominajka i wtedy liście ma małe, ale jak przekwitnie to liście rosną i robią swoje

Brunera bardzo łatwo się rozsiewa, więc poczekaj z zakupem- wystarczy dobrze rozglądać się po ogrodzie . Ja miałam jeden egzemplarz, a wiosną jak wiesz wymieniałam czy rozdawałam, podobnie jak tę żurawkę Palace Purple.
Brunera szczególnie dobrze się czuje w miejscu trochę zacienionym i wilgotnym, lubi też kompost lub nawożenie.

Też skorzystam ze ściągawki o winorośli.
SlonecznyOgrod 21:25, 06 wrz 2017

patrycja napisał(a)
Pozwolisz że zapiszę te notatki, tak jak pisałam bardzo bym chciała nauczyć się prowadzić winogrono.
Piszesz że pędy jednoroczne mają po 7m a w informacji jest napisane- dobrze skrócic młode witki tzn. Ty tego nie robiłas?
I jeszcze to łoza na której masz owoce w tym roku nie owocuje w przyszłym -tak?
I Ty ją usuniesz- tak?

Wybacz proszę ze Cie męczę ale zalezy mi aby się nauczyć

Nie ma sprawy juz Ci mówię.
Tak , dobrze rozumiesz.
W tamtym roku wycięłam wszystko w pień i odrosły bardzo długie pędy.
W tym roku nie ruszałam nic. Mój tata miał mi zrobic podporę ( może nawet pergolę) taka dużą ( bo chciałam trochę cienia)i się nie doczekałam.
Niepotrzebnie mi się tak wgrało, ale też chciałam murek z cegieł, kompostownik z cegieł i łuk pergolę żeby posadzic milin. Z tego wszystkiego wszystko mi przeszło, cegieł tyle nie zdobyłam, tylko trochę na obrzeża skalniaka i pergolę kupiłam, jest skręcona ale czeka w kotłowni, bo nie mam pomysłu.
Zastanawialiśmy się nad poprowadzeniem winogrona właśnie w ten sposób, który daje najlepsze plony ale juz było za późno i tak zostało.
Ale już przykopałam pędy, żeby się ukorzeniły i je też wyprowadzę porządnie.
Mój tata uprawia winogron najróżniejszej maści.

To co owocuje w tym roku nie zaowocuje za rok, za rok pojawiłyby się owoce na młodych ( w tym roku wypuszczonych) witkach ( latoroślach).