Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 21:41, 12 wrz 2017

anabuko1 napisał(a)
Hortensje przyciągają wzrok. Pięknie kwitną i wyglądają i cieszą
Rizchodniki też już śliczne.
Na pewno też masz mnóstwo owadów ba nich.
Fajne takie widoki.

Roślinki i widoki dziękują za uznanie
Hortensje przyciągają wzrok, a nawet oczu nie można od ich oderwać.
Sama jestem w głębokim szoku haha
Maja tyle obwodu co ja w pasie
Za rozchodniki nie mogę się zabrać, chciałam dosadzić do tego rzędu rozchodników co juz mam posadzone przy hortensjach z lewej strony( przedłużenie) ale trawnik znów musiałam skosić , buraki wykopane czekają na słoikowanie, a i słonecznik sie prosi o ścięcie i wysuszenie na zime dla ptaków. Parę sztuk słonecznika scięłam ale to może z 8szt.
Owadów na rozchodnikach pełno, ze 2-3 str do tyłu je obfociłam z tej okazji

SlonecznyOgrod 21:52, 12 wrz 2017

Moje niby palmy zaczynają się przebarwiać, póki co jedna gałązka ale zrobią się pomarańczowo- czerwone.
Cukinię rozdaję jak mogę, mam 4 roślinki i rodzą jak szalone.
Teraz pełno i za dużo a zimą będzie brakowało.

Dalia "Czarny kot" kwitnie bardzo obficie i nieprzerwanie od lipca, a były tylko dwie kartofelki .
SlonecznyOgrod 22:03, 12 wrz 2017

A dziś na obiad coś z mysliwskiego kociołka.
nawet udało sie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu
w oczekiwaniu na danie główne - kiełbaska z ogniska
Pierwszy raz robiłam Było pyszne .

BasiaLT 22:45, 12 wrz 2017

Alez mi smaka narobiłaś jak masz za dużo cukinii to pokrój ja w kostkę i zamróź. Zima na leczo będzie jak znalazł. Ja tak robię od wielu lat.
Przepiękny kwiatek kaktusa. Jutro posadze szczepke.
irys 22:47, 12 wrz 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)

O , dzięki spróbuję zapamiętać.
Twoja ma 2 metry ? Wow taka wielka

A wiesz brunera od ciebie rozkrzewiła się juz i jest ich tam ze 3-4 w kępce, tak samo żurawki

A Ty irys nie myślałaś, żeby pokazać swój ogród, masz tyle ładnych roślin. A może masz za fajnie i nie chcesz pokazać, to rozumiem

Jakbyś coś chciała to Ci mogę wysłać.

Bardzo się cieszę, że wszystkie roślinki się przyjęły. Są w dobrych rękach .
Orlik na pewno odbije w przyszłym roku, to silna roślina, ale po raz pierwszy- a mam go naprawdę długo- spotykam się z przypadkiem, że coś go podjadło.

Daleko mi do takich pięknych ogrodów jak Twój , więc nie zakładam wątku. Nie mam ani takiej powierzchni, ani takich możliwości. Ale odwiedzam i podziwiam .
Fantastyczna rabata z hortensjami i niesamowity skalniak- można patrzeć i patrzeć .
Teraz często pokazujesz rozchodniki, i słusznie, bo one teraz są wyjątkowe. Nie wspominając o ich znaczeniu dla pszczołowatych.
Dlatego pozwolę sobie wkleić jedno zdjęcie z moimi rozchodnikami i trawami. Może wykorzystasz zestawienie, tak naprawdę to ogrodowiskowe . Będę w Skierniewicach na Święcie Kwiatów, może trafię na jakąś ciekawą odmianę rozchodnika.
W innym miejscu chcę posadzić z rozplenicami; zobaczymy, jak to wyjdzie.

Jeśli znajdzie się kawałek bulwki takiej różowej dalii kaktusowej- widziałam taką u Ciebie na rabacie, to proszę odłożyć dla mnie .

A lekko pdgotwaną cukinię zalewam zrobionym przecierem pomidorowym. Na zimę jak znalazł.

O, i kociołek jest. Ma jelenia na pokrywce?
Monia81 07:51, 13 wrz 2017

Ależ masz fajne zbioryja ostatnio też w kuchni siedzę, teraz mam etap z burakami i ich przerobem, no i pomidory ja cukinie i pomodorki wykorzystałam do zrobienia bazy pod leczo na zimę, zasłoikowałam trochu a rozchodniki i hortensje miodzio
SlonecznyOgrod 11:56, 13 wrz 2017

BasiaLT napisał(a)
Alez mi smaka narobiłaś jak masz za dużo cukinii to pokrój ja w kostkę i zamróź. Zima na leczo będzie jak znalazł. Ja tak robię od wielu lat.
Przepiękny kwiatek kaktusa. Jutro posadze szczepke.

Nigdy tak nie robiłam. Nie sądziłam , że można mrozić.
No to super , zamrożę troche i zobaczę, może to będzie dobry pomysł.
Dziękuje za radę.
Posadź kaktusika, niech rośnie i pięknie kwitnie.
SlonecznyOgrod 12:46, 13 wrz 2017

irys napisał(a)

Bardzo się cieszę, że wszystkie roślinki się przyjęły. Są w dobrych rękach .
Orlik na pewno odbije w przyszłym roku, to silna roślina, ale po raz pierwszy- a mam go naprawdę długo- spotykam się z przypadkiem, że coś go podjadło.

Daleko mi do takich pięknych ogrodów jak Twój , więc nie zakładam wątku. Nie mam ani takiej powierzchni, ani takich możliwości. Ale odwiedzam i podziwiam .
Fantastyczna rabata z hortensjami i niesamowity skalniak- można patrzeć i patrzeć .
Teraz często pokazujesz rozchodniki, i słusznie, bo one teraz są wyjątkowe. Nie wspominając o ich znaczeniu dla pszczołowatych.
Dlatego pozwolę sobie wkleić jedno zdjęcie z moimi rozchodnikami i trawami. Może wykorzystasz zestawienie, tak naprawdę to ogrodowiskowe . Będę w Skierniewicach na Święcie Kwiatów, może trafię na jakąś ciekawą odmianę rozchodnika.
W innym miejscu chcę posadzić z rozplenicami; zobaczymy, jak to wyjdzie.

Jeśli znajdzie się kawałek bulwki takiej różowej dalii kaktusowej- widziałam taką u Ciebie na rabacie, to proszę odłożyć dla mnie .

A lekko pdgotwaną cukinię zalewam zrobionym przecierem pomidorowym. Na zimę jak znalazł.

O, i kociołek jest. Ma jelenia na pokrywce?

Irysbardzo jest miłe co co mi piszesz, cieszę się niesamowicie

Zdjęcia wklejaj u mnie, bardzo Cie proszę, chętna jestem na oglądanie. A juz widac piękne kompozycje ze stipą i rozchodnikami, podoba mi się ta Twoja rabata
A wiem, że masz więcej roślin to jak tylko masz ochotę to pokazuj

Co do orlika to wklejam aktualne zdjęcie,one żyją , bo odbijały po każdym ataku. Orliki zjedzone nie tylko u mnie w tym roku, uwierz mi.
Ja kupiłam jeszcze blu double i white double. Kwitł mi różowo biały, taki miałaś kolor? To będzie od Ciebie.

Do Skierniewic chętnie na takie święto bym sie przejechała, no ale zostanę przy lokalnych CO.

Jesteś na O. od 6 lat, myślę że byś mi jeszcze pokazała jak się robi rabaty Ja nie mam doświadczenia takiego profesjonalnego powiedzmy, błędy widać.

Dalie oczywiście z chęcią dla Ciebie zarezerwuję

I jak póżniej wykorzystujesz tę cukinie w przecierze ? Do jakich dań?

Jeleń na pokrywce jest , a jak !
SlonecznyOgrod 13:12, 13 wrz 2017

Irys Orliki posadziłam na skalniaku , koło nich są dzbanki, za nimi schodki.
Jeszcze pokażę orliki, ten kwitł na gołych łodygach, liście zostały zjedzone ale nie wiem przez co , bo nic nie widziałam.
Na trzecim zdjęciu juz same łodygi widać i tam za drzewkiem jakiś niebieski kwitł.

SlonecznyOgrod 13:46, 13 wrz 2017

Monia81 napisał(a)
Ależ masz fajne zbioryja ostatnio też w kuchni siedzę, teraz mam etap z burakami i ich przerobem, no i pomidory ja cukinie i pomodorki wykorzystałam do zrobienia bazy pod leczo na zimę, zasłoikowałam trochu a rozchodniki i hortensje miodzio

Moniś ja mam buraki wykopane i robie wszystko oprócz tych buraków, nie mogę się do nich zebrać
Muszę poczytać przepisy jak zrobic taka cukinie w słoiki do leczo.
Rozchodniki i hortki mnie ciesza bardzo Ale cieszą mnie też Twoje rozchodniki, bo pięknie Ci to wyszło a pamiętam jak sadziłaś

Ja mam jeszcze do rozdzielenia takie dwie wielkie kępy i resztki co mi zostały z wiosennego dzielenia.