Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe kreacje

Ogrodowe kreacje

Aurelllia 22:54, 01 lis 2018

Kasya no właśnie się zastanawiałam w opakowaniu było 10 i myślałam czy te 10 dać razem, w koncu wrzuciłam do dolka po 5, ale nie mam zamiaru ich wykonywać to może jak szafirki się namnoża
Aurelllia 22:58, 01 lis 2018

Gosiu ta hortensje dostała mama moja od kolezanki w tak kiepskim stanie, że w ogóle e zastanawiam jak sprzedawcy mogą coś takiego ludziom wciskać no i była brzydka, szukaliśmy dla mniej miejsca z miesiąc w końcu stwierdziliśmy idzie zimno no i dałam ja tu, przezimuje to dobrze i gdzieś w inne miejsce wtedy pójdzie a jak nie to trudno a dołki kopia nawet nie wiem w jakim celu bo o niczym nie powiadomili, fajnie by było jakby po
temu chodnik położyli, ale oni pewnie rozkopia rury połoza, breje zostawia i zakończą na tym
gosika67 19:56, 02 lis 2018

Perukowiec pięknie się przebarwia, Twój jeszcze młody, mój ma kilkanaście lat i zawsze jestem pod jego urokiem.A koty u mnie tak samo , teraz raczą mnie myszami, pełno ich wszędzie leży, 5 kotów to i obfite polowanie.
Aurelllia 20:26, 05 lis 2018

Z racji dodatkowego dzisiaj wolnego dnia postanowiłam podziałać trochę w ogrodzie i wzięłam się za bluszcz, który mi się strasznie rozpanoszył w żywopłocie z grabu i zaczynał dominować nad grabem zaduszając go swoimi długi wąsami...... no i wyrywając go sumiennie centymetr po centymetrze natrafiłam na zakopanego pod nim i w liściach jeżyka..... i niestety ale tymi pracami naruszyłam mu domek zimowy i nawet się obudził, bo się zaczął ruszać.... Także uważajcie przy jesiennych pracach porządkowych, bo niektóre zwierzaki już powoli zapadają w sen zimowy.

Zainspirowana domkami dla jeży tutaj na forum a także podpatrując u wujka google postanowiłam zbudować apartament zimowy

Po zbudowaniu, delkatnie gościa przeniosłam i umiejscowiłam w środku domku
W domku ma napchane dużo wiórków drzewnych i liści

Zastanawiam się tylko czy tego otworu wejściowego nie zrobiłam mu za małego - co sądzicie ? Bo niektórzy jeszcze taki korytarz robią do domku.

Aurelllia 20:29, 05 lis 2018

Domek to najzwyklejsza skrzynka drewniana obita workiem, żeby woda nie wlewała się do środka. W środku napchane liście i wiórki i obłożyłam to również liśćmi, wiórkami a także wyrwanym bluszczem :

a tutaj duże zbliżenie na śpiącego jeżyka - mam nadzieję, że moja interwencja nieświadoma z wyrywaniem bluszczu :/ nie zakłóci mu zimowego snu i zostanie i domek mu się spodoba
zoja 21:11, 05 lis 2018

O! Ale przygoda
Ciekawa jestem czy jez zadowolony... Mi brak takich doswiadczen
KasiaBawaria 21:14, 05 lis 2018

Hmm. A caly ten pojemnik obilas folia?Bo sie zastanawiam, czy sie w nim nie udusi.Gdzies z boku powinniec byc jednak przeplyw powietrza.Moj domek jest z drewna, wiec oddycha a tylko na dachu jest plandeka, zeby woda splywala na boki. Troszke wiecej tych lisci bym na ten domek rzucila a otwor troche wiekszy. W srodku powinien byc przedzielony na dwa powieszczenia, by zaden zwierz jeza z domku nie wylowil.
anabuko1 21:28, 05 lis 2018

Perukowce masz na pniu ?
Pięknie się wybarwiają .
Hortensja pnąca też ładna.Moja ma lata i stoi ciągle w miejscu
Aurelllia 21:28, 05 lis 2018

Kasiu dziękuję, że zajrzałaś Będę w takim razie dopracowywać domek - porobię trochę z boku dziurek jutro, żeby domek oddychał i napcham więcej liści
W którymś z odcinków Mai obijali właśnie skrzynkę workiem dlatego się zasugerowałam żeby trudniej było wleźć innym zwierzakom to ten tunel jeszcze dorobię
Aurelllia 21:29, 05 lis 2018

Zojka no dzień miałam przedni a jaka radocha na buzi, że jednak zimują u mnie - ale warunki mają w tym roku bo tyle stosow gałęzi leży po wycince jabłoni, że je pewnie to zachęca