Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

justi 13:43, 09 lis 2011

Kiedyś czytałam chyba w Muratorze taki artykuł o ekologii w Skandynawii. Fin czy Norweg to nawet polakierowanej deski nie spali. Mam rodzinkę w Norwegii, po grabieniu paru patyków i liści zapalili ognisko na własnym podwórku........no i straż się zjechała. Musieli się nieźle tłumaczyć żeby dużej kary nie dostać. W sumie to nie wiedzieli, że u siebie nie wolno.
Fajnie Aniu, że zadzwoniłaś. Wychodzi na to, że z paleniem ognisk jest "podobnie" jak z jazdą tirami
U mnie w okolicy wszyscy pala liście jesienią. Leci ich trochę z tych wielkich lip.
Ania 15:01, 09 lis 2011

Anulka widzę że zaszalałaś z krokusami, już nie mogę doczekać się wiosny w Twoim wykonaniu ależ będzie pięknie hmm ....
anula_wn 17:20, 09 lis 2011

Danusiu, no ja nie palę śmieci,..... palimy gałęzie (np. z podciętych tuj czy brzóz), deski itp.... śmieci segreguję, zwłaszcza, ze są pojemniki na to! a liście, trawę itp. wrzucam do kompostownika.
Nie bałam się, że ktoś na mnie doniesie, po prostu nie lubię (nie chcę) robić czegoś co jest zabronione! staram się żyć uczciwie.

Justynko, no właśnie....często nie wiemy, że nie wolno i robimy to z tej niewiedzy. Choć są i tacy (Dana pisała wcześniej) co robią to z głupoty, bezmyślności czy ...lenistwa? trudno ocenić....
W innych krajach prawo jest bardziej restrykcyjne.

Aniu , ja też nie mogę się doczekać ! choć widzę (czytam) , że inni zaszaleli bardziej.... ale u mnie i tak będzie pięknie JUŻ czekam na wiosnę !
anula_wn 17:30, 09 lis 2011

no a że śmieci (zwłaszcza plastików, opon i innego g...) nie wolno palić, to chyba nie trzeba mówić, to się powinno wiedzieć !
chyba.....
Bogdzia 17:52, 09 lis 2011

U mnie w ogrodzie w ciągu roku z obciętych gałęzi uzbiera się z pół samochodu. Najlepiej jest to spalic. Niestety inni przy takiej okazji palą plastiki (choc wywożą to za darmo jako zbiórkę selektywną). Pewnie dlatego zabronili wogóle palic, ale ludzie i tak palą w ogrodzie i w piecach. Na osiedlach domków jednorodzinnych zimą nie ma czym oddychac.
hanka_andrus 18:08, 09 lis 2011

Nie mam rozdrabniacza, ale to dobre urządzenie jest,to rozdrabniania właśnie gałęzi z obciętych części drzew,od razu nadają się takie zrębki na wyściółkowanie pod krzewami.
shrekol 18:13, 09 lis 2011

Aniu to fajnie, że możecie ognisko robić, ja to nawet nie miał bym gdzie robić ogniska nawet jak by u nas wolno było chyba, że na taczce
an_tre 18:34, 09 lis 2011

Lubię ogniska, moje wnuki też zbieramy w jedno miejsce od wiosny, przez całe lato wszystkie gałązki, badyle, liście, a jak wnuki przyjadą to niezmiennie pytają czy palimy ognisko nie zawsze można, najczęściej przeszkodą jest wiatr nie z tej strony lub zbyt porwisty, i to cała przeszkoda na nie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
anula_wn 18:42, 09 lis 2011

Aniu , ogień to magia, przyciąga! w domu też mam otwarty kominek - uwielbiam !

Przemku, no my wyznaczyliśmy miejsce i to ładnie wygląda i jest praktyczne może masz za dużo .... roślinek ? żart!

Haniu, masz rację ! chyba trzeba nabyć (tylko gdzie to wszystko trzymać.... ? dzięki temu byłby porządek i ład (a to lubię!) i pozytek!

Bogdziu, no tak to jest w ogrodzie .... się zbiera a Ty masz spory więc tym bardziej !
a ludzie jak to ludzie,.... nie myślą.... są leniwi i (prze[raszam!) głupi! u nas też są sortowniki, wystarczy wywieźć - my robimy to regularnie !
shrekol 18:45, 09 lis 2011

Aniu za dużo to ja mam zabudowań i kostki no ale taki układ działki zostaje taczko-ogniskowanie