Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

Konstancja30 18:46, 08 lut 2013

nie można odejść nawet na jeden dzień ... róże ! ... nowe róże i to w donice na taras ... olala ...

a ja zastanawiam się czy moje właśnie z lawendowego szpaleru na tarasie nie przenieść ... z jednej strony wizja zwisu różyczkowego na cegle pod kusi .. z drugiej łamią mi żołnierski szyk lawendy ... a w donicach tarasowych zamarzam traffki ... Adam zamarza żebym ja skończyła zamarzać donice ... wiosna ... wiosna ...

i powiem za Daną ... pomimo że zima walczy i sypać próbuje ... czuć wiosnę ...
anula_wn 18:48, 08 lut 2013

właśnie wyczytałam (dot. heliotropu)
".....Roślina najlepiej czuje się na balkonach południowo-wschodnich i południowo-zachodnich. Należy zwrócić uwagę aby miejsce uprawy nie było zbytnio nasłonecznione, w miejscach bardzo nasłonecznionych więdnie. Nie uprawiamy rośliny na wystawie południowej....."
więc jakby mój taras idealny dla niego

Danusiu
, po stokroć dziękuję !
anula_wn 18:53, 08 lut 2013

Izuś, oj czuć, czuć
dzień piękny, choć u nas nasypało śniegu, że o la la !
i choć bajkowo znów się zrobiło, zmęczona jestem już zimą i tęsknię za ciepłem i słonkiem...

I mam duuuużo przemyśleń i zakupów poczynionych i powiem Ci, że zamierzam ruszyć z kopyta i zamierzam realizować to co zamarzyłam
A nie myślałaś Iza o trffkach w różach - tych na tarasie? byłoby jakby śloicznie
więc zamarzaj zamarzaj, bo wiosna za rogiem a Adamo niebawem się przyzwyczai
noemi 19:01, 08 lut 2013

Anula ... a róże okrywowe to w jakie donice posadzisz? chodzi mi o to czy są duże ... te donice ? ... bo one potrzebują miejsca , żeby się rozrastać ... okrywać ? czy jakoś inaczej sobie to wymyśliłaś ?

Madzenka 19:33, 08 lut 2013

Aniu to zdjęcie o ktore pytasz to macierzanka variegata. Raczej nie nadaje się do donicy bo zadarnia przestrzeń.
anula_wn 20:17, 08 lut 2013

Noemi,
donica, tzn. dwie jest długa, ok. 200cm, wys. ok.30cm i szer.ok. 25 cm ( i ten wymiar najbardziej mnie martwi). Chcę je posadzić co 50 cm. Chciałabym też aby przezimowały, ale czy dadzą radę....? jakbym opatuliła donicę styropianem to może tak
a jak się nie uda , trudno !
anula_wn 20:20, 08 lut 2013

Marzenko,
że macierzanka to wiem już kochana Irenka pomogła, choć myślałam, ze to macierzanka piaskowa....
ale to akurat chciałam przed dom, na rabatę k/garażu
robię na raz kilka rzeczy - donice, rabata przed domem i pergola, więc się mogę nieprecyzyjnie wysławiać....
ale dziękuję Ci bardzo !
Syla 20:21, 08 lut 2013

pozdrawiam Anulka
Konstancja30 20:46, 08 lut 2013

anula_wn napisał(a)

donica, tzn. dwie jest długa, ok. 200cm, wys. ok.30cm i szer.ok. 25 cm ( i ten wymiar najbardziej mnie martwi). Chcę je posadzić co 50 cm. Chciałabym też aby przezimowały, ale czy dadzą radę....? jakbym opatuliła donicę styropianem to może tak
a jak się nie uda , trudno !

Anula jak moje przetrwały a wyglada na to, że jest ok (ale gorsze wiosenne przymrozki niż zima) to znaczy, że da radę ... u mnie jest styropian w środku ok 2cm ... u mnie okrywowa The Fairy i lawenda

i myślę o trawkach i różach
anula_wn 20:47, 08 lut 2013

dziękuję Sylwia, zajrzę do Ciebie w końcu,a le ostatnio jestem zawalona robotą...siedzę na O i na projekcie i na kilku innych rzeczach....