Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 23:01, 10 cze 2021

Basiu, ponoć bez ozdobny też można używać zdrowotnie, ale kwiatów mi trochę szkoda, bo takie piękne, różowe, a owoce słabo sie zawiązują na nim, i nie korzystam z tych rarytasów.

Elu, żeby piwonie kwitły co roku, trzeba je nawadniać po przekwitnieniu. No i dokarmiać. U mnnie na tym szpalerze sa ze 3o lat. Ja je dokarmiam w ten sposob: Sypię drobne skorupki jajeczne, jesienią, i popiół drzewny, też jesienią, tuż po ścięciu liści. Zostawiam nie przykryte na zimę, u mnie nie wymarzają. A wiosną sypię nawóz azofoskę, lub polifoskę. Zależy co mam. no i trochę kompostu, żeby te skorupki przykryć. Ale niewiele, bo nie wolno im dawać nowej ziemi zbyt wiele, bo nie zakwitną. Wiaderko kompostu na 10 m kwadratówych.

Lidko, miłe słowa od Ciebie, dziękuję. U Ciebie też nie byłam, chyba?
U siebie staram się by zawsze było coś do obejrzenia, rarytasow mało, bo już mi minął szał, mieć to co inni. Ale niektóre rośliny są zaskoczeniem i dla mnie.

Z wakacji moje córki i wnuczki zawsze mi coś przywioza. W ub. sezonie. dostałam nasiona okry, i kłaącza obrazków włoskich. Obrazki znam, chociaż ich nie miałam nigdy. Wysadziłam, czekam na kwitnienie. Okra, ponoć jest super rośliną na patelnię. Podobnie w smaku jak cukinia. czai się ona u mnie, dopiero ruszyła, jak w szklarni było ponad 30 C. Mam 7 roślin w szklarni. Testuję . Jeszcze z nowości wysadziłam sobie kilka bakłażanów, Czy będa owoce? Podobnie, jak Pan Bóg pozwoli, to będzie woda. a jak dopuści, to i z suchego kija listek wypuści.

Zobaczymy. A wierszyki? Najlepiej mi się udają, te nie planowane, na zasadzie posadziła babcia bakłażan w ogrodzie. Może z tego jakiś wierszyk powstanie?

A dziś już życze wszystkim spokojnej nocy.
Milka 06:54, 11 cze 2021

Widoki na dobranoc bajeczne
zawitka 21:51, 11 cze 2021

Czekam na ten piwoniowy Twój łan.
hankaandrus_44 22:33, 11 cze 2021

Halinko, już za chwileczkę, niech tylko trafię do ogrodu. Wczoraj jeszcze były pąki, dziś słonecznie, i były podlane, ale nie widziałam, jak się przebudziły rano. Jutro może trafię w ogród, a może nie. Ma padać deszcz.

No to łan może już kwitnie beze mnie.

Piwonie przyniesione do domu w pąku, na drugi dzień już są całkiem rozwinięte i pachnące.

Miłego weekendu
, H
Alija 23:12, 11 cze 2021

hankaandrus_44 napisał(a)

Hanusiu! Orliki piękne, a piwoniowy łan zapowiada się bardzo okazale. Będzie co podziwiać.
Czekam na zdjęcia.
Pozdrawiam.
gogo 22:30, 12 cze 2021

Zapomniałam pochwalić łan piwoniowy, będzie cudny
Nie mam u siebie, jakoś o nich nie pomyślałam, to podziwiam u innych
Basieksp 22:46, 12 cze 2021

Ale będzie szał piwoniowy ile pąków, jak zakwitną będzie pięknie też mam je u siebie, bo bardzo je lubię, chociaż u mnie zagłuszają inne rośliny ale co tam
hankaandrus_44 22:49, 12 cze 2021

Mnie zawsze wydawało się, że piwonie, to są w każdym ogrodzie, ale potem był okres wywalania ich z ogrodu, a teraz znowu wracają. A u mnie są od zawsze, to znaczy od 1979roku, jak powstał ogród. Poszukam dla Ciebie archiwalnej fotki, bo nie wiem czy jutro będę w ogrodzie. A wtedy wstawię u siebie.

Basieksp 22:59, 12 cze 2021

Ja pierwszą swoją piwonię znalazłam w kącie naszej działki jak ją kupiliśmy, może 3 liście miała, ale teraz jest największa drugą dostałam od sąsiadki z mojego panieńskiego domu, bo stwierdziła, że muszę mieć białą i nie pytając się czy ja ją chcę dała mi ją i już taka moja pamiątka, bo ta sąsiadka ma teraz już ładnie 80 lat z dużym plusem i mieszka daleko, taki sentyment mam do tych moich piwoni I coś tam dokupiłam
barbara_kraj... 23:54, 12 cze 2021

Haniu, patrzę na Twój warzywnik i coraz bardziej żałuję, że całkowicie swój zlikwidowałam. Całe szczęście, że z drzew i krzewów owocowych coś będzie do spożycia.
Piwonie świetnie się zapowiadają, a drzewiasta cudowna!
No i podziwiam pierwsze grzybobranko.
Zdrówka życzę.