Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 10:31, 17 lip 2021

Zbyszku, to co napisałeś, to cała prawda, ale jeszcze jest druga strona prawdy,

niektóre witaminy, żeby z warzyw sie wchłaniały,
potrzebują tłuszczu, żeby się ślizgały,
wobec powyższego, po sałatce z rukoli,
trzeba zagryźć kiełbaską, lub boczkiem,
jak kto woli!

Udanych grillowań weekendowych!

hankaandrus_44 10:33, 17 lip 2021

Basiu, winogrona mam częściowo w szklarni, i one zawsze już w sierpniu są do podjadania, przeze mnie przeważnie.

LIDKA 12:39, 17 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Zbyszku, to co napisałeś, to cała prawda, ale jeszcze jest druga strona prawdy,

niektóre witaminy, żeby z warzyw sie wchłaniały,
potrzebują tłuszczu, żeby się ślizgały,
wobec powyższego, po sałatce z rukoli,
trzeba zagryźć kiełbaską, lub boczkiem,
jak kto woli!

Udanych grillowań weekendowych!

Hania Twój wierszyk to sama prawda, właśnie tak praktykuje jedzenie sałatek.
Joku 14:53, 17 lip 2021

Haniu czytając opis tworzenia dżemu ze świdośliwy miałam poczucie jakbyś tworzyła jakąś kompozycję , niemalże operę . Stąd mój wpis.
Dżemu takiego nie jadłam, owoce tak bo mam w donicy drzewko już kilka lat. Sporo nie urosło ale owoce już drugi rok miałam. Na dżem o wiele za mało ale trochę podjadłam. Mężowi nie smakowały, dla mnie mogą być. Śś to dla mnie odkrycie na forum i ciekawostka.
Dragonka 15:30, 17 lip 2021

Haniu, zapisuję sobie tą metodę na ukorzenianie, na pewno sprawdzę Nie znałam Bogusi niestety. Ufam jednak Twojej i Jej ogrodowej mądrości

Twój ogród zachwyca tym bogactwem teraz, aż się chce posiedzieć i popatrzeć jak wszystko dojrzewa ale czasu pewno nie ma bo i robić jest co ciągle.
hankaandrus_44 15:32, 17 lip 2021

Jolu, Z poezją tworzenia, to przesada. Po prostu, jak mi coś nie podchodzi, to kombinuję, co by tu jeszcze. Moja Śś dopiero się będzie rozwijać, ale cieszy mnie, że mam. też u siebie i stopniowo zjadam, Smaku zdecydowanego nie ma, ale cukru mamy dość gdzie indziej.
hankaandrus_44 15:38, 17 lip 2021

Dragonka napisał(a)
Haniu, zapisuję sobie tą metodę na ukorzenianie, na pewno sprawdzę Nie znałam Bogusi niestety. Ufam jednak Twojej i Jej ogrodowej mądrości

Twój ogród zachwyca tym bogactwem teraz, aż się chce posiedzieć i popatrzeć jak wszystko dojrzewa ale czasu pewno nie ma bo i robić jest co ciągle.

Basiu, jak będę w ogrodzie, to tym razem zajrzę do patyków. Bo w myśl zasady, przez całe lato nie ruszać, nie zaglądać, to robiłam. Może są jakieś efekty, a ja nie wiem?
Dragonka 15:48, 17 lip 2021

Haniu, mnie będzie najtrudniej tego dotrzymać- bo lubię podglądać jak mi coś kiełkuje Wsadziłam dwa patyczki obcięte z kupionej hortki i nawet puściły listki, ale chyba je zamordowałam zbyt rzadkim podlewaniem. No i wetknęłam je tak tylko " ino, ino" jak się mówi z wiejska.. a Ty podajesz, że jedno oczko tylko powinno wyglądać nad ziemię. Teraz to nie robi sie tak, prawda? Poczekać trzeba z tym do wiosny czy udałoby sie i teraz jak myślisz? Korci mnie
hankaandrus_44 18:04, 17 lip 2021

Można by było i teraz, ale już nie ze zdrewniałymi pędami. I takie wsadzasz do doniczki zakopanej w ziemię. liście z pędu obcinasz zostawiasz tylko jeden. a dwa oczka w ziemi. Ukorzeniacz, i przykrywka z butelki. Wtedy jest zachowana równowaga wilgoci. Najlepiej nie brać sadzonki szczytowej, sa zbyt delikatne, poszukaj pędu z 5 węzłami . 2 szczytowe odrzuć, a trzy z jednym liściem posadź. I czekaj do jesieni. Oczywiście najlepiej ukorzeniają się w pobliżu kranika. Tak ukorzeniam również chryzantemy.
hankaandrus_44 18:09, 17 lip 2021

Siałam we środę w moim rozsadniku. KOsmosy już dziś wzeszły. aksamitki też. Reszty nie zobaczyłam dokładnie, ale coś wychodzi. Podlałam i biegiem do innej roboty. MIałam tylko pó,l godziny czasu na obchód i niezbędne czynności.

W poniedziałek, może na dłużej. Jest co robić. Zjadłam ostatnie owoce Śś. Fasolka szparagowa do zerwania. Jeżówkowa się rozkręca.