Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Joku 21:26, 26 wrz 2021

Dalie to kwiaty mojego dzieciństwa. Pamiętam że sąsiadka miała ich sporą kolekcję i kilka z nich dała mojej mamie. Jakoś nie zapałałam do nich miłością ale ostatnio widzę je wszędzie więc kto wie?
Rumianka 21:28, 26 wrz 2021

Haniu, w Twoim ogrodzie można znaleźć wszystko...i nasycić oczy pięknymi kwiatami, nasycić żołądek smacznymi owocami, oraz rozmarzyć się i poprawić intelekt po Twoich cudownych wierszach... Uwielbiam to...
hankaandrus_44 22:11, 26 wrz 2021

Jolu, nie musisz wybierać wysokich dalii, możesz wybrać niskie, w sam raz na patio, taras, do donicy, teraz już taki wybór, że kieszeń mała. Ja bym bnajchętniej sadziła same dalie, cały sezon bez obsługi, tylko kwiaty, niestety w drugie połowie sezonu.

Dlatego upycham między innymi roślinamu, gdzie akurat jest miejsce. Te najwyższe zawsze lądują pod gruszą, za ogrodowe hortensje. Nie bardzo tam kwitną, ale samo miejsce dla nich dobre do wzrostu. Tam zawsze wywalam resztki po pokrzywówce. Półcień to nie jest miejsce dla nich. Ale kwitną.

Marzy mi się taka rabata tylko z nimi, może kiedyś, jak już nie będę siać fasolki.

hankaandrus_44 22:22, 26 wrz 2021

Elisko, bo ja jestem powojenny wychów, w ogrodzie musi być przede wszystkim owoc dla dzieci, warzywka dla gospodyni, i kwiatki dla panienek.

I tego się trzymam. Ojciec jeszcze twierdził, że kwiatki dla panienek to chłopaki muszą dostarczać, a te co są w ogrodzie mają być dla pszczólek. Też prawda.

A tu na wątku, w ramach rehabnilitacji próbuję klecić rymy, nie zawsze poprawne, czasem częstocnowskie, ale zawsze ogrodowe. I jak się taka "ramota" podoba się, to bardzo mnie to cieszy, chociaż wiem ile to warte.

Dziś w ramach niedzielnego relaksu, ucedziłam z sokownika 4 litry soku z jabłek i pigwy, i eksperymentalnie zrobiłam dżem pigwy z maliną. Malina przetarta przez sitko, żeby nie było pestek, a pigwa starta na drobnej tarce. Bez cukru. Jest kwaskowe, ale staram się cukru nie używać.
Milka 06:10, 27 wrz 2021

Myślę, że pyszne i zdrowe twoje przetwory, Cukru tez nie używam.
Milka 06:24, 27 wrz 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Grzegorz, ja daliami zachwycam się już pół wieku, a w ogrodzie mam je z przerwami, jednej zimy wymarzły mi w ogrodowej piwnicy, trochę trwało zanim wróciłam znowu do ich posiadania.

A teraz nie odpuszczam, i chowam na zimę, nawet w blokowej piwnicy, może zbyt ciepłej, ale rośliny wiosną odżywają. I z tego się cieszę.

Piękne twoje dalie, aż sama znowu chce więcej mieć. Nie wiem czemu, jak tylko je posadzę, psy wykopują i siekają w drobny mak.
Dobrej pogody na dziś
hankaandrus_44 07:13, 27 wrz 2021

Dziękuję, Irenko. Słonko wzeszło, czas szykować się do wyjścia. Jeszcze tylko kawka.

Milka 07:23, 27 wrz 2021

Fajnie, że słonko, owocnej pracy
Joku 10:18, 27 wrz 2021

Robicie dżemy bez cukru? Trochę informacji mogę poprosić?
Ogrodowy_Kal... 14:01, 28 wrz 2021

Piękne masz te dalie, ja też jestem w nich zakochany i jeszcze na przyszły sezon domówię, podoba mi się bardzo biała, nie mam takiej dużej. Natomiast motyle teraz zrobiły nalot Pozdrawiam