Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 14:11, 28 wrz 2021

Jolu, napisałam u Ciebie.

Wczoraj byłam w ogrodzie cały dzień. I dobrze, bo dziś już jest chłodno i deszczowo.

Robię plan, na kolejny pogodny dzien w ogrodzie, bo trzeba uwzględnić nasadzeniowe priorytety. Jesień rozkręca sie nie koniecznie w tę stronę co ją lubię.

Chryzantemy zaczynają pokaz, ale w tym roku są późniejsze w kwitnieniu. Arktyczne dopiero pokazują pączki, a do kwiatów jeszcze ze 3 tygodnie, może dłużej.

Wczoraj obrałam białe winogrona i poszły do sokownika razem z pigwą.
Ciemne mam zamówione przez zięcia, będzie winobranie w tygodniu.

Wycięłam kwiatostany jeżówki i część piwonii. Łyso się zrobło. Ale muszę porządek robić w swoim zwolnionym tempie, Stopniowo pustoszę grządki. Cukinie już pożegnałam. Teraz suszę selerową nać, na zimowe dosypki do potraw, Z warzyw została: resztka rzodkiewki, sałata, rukola i fasola. To i tak dużo. Już prawie październik.

Dziś Wacława, w polu pusto w spiżarni chwała.

hankaandrus_44 14:19, 28 wrz 2021

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Piękne masz te dalie, ja też jestem w nich zakochany i jeszcze na przyszły sezon domówię, podoba mi się bardzo biała, nie mam takiej dużej. Natomiast motyle teraz zrobiły nalot Pozdrawiam

Darku,jak szukasz dalii to szukaj talerzowych, one sa duże. Białych miałam sporo, oddałam córce. Warto nabyć- cafe au lait - na zdjęciu

Basieksp 14:52, 28 wrz 2021

No piękna ta dalia u mnie z dobrociami podobnie i też czekam na chryzantemy i astry a jeszcze mam buraczki do ogarnięcia i jedne jabłka
Monia81 20:25, 28 wrz 2021

Dalia cudna, zapisałam sobie odmianę, może na nią trafię
Waclaw 23:42, 29 wrz 2021

hankaandrus_44 napisał(a)

w ogrodzie musi być przede wszystkim owoc dla dzieci, warzywka dla gospodyni, i kwiatki dla panienek. [/b]

super!

Alija 23:24, 30 wrz 2021

Hanusiu! Ciekawie eksperymentujesz z przetworami, pigwa z maliną, fajne połączenie, na dodatek bez cukru.
Ja bez cukru robię tylko śliwki węgierki, takie mocno dojrzałe, w piekarniku, całkiem niezłe i bez przypalonych garnków.
hankaandrus_44 23:41, 30 wrz 2021

Alu, No jakoś tak wychodzi, że czasami trzeba i eksperyment zrobić.
Dziśkolejna dostawa ogrodowa.Pigwa ,pigwowce, malina, no i winogrona. Jutro tłoczenie. a pigwa i pigwowce, już mają amatorów. Szybkiego piąteczku Wam życzę.
ElzbietaFranka 23:49, 30 wrz 2021

Haniu widzę, że już jesteś prawie po uporządkowaniu i po zbiorach.
Ten amarantowy krzaczek to borówka pewnie. Nikt specjalnie się nimi nie zachwyca jesienią a one takie piękne cała talia barw na krzaku

Moje też się przebarwiają może w przyszłym będę miała urodzaj borówkowy.

Dalie ładne, ale u nas ten rok bardzo mokry i się bardzo łamia.
Haniu też u mnie nie te lata co kiedyś jak w mig wszystko robiłam, teraz stoję i się zastanawiam jak się za robotę zabrać
hankaandrus_44 23:49, 30 wrz 2021

W szklarni zostały jeszcze takie, ale jeszczeniech nabierają słodyczy.

Zimowity nadal tłoczą.

Wszyscy mają astry, mam i ja!
hankaandrus_44 00:01, 01 paź 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Haniu widzę, że już jesteś prawie po uporządkowaniu i po zbiorach.

Tak, Elu,najważniejszezbiory już w domu, zęść roxzdam, częśćjeszcze sama zrobię w weekend. Porządki jesienne już zaczęłam dzisiaj. Ścięłam piwoniowe "natki"-Na razie leżą na rabacie, ale pójdą do kompostownika, razem z liśćmi. Stopniowo będę dokładać i dosypywać.

Oczywiście zachwycam się borówką w kolorze -innych kolorowych roślin o takim ubarwieniu nie mam. Chyba?