Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 08:39, 05 cze 2024

Ogrodnicy u mnie ciut odpuścili, o kilka stopni temperaturę w dół opuścili, ale i tak po wierzchu roślin smagnięcia chłodu były spore. Piwonie po wielu wahaniach nie ucieszyły w tym roku Hanię. Z całego łanu zebrałam dwa bukiety i tyle....niestety.
zmroziło mi pędy hortensji wszystkich, teraz formują się nowe listki. To co było blisko ziemi obroniło się podmuchom wiatru zimnego. Ale to było w maju.

Teraz Hanusia w czerwcowym amoku po ogrodzie hasa: raz w szklarni przy pomidorach, drugim razem podlewam kiedy jest woda w kranie. Pielenia prawie nie mam, jedynie koszenie, ale to tylko do życia pobudza przedramienia.

Pomidor mam w dwóch frakcjach: 10 sztuk ze stokrotki, wysadziłam 5 maja, te już kwitną w dwóch gronach, Drugą część-papryk sześć, tuż przed kwitnieniem. I jeszcze kilka pomidorów z własnych nasion. Zebranych w ubiegłym roku, ale wysiewałam późno ,na początku maja. Z tych owoców nie spodziewam się wiele, ale wystarczy na wrześniową niedzielę.

Aktualnie kwitną: łubiny szt 2, ostróżki - kilka w rozrzucie po ogrodzie, naparstnice- kilka szt- od pojedynczych pędów, do kępy okazałej, -kępy lila, blady róż, do białej. Od Sylwii dostałam dziką naparstnicę-wysiałam- będę śledzić w przyszłym roku.

Truskawki kilka krzaków, jeszcze mały zbiór, dostały po pierwszym przymrozku, a i teraz atakuje je zgnilizna, ślimaki i ptaki. Ale zawsze są na osłodę życia... chociaż tycio.

No i tym sie cieszę, że pogoda nam sprzyja, deszczu tyle ile potrzeba, żaru wielkiego nie ma, Tak jak lubię. Odpoczywam pod gruszą, i robię to co chcę, a nie muszę.

Wszystkim życzę urodzaju, pogody letniej, i odpoczynku od bieżących problemów.

hankaandrus_44 08:40, 05 cze 2024

Powtórka wpisu.

Jezioro Turkusowe na Wolinie
hankaandrus_44 08:41, 05 cze 2024

Zieleń-jak u wszystkich letnia. z jego dobrodziejstw.
Ślimaki -jak wszędzie do wytępienia.

Ale lato ma swoje priorytety, trzeba się cieszyć, że jest!
hankaandrus_44 08:43, 05 cze 2024

Wszystkim życzę urodzaju, pogody letniej, i odpoczynku od bieżących problemów.

Alija 09:14, 05 cze 2024

Hanusiu, u nas też w końcu popadało, tak w sam raz. Rododendrony przekwitły, róże zajęły ich miejsce.
W tym roku pnące kwitną całkiem nieźle, pozostałe znacznie słabiej, ale i tak cieszy każdy kwiatek.
Dobrej pogody, wspaniałego kwitnienia i urodzaju życzę, pozdrawiam serdecznie i zapraszam na ławeczkę.
tengel27 16:38, 05 cze 2024

Haniu cieszę się, że wszystko dobrze i pogoda dopisuje. Pamiętaj tylko by odpoczywać tyle ile trzeba
hankaandrus_44 16:52, 05 cze 2024

Dawid, odpoczywam, i w domu i w ogrodzie. Uwielbiam letni czas.

Cieszę się, że znalazłeś drogę do Ogrodowiska. Pamiętam Twój ogródek, było to miłe spotkanie.

Tego lata mnie tu mniej, ale życie ma swoje prawa, trzeba i w rodzinie nie zasypywać ścieżek.

Pozdrawiam

Alicjo, dziękuję za odwiedziny, jak u Was z wodą? Podtopień nie masz?

Bo słyszę komunikaty, i martwię się o niektóre ogrody. A czasu na bieganie po całym forum nie mam. Dopytuje się przy okazji.
Joku 20:14, 05 cze 2024

Haniu, nic się nie zmieniasz. Znaczy się upływu czasu nie widać.
hankaandrus_44 20:50, 05 cze 2024

Jolu, widać, widać. Już jestem niższa o kilka cm. Krążki w kręgosłupie wysychają, stawy w kolanach trzeszczą, poprawy już nie wyglądam, żeby chociaż tak się utrzymało.

Nawet mój ogród to dostrzega.
Ale co będziemy gdybać, będzie co ma być.

Planów nie robię, pracuję kiedy mogę, odpoczywam kiedy chcę. Pieniądze dają co miesiąc. Żyć nie umierać.

Pozdrawiam i dziękuję za młe słowa.
hankaandrus_44 08:39, 06 cze 2024

Wg powyższego miałam w planie wypad do ogrodu. Ale... prognoza pokazuje deszcz, co prawda tylko rano, ale nie chcę moczyć nóg w mokrej trawie. Prąd mi onegdaj zabrali do remontu", więc i przy kawce nie posiedzę. Zmiana planów konieczna.

Zajrzę w takim razie co u Was słychać? U mnie kwitnie czarny bez.