Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 09:03, 09 sie 2024

2 miesiące przerwy! Ogród mi się nie powiększył, nowego w nim niewiele. Nie warto pisać o porannych mgłach, po każdy je ma u siebie. o wschodach i zachodach słońca, też nie umiem, bo ja nie liryczka. I tak nie wiem kiedy minęło pół latka.

Borówkowe przetwory zrobiłam, większą część plonu oddałam. Teraz trochę malin i jeżyn, ale bez nawisu. Dereń mas -po raz pierwszy pokazał owoce, czekam aż mi spadną na ziemię, ponoć wtedy dopiero jest dobry.

A jak się mieszka w ogrodzie?
Taki sam widok co dzień?
Nie, zawsze ciut jest inny,
bo nie wiedzieć czemu,
nie powtarzają się widoki.
Bo chmury są, albo ich nie ma,
wiatr trzęsie bylinami,
albo cisza wokół.
Kosy się kłócą o ten jeden owoc,
a po dniu przychodzi całkiem ciepła noc.
Zagląda rodzina z prowiantem w koszyku,
i pyta czy ja zdrowa,
czy już do domu chcę?
I znają moja wersję: jeszcze nie!
Joku 18:36, 09 sie 2024

Czy teraz czymś nawozisz borówki? Przycięłam moje dwa krzaczki według twoich rad wiosną. Efekt jest, mają sporo owoców. Pamiętam też że podsypujesz kwaśnym torfem. Kiedy to robić?
Basieksp 18:52, 09 sie 2024

Witam Haniu Fajnie ,że sobie w ogrodzie odpoczywasz też o borówkach sobie tu na Ogrodowisku poczytywałam i w tym roku trochę nawet ich było zapraw nie robiłam, bo na bieżąco zjadaliśmy, ale borówek i jeżyn w tym sezonie trochę pojadłam sobie teraz czekam na winogrona
hankaandrus_44 23:13, 09 sie 2024

Jolu,
Borówki-Powinnam je jeszcze podsypać jesiennym nawozem do końca sierpnia. Obciąć trochę starych pędów, Mam do uregulowania 4 krzaki. Będzie co robić. Przed zimą, po stracie liści należy zakwasić ziemię wkoło krzaków, ja daję żółtą siarkę granulowaną z Agromy, do wiosny trochę ją woda wciągnie między korzenie.
Jeżeli chodzi o torf, daję pod krzaki co 3-4 lata, i na to korę z iglaków, ale wiosną, Zimą niech krzewy dostają swoją porcję wody.
U mnie jeszcze niektóre krzewy mają owoce, jutro zobaczę co się da zebrać, bo może już pozostałość, to tylko w moich myślach. Ptaki grasują na całego.

hankaandrus_44 23:16, 09 sie 2024

Basiu, Jolu, dziękuję za odwiedziny. W telefonie Was podglądałam, ale pisać, to już nie to światło. A w no0cy? Spać się należało.
Joku 20:25, 10 sie 2024

Przeczytałam rano, na szybko, pomyślałam ze trzeba podsypać nawozem. I zapomniałam. Na jutro kartka z przypomnieniem będzie leżała na stole.
Dziękuję za wyczerpujące porady. Siarkę chyba jeszcze mam, nawóz specjalny do borówek kupiłam, ale nie jesienny tylko jakiś organiczny. Musze poczytać zalecenia na opakowaniu.
Mam nadzieję ze borówki ocalały i zerwałaś resztę.
hankaandrus_44 21:25, 10 sie 2024

Tak, Jolu.
. Udało się zebrać całe wiaderko..... takie od piasku na plaży. Ale dobre i to. Teraz już tylko porządkowa robota w tym sektorze. I zapomniałam. ..mam jeszcze pod borówkami żurawinę. i jest kilka owocków, z nimi musze czekać do września. I takim to cudem, zaczęła się u mnie jesienna pora. Koniec leniuchowania, czas do pracy.

Następnym pobytem, muszę wysiać rzodkiewkę i rukolę, może wyrosną. Po co mają nasiona czekać do wiosny? W szklarni do doniczek po pomidorach zasieję rukolę, a rzodkiewka..,. znajdzie miejsce po fasolce szparagowej, bo już dziś tę najwcześniejszą zebrałam.

Pomidory sukcesywnie zjadamy od początku lipca, więc też już prawie na zejściu. Zostały koktajlowe, i te co wysiałam i wysadziłam w czerwcu. Nie jest to główny plon, dopuściłam do zapylenia po jednym gronie, ale jeszcze do końca sierpnia i może ciut dłużej będą moje ecopomidorro. A potem...Adijos tomatos!
Zbiory jeszcze jakieś będą, mam późne maliny, no i winogrona. Jest co skubać.

Na rabatach, też potrzebny sekator, róże przekwitły, czas obciąć suszki...najwyższa pora.4
Rudbekie po suszu prawie uschły, No i kolor nie wyraźny, Jedynie hortki cieszą i miskanty, i
Tu tez potrzebna ręka. ogrodniczki. Ale co "się wybyczyłam" to moje. Teraz mam miesiąc porządkowy , z małą przerwą na grzybobranie we wrześniu.

Miłego wieczoru
Basieksp 22:08, 10 sie 2024

Oo tą siarkę to chyba sobie kupię nawóz jakis chyba jeszcze mam. Muszę o moje borówki też trochę zadbać. Dziękuję Haniu za fajną ściągawkę borówkową
Joku 22:59, 10 sie 2024

Czyli masz plan rozpisany na kilka najbliższych tygodni. Moje debiutanckie pomidory dojrzewają ale chyba nie będę się w to bawić w przyszłości. Sama nie jem a M kupi sobie w sklepie .
hankaandrus_44 10:13, 11 sie 2024

Jolu, Plan mam, ale to tylko chciejstwo. Co się da zrobić, zrobię. Tym bardziej, że ostatnio jestem bez domowej lokomocji. A czasami to i sił brakuje, I Tobie zazdroszczę, że codziennie masz ogród na widoku.

Dobrze, że igrzyska już za nami, rodzina w komplecie przy stole, pogadać można nie tylko o kobiecym boksie, ale i o tym co w ogrodzie.

Na najbliższy tydzień ponoć pogoda się zapowiada, zobaczymy.

Dziś odpoczywam, a jutro część planu musi iść do realizacji. Nie ma lekko.
Zdrowia życzę.