Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 10:28, 05 paź 2024

Nie muszę się martwić o witaminy w zimie. Sok z pigwowca zawekowany bez cukru. Zimą po rozrzedzeniu i dodaniu łyżeczki miodu...smakuje bosko już teraz, a zimą? Niebo w gębie.

Dzisiaj sobota, może się uda wyjść na dłuższy spacer? Najważniejszy problem, to znaleźć motywację do założenia butów, jak już się jest w butach, to i do klamki jest blisko, i plany się realizują bezwiednie.... Miłego dnia!

Basieksp 10:38, 05 paź 2024

Haniu zakładaj buty i ruszaj na spacer pogoda dziś nie najgorsza, ja siedzę dziś w domu, muszę się podkurować trochę, coś mnie łapie. Z żalem spoglądam za okno, że muszę w domu siedzieć ale plan jest taki, że dziś się kuruję, a jutro już będzie ok i wychylę nos na dwór
hankaandrus_44 11:30, 05 paź 2024

Basiu, życzę poprawy zdrowia, jak najszybciej! Za chwilę ruszam! Tylko zapakuję koszyk i komórkę.
Kordina 11:34, 05 paź 2024

Haniu szukam jakichś informacji o pigwie (drzewo) i pigwowiec (krzak) chcę zakupić jakiś gatunek ale nie wiem jaki. Czy znasz nazwę swojego? Ile ma lat jak wysoki (na oko ) i szeroki jest? Bo rozumiem, że masz krzaczek?
hankaandrus_44 18:40, 05 paź 2024

Bożenko,
pigwowiec, jak wiesz, to krzew, wyrasta do w metrów. Swego starego wytnę do korzenia, bo już mu się zestarzały pędy. i rodzą coraz gorsze owoce. Mój kwitnie w maju na czerwono. Owoce na młodych pędąch mieszczą się na dłoni, ale jej nie zamknę. Sadzonkę mogę Tobie podesłać, mam ją od autochtonki sprzed wojny. I ją trzeba posadzić w słonecznym miejscu, ale zacisznym. Nasze mrozy wytrzymują. Nazwy jej nie znam, ale wg mnie, jest to pigwowiec wspaniały. Owocuje corocznie, chyba, że majowa Zośka ją dopadnie. W ciągu 40lat mojego ogrodowania, zdarzyło mi się tak 2 razy. Polecam.

Pigwa, to z kolei duże drzewo, Z nasion też możesz ją mieć, ale owocuje po 8 latach od zasiania ziarenka, Ja swoją szczepkę kupiłam 3 letnią i czekałam 6 lat na owoce. Ta też lubi słońce i rozrasta się jak papierówka. Trzeba ciąć. Moja jest ""jabłkowa" ,a są jeszcze "gruszkowe", Nie wiem, które lepsze, nie miałam szans porównać, I nie wiem czy są jakieś nazwy odmianowe, Może na południu Europy. U nas tylko po łacinie "cydonia" piszą.

Nasiona też mogę Tobie podesłać, bo onegdaj widziałam owoc pod drzewem, jest ogromny. Więc i nasiona będą dorodne. Owoce musza być przemrożone, To jest dobry termin. Muszęjeszcze zajrzeć pod drzewo, czy tez nie ma jakichś odnóżek. Jak nie to masz u mnie nasiona.

Jeżeli odpowiada Tobie moja oferta, to pisz bez krępacji.

W lesie byłam, ale to był las do spacerowania, grzybów na górkach nie ma, dopiero pokazała się pleśń na glebie, to chociaż jakieś grzybki ruszą za tydzień. Jutro ma być odpowiednia pogoda, jadę w inny las przy jeziorze. Może tam znajdę kilka podgrzybków.

Basieksp 19:48, 05 paź 2024

Piękny spacer, w pięknym lesie
Kordina 00:41, 06 paź 2024

Haniu bardzo Ci dziękuję za gotowość podzielenia się ze mną pigwowcem i sadzonką. W moim ogrodzi tylko krzew wchodzi w rachubę a nie tak wysokie drzewo.
I historię ma przednią, uwielbiam przedmioty z historią, a co dopiero rośliny
Byłabym bardzo wdzięczna
zbigniew_gazda 10:49, 08 paź 2024

Obfitych zbiorów grzybowych Haniu życzę. Jesienne zbiory też już masz w komorze. Tylko czekać na upragnioną zimę ha ha ha.
hankaandrus_44 19:39, 08 paź 2024

Zbyszku, upragniona to ona nie dla mnie. Musiałabym twardo stać na nogach, a tu z podpórką ledwie, ledwie. Jeszcze się kozaczę, ale co to ze mnie za kozak....
Nie daję się, ale cóż z kalendarzem się nie wygra.

Serdecznie pozdrawiam ogrodników w ich jesiennym znoju. Trochę zaczęło u mnie się przejaśniać.
Mam nadzieję, że za 2 tygodnie zmogę moje areały.

Do jutra.
Joku 20:44, 08 paź 2024

Trzymam kciuki za ogarnięcie areałów i spokojne czekanie na kolejną wiosnę .