Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Basilikum 20:09, 15 lis 2020

super, ze sie udalo

chryzantemy super masz moje juz koncza kwitnienie
hankaandrus_44 20:14, 15 lis 2020

Powoli kończę działalność ogrodową. Dziś przywiozłam rzeczy do prania, ręczniki, ściereczki, obrusiki, Woda już wyłączona, zostawiłam otwarte krany.

Tam gdzie sadziłam tulipany, wysypałam worek kory, i część przykryłam kratką na podwyższeniu, żeby ograniczyć dostęp sarnom. Na drodze dojazdowej do ogrodów ślady buchtowania dzików. Musiało być potężne stado! Cała droga zryta.

Kompostownik cały zawalony, + 4 worki liści, czekają na przekompostowanie do następnej jesieni.

Te worki z ub, roku dziś rozsypałam na rabacie. Pięknie to wygląda. Dalej tak będę robić. Poniżej mój mordor, do uporządkowania. Ale humor poprawiony! Uff... Prawie zdążyłam. Jeszcze tylko szklarnia!

eda 20:20, 15 lis 2020

wiem ile ten wypad dla ciebie znaczy super czyli liście do worka i następny sezon wysypujesz na rabaty tak ? one w folii się przerobiły a sypałaś tam coś jeszcze ?
hankaandrus_44 20:28, 15 lis 2020

Nie, Edytko, niczego tam nie dokładałam. Miałam różne wsady do worków. Jesienne liście, i wiosenne porządki z rabat. Wszystko stało w cieniu, ale trzeba było zrobić miejsce na kolejne woreczki, to wysypałam, Z takich dużych worków, zrobiła się 1/3 próchnicy. Super, i nie trzeba w kompostowniku się grzebać, bo ja mam taki nie rozsuwany, w nim trzeba wygrzebać wiosną, co przez rok się nazbierało, a to dla mnie za wygodne nie jest.
Teraz są jesienne liście w workach, A wiosną to co w zimie mi urośnie i na rabaty wiatr przywieje. Dziś było pięknie!

eda 20:34, 15 lis 2020

to fajnie Hanuś bo ja wszystko na kompostownik wale liście też i spodobał mi się ten twój pomysł z workami Fajnie kwitnącą trawkę widać
latam przypominam sobie i odwiedzam ....Lena dała mi pokopać w laptopie

hankaandrus_44 20:37, 15 lis 2020

Fajnie, że młoda czasami zwolni miejsce przy lapku. Zdrowia Wam życzę. Młodej powodzenia w nauce.
Basieksp 20:42, 15 lis 2020

Fajnie, że udało się podziałać na działce chryzantema piękna , moja taka mała w porównaniu do Twojej no i pomysł z workami ciekawy i skorupki od jajek też podpatrzę, pod cimierniki sypałam już kiedyś ale o piwoniach nie pomyślałam
sylwia_slomc... 20:53, 15 lis 2020

Hanuś jak dobrze, że Ty już na siłach Jesteś i w ogrodzie podziałałaś tyle....nie forsuj się jeszcze za bardzo choć wiem jak to się trudno powstrzymać gdy zima na karku, a za ogrodem człek stęskniony
hankaandrus_44 21:40, 15 lis 2020

Sylwio, wizyty w ogrodzie mam limitowane! Ale faktycznie, co się już zrobi, to widać. Jeszcze nigdy nie miałam takiego bajzlu przed zimą. Ale, jak mówią: powoli, powoli, przyjdzie babcia do dzieci. A ja do ogrodu. Miskanty powiązane, jedna rozplenica zapleciona, Druga czeka na fryzjera.

Na wiosnę zostają krzewy do cięcia, bukszpany również, co nieco do przesadzenia, no i nie pielę na zimę tym razem. Co się uda, to jeszcze przewalę widłami, żeby zielonego nie było, a co zostanie, to trudno. Zostawiłabym wszystko do wiosny, ale... sąsiadki mają wycacane, to jak to, u mnie ma być byle jak? Chociaż muszę udać, że robiłam, ale nie zdążyłam.

Ogolnie jest tak, a w szczegoły nikt się nie będzie zagłębiał! Kto zimą chodzi po ogródkach?

Napia 21:55, 15 lis 2020

Haniu, doczytałam, że zachorowałaś i z wirusem miałaś do czynienia ... cieszę się, że już doszłaś do siebie, czujesz się lepiej, i biegasz po ogródku. To bardzo dobra wiadomość
A przy okazji - to nie jestem pewna, czy przyjmą Cię do młodej lewicy, bo Ty za młoda dla nich jesteś duchem na pewno
Czasem myślę, że praca w ogrodzie daje niespożytą siłę, uczy nie tylko cierpliwości, ale i waleczności Wszystkiego dobrego Haniu