Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

TAR 21:41, 17 wrz 2025

Patrze na zbiory i moge tylko pozazdroscic. Ja uhodowalam az trzy pomidory no coz to bylo do przewidzenia.
Monia, wszystko mi sie podoba. Tam u ciebie to chyba sa ambrowce kolumnowe ale na jednym zdjeciu widze takiego normalnego prawda?
Monia81 21:50, 17 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy to na zdjęciach ambrowce kolumnowe? Jak Ci się one sprawują? Dawno temu sadziłaś? Jak mocny przyrost roczny w górę i w bok?

Tak, to odmiana Slender Silhouette wstawiłabym fotkę, ale mi się zdjęcia potraciły, znalazłam na wątku, na stronie 532 widać jakie były, gdy je wsadziłam w 2020 roku. Przez 2 pierwsze lata miałam wrażenie, że bardzo powoli przybywało im ciałka, dopiero 2023 były bardziej widoczne przyrost to tak 30 cm, w tej chwili mają około 1,90 i szerokości 75-80 cm myślałam, że nie przeżyją u mnie bo wygwizdów mam niezły, ale dały radę, przebarwiają się przecudnie

Monia81 21:50, 17 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Ale masz przepięknie

Miruś dziękuję
Monia81 21:52, 17 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Rośliny to aż Ci się wylewają z tych rabat
Pięknie masz ❤️❤️❤️

Aguś i to mi się chyba najbardziej podoba to wylewanie się takie nie oczywiste

Judith napisał(a)
Monia, jak zwykle moja reakcja na widoki Twojego ogrodu jest taka: głębokie westchnięcie i słowa „oesu, ale czad”.

Wielki cmok
TAR 21:55, 17 wrz 2025

U mnie ambrowce podobnie pierwsze 3 lata ledwo ledwo. A teraz to sie zastanawiam kiedy ciac bede. Jeden tak wyskoczyl, że ze 160 cm ma dobre 4,5 metra lekko liczac. Zaczyna byc duzy ale to bezodmianowy nie kolumienka.
Po drugiej stronie domu rosna wolniej, sadzone w tym samym czasie, bo bardziej mokro maja i walcza o zycie.
Monia81 21:55, 17 wrz 2025

TAR napisał(a)
Patrze na zbiory i moge tylko pozazdroscic. Ja uhodowalam az trzy pomidory no coz to bylo do przewidzenia.
Monia, wszystko mi sie podoba. Tam u ciebie to chyba sa ambrowce kolumnowe ale na jednym zdjeciu widze takiego normalnego prawda?

Tak to ambrowce kolumnowe, wszystkie 3 były kupione jako kolumnowe, ale ten jeden od 2 sezonów nie rośnie mi jak kolumna, no i teraz się zastanawiam co z nim począć, czy nie wykopać i go do lasku na tył wsadzić, bo obawiam się jego rozmiarów w przyszłości.
Wafel 22:13, 17 wrz 2025

Wszystko prezentuje się nad wyraz pięknie ❤️ urzekające, wczesnojesienne kadry pokazałaś, zachwyciłam się łysymi główkami dzielżanów (?)/rudbekii(?) i fioletem astrów. Podoba mi się zestawienie długoiglastej sosny z hortensjami