Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Piotr_ 11:42, 05 lis 2017

U cb jak zawsze cos kwitnie coś się dzieje idę pospacerować u cb
hanka_andrus 12:02, 05 lis 2017

Wiem, wiem, Anuś, ale do wiosny już trochę podrosną, do grabi w sam raz się nadadzą.
A trawnika do grabienia będzie ogromna połać!
Kindzia 14:13, 05 lis 2017

Przy mojej Cysi też się nie da ogrodowo popracować za długo...to teraz jej nie mam.
OMC synowa z synem mi wczoraj kupę roboty odwalili, to do przodu jestem, jak nigdy, nawet hortki mi ogłowili Nie będą zimą po ogrodzie latać, jest plus

Myślę często o Tobie Ancia...
20:40, 05 lis 2017
Mala_Mi napisał(a)
Haniu.. jeszcze chwilę muszę poczekać na pomocników, jeszcze za mali. i raczej przy nich to nic nie da sie zrobić.. i mam ich jak mogę ich popilnować.. a że nie mam i na to teraz czasu to widzimy się od przypadku do przypadku raz na miesiąc. Niestety typki są wymagajace i nie są to charakterki spokojne.. dają krótko mówiąc w kość

czyżby geny po babci?
sylwia_slomc... 20:47, 05 lis 2017

Mala_Mi napisał(a)
Dziś uciorałam sie w ogrodzie i trochę wczoraj.. kropla w morzu potrzeb.... bijąc się z myślami co mam zrobić w pierwszej kolejnosci. obowiazki czy ogród.. Wybrałam ogród.. ale takiej pogody było mi po prostu żal..
Ledwo zyje, ale trawnik od miesiąca skoszony, mokro tak, że koła kosiarki wydzierały dziury i robiły koleiny. Za to lisci z trawnika zniknęły. Trochę odkurzaczem pozdzierałam lisci z rabat szczególnie kamiennych i przy oczku. Trochę w mojej skali to kilkanaście worów przemielonych odkurzaczem liści.
Trochę najbrzydszych bylin wywaliłam.. trchę to też oznacza ponad 10 worów, nie liczę tego co poszło na kompost.. częśc wyrawałąm ponad miesiac temu i leżały do dziś na trawniku.tak jak wydarlam..
Trochę okazyjnych cebulek wsadziłam w ziemię.... 50 szt.. całę nic.ale dobre i to..
Przerobiłam ostre papryki. już w słoikach..
I jedna rabata zrobiona od nowa.. niestety na cmentarzu Po deszczach wszytko tak sie zapadło, że musieliśy dowieźć 15 taczek ziemi. I wszytko wywalić co było i robić od nowa.. czułam sie jak grabarz....
Dom ogarnięty, papiery kisęgowe zrobione, ogarnięte trochę papierów, chałupa posprzatana (byle jak..jak wszytko ostatnio).
I jakieś drobiazgi.. ooo pranie jeszcze w pralce.. idę powiesić i padam do spania..

Dosłownie padam..
Fotek brak.. ale wizulanie z daleka już jakoś to wygląda...

Zadania konieczne do zrobienia.
Sprzątnać szklarnię, wyczyscić oczko z gnijacego "zielska" brrrr wejście do oczka zimno.. , wydmuchać wodę z instalacji, wykopać dalie.. posadzić krokusy, zlikwidować ciurkadła..posadzić wrzosy.stoją w doniczkach.. uprzątnać skrzynki z peragoniami.. to niezbędne minimum. Jeszcze ze 3 dni pasuje wygospodarować.. reszta niech sobie radzi do wiosny.
Róz nie kopczykuję, warzywnika nie porządkuje, liści z rabat nie sprzątam, traw nie wiąrzę, więcej bylin nie wycinam. Może klona przytnę, bo wiosną się nie daje, a już mi zarósł pół ogrodu.. wiem, że nie pora.. ale ..

Dzięki za wizyty, jestem niegościnna ale na to już brakło czasu. Goście muszą rządzić się sami.

I się rządzą U Ciebie jak się cofnąć to jest masa do czytania i do podziwiania. Potrzebny Ci był taki dzień, żeby się w ogrodzie utyrać i powiem Ci pod wrażeniem jestem ile udało Ci się zrobić.
Jeszcze ma być trochę pogody
Mala_Mi 00:15, 06 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeszcze ma być trochę pogody

I dobrze, bo mam trochę roboty w terenie.. i trochę jeżdżenia.. a ja mistrz czarnego asfaltu..

Ogród niestety musi poczekać na wiosnę.. gdyby nie to ,że mistrz czrnej drogi jestem i ciepłolubna, to dla nie może być już zima.
Mala_Mi 00:15, 06 lis 2017

eee_taam napisał(a)

czyżby geny po babci?

Zaraz po babci..
Mala_Mi 00:17, 06 lis 2017

Kindzia napisał(a)
Przy mojej Cysi też się nie da ogrodowo popracować za długo...to teraz jej nie mam.
OMC synowa z synem mi wczoraj kupę roboty odwalili, to do przodu jestem, jak nigdy, nawet hortki mi ogłowili Nie będą zimą po ogrodzie latać, jest plus

Myślę często o Tobie Ancia...

OMC.. co sie oszukałam co to znaczy..

Jakby mi ktoś chiał chociaż troszke pomóc w ogrodzie, z czymkolwiek to byłabym bardzo wdzieczna i nigdy bym nie napisała że to OMC tylko że to najukochańsza synowa. Niestety moi nie lubią prac w ogrodzie.. i nie robią .. czasami synuś coś pomoże jak np trzeba wyciać drzewo, a ja sama z eM tego nie ogarnę. No i też młodzi nie maja czasu, wiec nawet im głowy nie zawracam ogrodem..

Przy moich nie da sie zrobić niczego.. a jak nawet chwile sie zajmą to i tak muszę sie gapić zezem na dwóch bo niestety oczko kusi, a tam głęboko. Ale dziewczynki są grzeczniejsze.. zwykle grzeczniejsze
Mala_Mi 00:18, 06 lis 2017

Piotr_ napisał(a)
U cb jak zawsze cos kwitnie coś się dzieje idę pospacerować u cb

Spaceruj.. przynajmniej ogód na cos sie komuś przyda.. ja miesiać nie chodziłam po ogrodzie..
Mala_Mi 00:20, 06 lis 2017

hanka_andrus napisał(a)
Wiem, wiem, Anuś, ale do wiosny już trochę podrosną, do grabi w sam raz się nadadzą.
A trawnika do grabienia będzie ogromna połać!

Jak podrosną do grabi to ani tyle nie przyjadą.. takie życie..