Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

ElzbietaFranka 13:05, 03 gru 2017

Bo kosic i kompostowac trawe to trzeba wiedziec kiedy i jak nie zgodze sie z Justyna.
1-1,5 godziny koszenia to u mnie 30 workow.
Kosze trawnik co tydzien i trawa nie kwitnid mozna smialo ja kompostowac. Nie kompostuje sie trawy od razu po koszeniu trzeba ja wysypac i rozgarnac aby troche przeschla na nastepby dzien dopiero wrzucam do kompostownika i przykrywam folia aby nie namokla. I to cala filozofia kompostowania jak wrzucisz do kompostownika zielona to zgnije. Trzeba ja niestety wtedy w kompostowniku przerzucic.
Przy kompostowaniu tzw połsiana to rzucam specyfik do kompostowania, wpuszczam tez dzdzownice ze spodu kompostownika. Odpady z domu tez sie przydadza obierki, skorupy z jajek, wytlaczanki po jajkach. Zmielone galezie.

Od kilku lat dokarmiam glebe kompostem i nie widze roznicy w wiekszej ilosci chwastow po komposcie.

Mala_Mi 15:49, 03 gru 2017

Ela... trawy zmulczowanej bedzie 5 workow a niezmulczowanej 20. Do suszenia trawy trzeba by ja zostawic skoszona a potem zgrabic. W przydomowym ogrodzie brak placu na suszarnie trawy. Pomijam grabienie.... zmielone galezie i inne wypelniacze tez trzeba gdzies trzymac...
Zmulczowana trawa jest nie do suszenia.
Jakbym miaka grabic moj ogrod po kazdym koszeniu to bym go sprzedala... nue na moje sily.
Natomiast czesto zostawiam zmulczowana trawe na trawniku... bez zbierania. Wada...pies te trawe na futrze wnosil do domu.
Mala_Mi 19:29, 03 gru 2017

Po problemie n razie c robić z trawą.. liście zgrabiłam, ale nie zdążyłam zebrać..
Woda w instalacji jeszcze jest. w ciurkadełku i w oczku.. liczę jeszcze na ocieplenie, jak nie to grrr

Śnieg dotarł i do mnie.. dzieci zachwycone..

I narty oczywiście też musiały być

hanka_andrus 19:33, 03 gru 2017

Pierwszy bałwanek na O.! A liście? Niech sobie odpoczną. Pozdrawiam
yolka 19:47, 03 gru 2017

narty najlepsze. Zbieram się do napisania...
ElzbietaFranka 20:47, 03 gru 2017

Mala_Mi napisał(a)
Ela... trawy zmulczowanej bedzie 5 workow a niezmulczowanej 20. Do suszenia trawy trzeba by ja zostawic skoszona a potem zgrabic. W przydomowym ogrodzie brak placu na suszarnie trawy. Pomijam grabienie.... zmielone galezie i inne wypelniacze tez trzeba gdzies trzymac...
Zmulczowana trawa jest nie do suszenia.
Jakbym miaka grabic moj ogrod po kazdym koszeniu to bym go sprzedala... nue na moje sily.
Natomiast czesto zostawiam zmulczowana trawe na trawniku... bez zbierania. Wada...pies te trawe na futrze wnosil do domu.

Kazdy robi jak uwaza jak mu wygodniej. Ja tak robie jak podalam mam duzy kompostownik, nawet 2-3 sezonow moge skladac wszystko co sie da. Nie mulczuguje i nie zostawiam skoszonej trawy bo tworzy sie filc.
Traktorek dobrze kosi wyrzuca kuper przy kompostowniku.
Mala_Mi 08:41, 04 gru 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Kazdy robi jak uwaza jak mu wygodniej. Ja tak robie jak podalam mam duzy kompostownik, nawet 2-3 sezonow moge skladac wszystko co sie da. Nie mulczuguje i nie zostawiam skoszonej trawy bo tworzy sie filc.
Traktorek dobrze kosi wyrzuca kuper przy kompostowniku.

Ela.... masz rację całkowitą... we wszystkim.
Nie neguję kompostu, nie neguję posiadania kompostownika.. sama takie posiadam.

Piszę tylko, że nie mam warunków do robienia kompostu z trawy. Z wielu powodów..

Nie jestem zwolennikiem rzucania skoszonej trawy na rabaty.. wymieniłam powody...

Super, że masz tak duży kompostownik. Super, że masz warunki do kompostowania trawy. Dobre wiesz, że do tego potrzeba dużo miejsca, siłę do przerzucenia tego, czas by podsuszać tę trawę i miejsce gdzie to robić. Trawę trzeba mieszać z innym materiałem.. mam tego za mało w stosunku do ilości koszonej trawy..
W moim ogrodzie zagospodarowałam wszystko i nie mam ochoty wywalać kawał ogrodu by robić kompostownie trawy i hodowlę ślimaków. U nas jest wielki problem ze ślimakami nagimi.. wstrętne nagusy, ślizgacze są wszędzie.. a taki kompost to dla nich prawdziwa wylęgarnia. Nawet gdyby miała czas, i siłę, i miejsce to z powodu ślimaków nie będę kompostować.

Mala_Mi 09:03, 04 gru 2017

Nie wszytko zrobiłam, ale i tak zima była łaskawa dla mnie w tym roku.. liczę, że to wszytko się rozpuści i da się wodę wydmuchać z instalacji..
Widoczki są piękne.. niestety .. trawy połamało.. tylko kilka zdążyłam związać....
Opony zimowe mam... ale w aucie.. zaraz muszę jechać.. o ile wyjadę z podwórka.. .

I taki tam.. ale dzieci wczoraj były zachwycone, widokowo jest ślicznie.. takie widoki zimowe uwielbiam Focie oczywiście przez szybkę..

sylwia_slomc... 09:37, 04 gru 2017

Widok cudny Aniu, Elu każdy robi tak jak mu czas i warunki na to pozwalają
09:39, 04 gru 2017
świetne foty ....zwłaszcza to słońce w drzewach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies