07:45, 30 lis 2017
jestem przeciwnikiem wysypywania trawy na rabaty jak i jej kompostowania
kilka lat doświadczeń mnie w tym przekonaniu utwierdziło
))
poczytałam trawiaste wywody
)) oczywistym jest, żę w sezonie wysypywanie trawy na rabaty gdzie rabaty są w dużej mierze bylinowe czy trawiaste jest własciwie niemozliwe ....bo jest taki gąszcz że nawet sie nie wchodzi na rabaty zeby przeplewić bo nawet chwast jakos specjalnie przez ten gąśżćż bylin czy traw sie nie przebije
ale największym problemem jaki teraz mam u siebie to wschodząca trawa na rabatach która muszę plewić ....zwłaszcza na wiosnę mam całe kępy do plewienia, bo był taki czas kiedy przygotowywałam rabaty pod nasadzenia i na całe puste sypałam tez trawę żeby się przekomostowała z ziemią, o ile na rabatach nie ma nic posadzone to pikuś glebogryzałka i przekopiesz i gotowe ....tyle ze teraz 2-3 sezony później ta trawa wschodzi niczym chwast
a plewienie jej to jest zwyczajny koszmar
nigdy wiecej trawy na rabaty bylinowo-trawiaste
((
kompostowanie trawy tez sie u mnie nie sprawdziło, trzeba by miec kompostownik gigantyczny i chyba co tydzień go przerzucać bo trawa śmierdzi własnie dlatego że gnije a nie kompostuje sie
( ja mam mały kompostownik i kompostuje w nim odpady kuchenne i z warzywnika, część zielska z bylin. Trawę i resztę ogrodowego zielska oddaje do miejskiego kontenera na zielone odpady
rozumiem Anie doskonale jak szybko te worki z zielskiem się napełniają bo ja kupiłam takie parciane na zboże i napełnienie 10 szt podczas porządkowania rabat to raptem 2-3 godziny trwa, a samo koszenie trawnika ktore trwa u mnie około 1 -1,5 godz generuje 3-5 worków trawy
podczas wertykulacji ilość worków z sianem sie podwaja a nawet potraja 

poczytałam trawiaste wywody

ale największym problemem jaki teraz mam u siebie to wschodząca trawa na rabatach która muszę plewić ....zwłaszcza na wiosnę mam całe kępy do plewienia, bo był taki czas kiedy przygotowywałam rabaty pod nasadzenia i na całe puste sypałam tez trawę żeby się przekomostowała z ziemią, o ile na rabatach nie ma nic posadzone to pikuś glebogryzałka i przekopiesz i gotowe ....tyle ze teraz 2-3 sezony później ta trawa wschodzi niczym chwast

nigdy wiecej trawy na rabaty bylinowo-trawiaste

kompostowanie trawy tez sie u mnie nie sprawdziło, trzeba by miec kompostownik gigantyczny i chyba co tydzień go przerzucać bo trawa śmierdzi własnie dlatego że gnije a nie kompostuje sie

rozumiem Anie doskonale jak szybko te worki z zielskiem się napełniają bo ja kupiłam takie parciane na zboże i napełnienie 10 szt podczas porządkowania rabat to raptem 2-3 godziny trwa, a samo koszenie trawnika ktore trwa u mnie około 1 -1,5 godz generuje 3-5 worków trawy