Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

polinka 07:01, 18 maj 2017

Bylinówka...wrrry, zupełnie zielona w tym jestem
Aniu, jak tam Twój zielony nawóz? Rośnie?
Zana 07:16, 18 maj 2017

Aniu, czytam na bieżąco, ale się nie odzywam. Dobrze, że choroby już precz poszły. Bylinówka to temat mega dla mnie ciężki. U mnie w miejscu, gdzie kiedyś będzie jeszcze ugór jest i podchodzę do tego miejsca jak pies do jeża. Zwłaszcza, że u mnie to będzie największą rabata. Zdecydowanie lepiej się czuję w mniejszych powierzchniach. Znowu przesuwam działania na tym obszarze na przyszły rok.
07:19, 18 maj 2017
o obwódkach bukszpanowych u mnie ...jeszcze rok temu a 3 lata temu to z usmiechem na ustach sadziłabym rożnorakie figury wydziergane obwódkami bukszpanowymi....dzis nie .....i na bukszpany mam focha
Agania 23:01, 18 maj 2017

Aniu chwilę poczekaj na gorczyce, było zimno, wszystko wolniej się rozwija, jednoroczne ...i u mnie stoją, trawy też...już będzie tylko cieplej i szybciej zrobi się zielono i kolorowo
Efffa 07:30, 19 maj 2017

Ancik ja tylko chciałam rzec, że śniłaś mi się dziś,znaczy , że odwiedziłam Cię w Twej posiadłości
Filemon24 09:50, 19 maj 2017

bergenie sadzisz? jak ja ich nie lubie hehe nie wiem jakoś mi się strasznie nie podobają miałam i się pozbyłam
muszę częściej wchodzić na twój wątek bo nie jestem na bieżąco
AgataP 10:42, 19 maj 2017

Anna byliny sadzisz ?? Ty?? a posadziłaś już iryski ode mnie i Moniki, a rdeścik??
Jak chcesz jakieś pomocy to mów, nie zawsze jestem na bieżąco z wątkami.
Jak masz jakieś braki roślin to też może coś się znajdzie
asiak 10:59, 19 maj 2017

Aniu, trzymam kciuki za piękne nasadzenia na bylinówce
anna_t 11:17, 19 maj 2017

Toszka napisał(a)
W ogrodzie większe zastosowanie ma złoty trójkąt

To także element planowania przestrzennego. Niezwykle pomocny w zabawie z optyką zwłaszcza na wąskich i długich przestrzeniach.

W najprostszy sposób można wyjaśnić to tak, ze sadzi się dominantę o jednakowych cechach (jeden kolor, kształt, faktura, pokrój etc) na rogach trójkąta. W ten sposób, oko szukając punktów zaczepienia przenosi się z jednego rogu do pozostałych. Działa to tak magicznie, ze mozna optycznie oddalić lub przybliżyć przestrzeń. Teraz do głowy przychodzi mi zabawa z sadzeniem 3 drzew - jesli posadzimy trzy drzewa razem, dwa ciut bliżej, na równoległych końcach trójkąta, a 3 drzewo damy pomiędzy, na wierzchołku, ciut wstecz, to uzyskamy efekt oddalenia, głębię. A jeśli odwrócimy trójkąt i posadzimy jedno drzewo, a z tyłu dwa to przybliżymy horyzont.

Kiepski ze mnie tłumacz/nauczyciel
Czasami wystarczy rozstawić rośliny w ogrodzie - efekt zaczyna być piorunująco widoczny. Można w ten sposób uzyskać spójność pomiędzy totalnie różnymi nasadzeniami. Niebywały efekt złotego trójkąta widać w ogrodzie gdzie trawnik jest meandrem pomiędzy rabatami. ten jeden, jedyny wspólny element wprowadza ład i spójność całej przestrzeni.

Ale mozna inaczej to wykorzystać - na płaskich przestrzeniach "trójkątne" nasadzenia mogą wprowadzić zaskakującą dynamikę. Załóżmy, ze mamy trawiastą przestrzeń. Dodanie 3 pionowych akcentów nada inny wymiar - dynamiczny.
A np. posadzenie trzech kul w dzikim zapuszczonym ogrodzie wprowadzi element wyciszenia, równowagi... da efekt zamierzonego projektu.
Tak samo działa zabawa z kolorem - jeden wyraźny, kolorowy akcent, rozmieszczony przestrzennie, po trójkącie wpisany w przestrzeń zupełnie odmieni ją.
Jedna ważna uwaga - taka jest natura ludzka, ze patrząc dostrzegamy to co jest na wysokości wzroku. Rzadko kiedy zadzieramy głowę lub patrzymy w dól. Dlatego też zasada trójkąta w naturalny sposób wpisuje się w nasz sposób patrzenia na przestrzeń/horyzont.

Oczywiście, wykorzystując wspólny element, można dzielić przestrzeń na więcej,nakładających się na siebie trójkątów dzieląc je wg.złotej zasady.

Czy udało mi się to jakoś wytłumaczyć? Czy zagmatwałam?

Iwona wytłumaczyłaś bardzo dobrze, wkońcu rozumiem o co chodzi
zastanawiam się w związkuz tym czy mój i Lukiego projekt ogrodu jest prawidlowo wymyslony... czy pomysł z trzema parami drzew ma coś ze zlotego trójkata? Chyba zbyt symetrycznie jest

anna_t 11:18, 19 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ania podglądam co wymyślisz bo za chwilę sama będę miała ten sam problem . Może mnie zainspirujesz. Trzymam kciuki

Asia ja?? wątpię..