Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 12:51, 19 maj 2017

Efffa napisał(a)
Dokładnie Ania,olej zasady,ale bez przesady,bo zawsze bedziesz niezadowolona,sadz tak jak czujesz,ja się nie trzymam żadnych zasad,poza dwoma,a mianowicie nie sadzić pojedynczych sztuk rosli i nie kupować wszystkiego co się mi spodoba.Nie chce na siłę kopiować ogrodowiska.Mam wrazenie,że jak powstał pierwszy wątek byłaś chyba bardziej minimalistka

właśnie... minimalizm...cały czas mi się podoba! teraz już postanowiłam różankę w ramy z bukszpanu ograniczyć to teoretycznie powinno być lepiej. ale jak resztę wymyślić to niewiem... dlatego pomyślalam o bylinówce bo
1. troche ich uzbierałam a to jest miejsce które moze być takim sensowynym przechowalnikiem (bylinówką) do czasu gdy nie przygotuje innych miejsc. a moze zostanie na stałe, niewiem.
2. zimą tego miejsca nie widzę
3. za bukszpanem jak urośnie to nawet wiosną nie będę widzieć gdy bylinki jeszcze małe

czy to wszystko ma sens?
wiesz o co mi tez chodzi..zobacz ogród malkul. nowoczesny na wskroś prawda? a byliny ma.. własnie coś w ten deseń chcę
anna_t 13:03, 19 maj 2017

makadamia napisał(a)

O matko! mam ochotę rwać włosy z głowy
Czyli te pasy cisowe zostały wyautowane?

W zasadzie to nie jest zły pomysł, tylko nie wiem, czy w praktyce wyjdzie.
Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko proporcje tej rabaty, ale też okna. Pamiętam, że w zeszłym roku strasznie się nad tym biedziłam, jak myślałam nad zrobieniem schodów

No i nie mam przekonania, czy zamiana dużej różanki na dużą bylinówkę jakoś znacząco poprawi Twój komfort projektowania

Asiula szkoda włosów na mnie.......
pasy cisowe? na różance tak? nie no juz wtedy zdecydowałam ze biorę wersję z kostkami i zrobiłam 5 kostek po 6 cisow i na skarpach 2
one nadal tam rosną ale na jesień przesadzę, posadziłam bukszpan jak na rys.
własnie chodzilo mi o to zeby podzielić tą wielką rabate i tak za bukszpanem będą róze a poza coś innego. na dole posadzilam 14 rozplenic i rozchodniki. a teraz planuję co z boku bukszpanu. kumasz?
ofkors o oknach nie pomyslałam bo nie mam tyle wiedzy w głowie co ty :/ moze jak obeliski zarosną i coś wysokiego pod oknem też to będzie dobrze?
MirellaB 13:08, 19 maj 2017

Czy dobrze rozumię, że różankę chcesz na bylinówkę zamienić?
anna_t 13:15, 19 maj 2017

Anda napisał(a)
Aniu, u Ciebie planowanie na całego Widzę zmiany Właśnie, dlaczego tych pasów nie chcesz?
I czy nie fajnie byłoby poprowadzić rozchodniki z rozplenicami po całości, zamiast bylinówki? Ewentualnie dodając w stronę okien lawendę, coraz więcej lawendy? Jakoś tak bardziej jednorodnie poprowadzić tą rabatę?...

jezu Ewa ... bardzo fajny pomysł ! ale nie na ten rok, nie kupie kolejnych rozplenic dopoki nie sprawdze czy te mi przezimują w tych palisadach. już w tamtym roku starciłam kilka w innym miejscu a nie chce co roku kupować roslin w te same miejsca..
a czemu jeszcze lawenda do tego?zeby kolor był?
tylko kurcze gdzie ja te wszystkie byliny upcham... czuję że zaczyna się abecadło
anna_t 13:20, 19 maj 2017

malgol napisał(a)
Matko! co tu się wyrabia! jakies złote tójkaty, zasady...nic nie rozumiem jak Ty się Ania w tym odnajdujesz? Podziwiam i trzymam kciuki za bylinówke .Chetnie potem coś zgapię

spoko, spoko tu się dzieją takie rzeczy że zaraz może już nie być tej bylinówki
Anda 13:22, 19 maj 2017

anna_t napisał(a)

jezu Ewa ... bardzo fajny pomysł ! ale nie na ten rok, nie kupie kolejnych rozplenic dopoki nie sprawdze czy te mi przezimują w tych palisadach. już w tamtym roku starciłam kilka w innym miejscu a nie chce co roku kupować roslin w te same miejsca..
a czemu jeszcze lawenda do tego?zeby kolor był?
tylko kurcze gdzie ja te wszystkie byliny upcham... czuję że zaczyna się abecadło

Lawenda zeby troche wczesniej kolor byl Rozchodniki kwitna pozniej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 13:25, 19 maj 2017

makadamia napisał(a)
Zaraz zaraz.
A w zasadzie to czemu te pasy wyautowane? Bo cisy chorują?

To w takim razie te buksy daj, ale trzymaj się tych pasów.

Jestem przekonana, że dużo łatwiej będzie Ci posadzić róże i byliny pomiędzy tymi pasami niż w tych dużych kwadratach.

Asia...................................
zaraz ja będę rwała włosy z głowy............
anna_t 13:26, 19 maj 2017

makadamia napisał(a)

To nie jest to samo - topografia to znaczy ukształtowanie terenu, a typografia - ogólnie rzecz biorąc - wszystko co ma związek z literami: rodzaj czcionki, wielkość, usytuowanie na stronie, kolor itd.

a czyli rzeczywiście chodzi o ksiązki a nie tylko okładki
anna_t 13:28, 19 maj 2017

Filemon24 napisał(a)

Tak chiałam ci oddać ale już nic nie pisałaś, ze chcesz więc nie nie narzucałam P
Poszły na wymianę i to już ostatni raz kiedy się z kimś wymieniałam no sorry ja cały wagon roślin paczka prawie 10 kg a w zamian dostaje jakieś nikłe coś a paczka nie wiem czy kilogram ważyła :/ nie będę pisać kto to był, ale mega się zawiodłam bo to już drugi raz jak wyszłam na tej wymianie bardzo niekorzystnie......
Ja zawsze do wszystkiego podchodzę bardzo poważnie..... a tu widać na tym przykładzie jacy ludzie są :/

ale na naszym forum czy na twoim?
głupia sprawa..
anna_t 13:30, 19 maj 2017

Filemon24 napisał(a)
Jeszcze ci napisze co ostatnio odjebał.... ( nie da sie tego inaczej nazwać )
Kupiłam sadzonki bukszpanów na obwódkę - kupione były w niedziele i z racji braku czasu spędziły tydzień w wiadrze z wodą oczywiście mądra ja zamiast je rozwiązać żeby miały przewie to siedziały wszystkie 50 sadzonek ściśnięte w wiadrze - przychodzi do sadzenia po tygodniu i rozwiązuje a tu co pleśń! Jaka byłam zła na siebie to masakra :/ posadziłam obrałam ze spleśniałych listków od razu oprysk na szczęście miałam w domu i mam nadzieje że jakoś to będzie póki co rosną moją nowe przyrosty, ale tak odwalić ze zdrowych bukszpanów porażka.

tez bym się wkurzyła
wazne ze sobie poradziły