Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

sarenka 08:52, 29 sie 2020

Chciałam zapytać o miskanta widocznego na ostatnim zdjęciu zacytowanym przez anabuko- to gracillimus?
Monia81 09:21, 29 sie 2020

Madzia front z tymi hortkami wyszedł super, a miskanty dadzą radę, ja na początku lipca memory potrzebowałam i pobierałam z kępy, zlałam wodą, padły, przyciełam i są, puściły nowe liście, nie są za wysokie ale żyją buziaczki

W przyszłym roku te rabaty będą gwiazdorzyć...
Magleska 21:13, 29 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Eee to i ja chyba nabiorę odwagi do przesadzenia mojego miskanta NN.
A Twoje fotki super, fajnie właśnie tak pokazać to samo miejsce różnymi ujęciami.

Ania
moje jutro ścinam ,bo są suche górą ,ale jest szansa ,że będą żyć ...pózniej
dziękuję za pochwały fotek
staram się robić takie ładne w dobrym świetle ,ale robię też byle jakie -tzw robocze -pózniej przeglądając je na spokojnie wpadają mi różne dziwne pomysły do głowy

sylwia_slomczewska napisał(a)
Madzia Ty to powinnaś brać udział w wyścigu na tetrisy ogrodowe
Ty masz dosłownie co sezon inny ogród

Sylwia mam dobry wzór do naśladowania działasz na mnie motywująco
Buziaki
ulepszam nową skarpę teraz

Helen napisał(a)

Ja też tak lubię i w zasadzie pierwszy raz sobie obiecuję, że na wiosnę nie będę przesadzać trzyletnich hortensji, ale pozostałe rośliny chyba się nie uchowają

Helen
czyli mamy tak samo
ja póki sama nie jestem zadowolona z efektu -nawet jak większość będzie chwalić ,że dobrze - wiecznie zmieniam ....chociaż nie są to jakieś spektakularne zmiany -abo coś mi rośnie za wielkie ,albo za byle jakie ....albo koncepcja mi się zmieniła ........i tak się rodzą tetrisy
nie ma nudy
3 letnie hortensje pewnie też da się przesadzić .....
nie próbowałam

Helen napisał(a)

Bardzo mi się podoba Twoje podejście i rabaty, super Już nie miałąm powera, ale jak pooglądałam co robisz, to siły mi wracają Tylko szkoda, że tak mało miejsca mam

o.....czyli motywuję do działania .....to dobrze

ja za mało miejsca - to zawsze możesz coś w trawniku wykroić -ja mam plan na kilka takich wykrojonych rabat monotematyczno trawiastych na nowej części

Magleska 21:25, 29 sie 2020

basia3012 napisał(a)
Madziu, czytałam, że robiłaś sadzonki Limelightów z patyczków. Czy tak normalnie, ułamać pęd bez kwiatu, oberwać dolne listki i do ziemi?
Zrobiłabym kilka dla mojej synowej i syna, Będą budowali wiosną dom to i kiedyś ogród będą zakładali. Może przydadzą się takie hortensje.
Pozdrowienia, miłego weekendu.

Basiu
tak ...robiłam sadzonki ,ale wiosną po ścięciu hortensji -powtykałam je pomiędzy cisy i tak do tej pory tam sobie rosły -większość się ukorzeniła i nawet zakwitła

o takiej porze ,to nie wiem ,czy się da z patyków ukorzeniać ....
można spróbować odkłady robić chyba ....

Miłej Niedzieli ,bo już po sobocie

Urszulla napisał(a)
Przez pewien czas wydawało mi się że robię dużo sadzonek. Ale Ty pobijasz rekordy

Ula
cały mój ogród powstaje z wielu podziałów .....trawy dzielę nagminnie co roku ,jeżówki tak samo ,hortki ukorzeniam ....teraz rozchodniki bordowe chcę namnożyć ....

uporządkowałam 2 skrzynie warzywne i zamierzam w nich zrobić szkółki
wczoraj eM podzielił mi 2 kępy zebrinusów -na 9 sporych sadzonek -dosadziłam do nowej skarpy z rudbekiami ....bardzo mi się to połączenie podoba....

mam jeszcze 4 wielkie kępy ML do zabrania z owocowej ( chcę tam poletko malin zrobić ) i z tych 4 będę mieć 16 kolejnych sadzonek ....
Margerytka40 napisał(a)

Fajnie będzie

Asia mam nadzieję na razie za gęsto ,ale zamierzam robić kolejne rabaty na nowej części -więc będę już miała gotowce do zabrania na inną rabatę ....

nie wiesz może ,czy pod krzewami owocowymi mogą rosnąć trawy ozdobne ?

Magleska 21:32, 29 sie 2020

gosika67 napisał(a)
Magda pięknie u Ciebie, różnorodność i cały czas zmiany. Pozdrawiam.

Gosiu
dziękuję bardzo za pochwały zmainy muszą być ,żeby nudy nie było

buziaki

Nowa12 napisał(a)
Ostatnio oglądałam jakiś program Monty Dona i on mówił, że roślinę z odkrytymi korzeniami to 30 sekund można trzymać. A w programie byli ludzie, którzy kilka dni trzymali wykopane rośliny i potem je sadzili.
30 sekund to wiadomo że to taka przenośnia i mam nadzieję, że Twoje trawki przeżyją . Szkoda by ich było. Takie fajne grubaski już były.

Agata
ja w zeszłym sezonie też o takiej porze przesadzałam .....w tym już efektu nie będzie -pewnie w poniedziałek je zetnę - ale od wiosny ruszą .....

andzia458 napisał(a)
Faktycznie poszalałaś z jeżówkami.

Poszaleję ,jak się zaczną rozrastać ....bp na razie ,to szału nie ma

sarenka napisał(a)
Tak sobie pomyślałam, że może miskanty podlać korzonkiem czy czymś innym co pomoże się ukorzenić?

dałam im nawóz do trawnika w tym sezonie już nic z nich ładnego nie będzie ,ale na przyszły ruszą

kasiek napisał(a)
O rany ale dopracowałaś rabaty - fantastyczne połączenie traw i jeżówek - podziwiam
Z z basenu korzystacie?

Kasiu powolutku dopracowuję .....stara część praktycznie ukończona w poprawkach -zostało mi posprzątanie na inversowej -i idę dopracowywać nową
z basenu korzysta córa i eM -i czasem gościnnie dzieciaki siostry .....
ale już chyba powoli koniec sezonu ......

Buziaki

Magleska 21:37, 29 sie 2020

anabuko1 napisał(a)

Ulepszasz, ulepszasz i wychodzi pięknie i pięknie

Aniu chyba większość z nas tak robi aż do zamierzonego skutku

cieszę się ,że moje roszady Ci się podobają
Buziaki

sarenka napisał(a)
Chciałam zapytać o miskanta widocznego na ostatnim zdjęciu zacytowanym przez anabuko- to gracillimus?

to jest miskant Morning Light .....

Monia81 napisał(a)
Madzia front z tymi hortkami wyszedł super, a miskanty dadzą radę, ja na początku lipca memory potrzebowałam i pobierałam z kępy, zlałam wodą, padły, przyciełam i są, puściły nowe liście, nie są za wysokie ale żyją buziaczki

W przyszłym roku te rabaty będą gwiazdorzyć...

Monia
na boku też roszady były
na przeciwko klonów są derenie ,a tam gdzie były derenie są bordowe pęcherznice kalinolistne

w poniedziałek te trawy ścinam .....myśę ,że przeżyją i od wiosny ruszą ....
za długo leżały bez wkopania
zebrinusy podzielone i od razu posadzone wyglądają dobrze ....
Buziaki
sylwia_slomc... 22:39, 29 sie 2020

A jeszcze rok temu nie chciałaś trawnika ruszać, że Wilczyca musi mieć gdzie biegać A teraz o nowych planach rabatowych czytam
Kasya 08:15, 30 sie 2020

Jest czym napaść oczy
Zolty jest śliczny ale ważne połączenie, slicznie jak jest tylko zolty
wpadły mi w oko twoje rudbekie bo tez je lubie
inka74 19:26, 30 sie 2020

Madzia, zdrowia życzę. Ono najważniejsze. Z tymi tetrisami to my chyba wszystkie jesteśmy hmmm... Nie do końca normalne. Bo po co zmieniać jak jest pięknie? U mnie też fala zmian. Dużych. Do października mi się zejdzie. I nie wiem na jak długo wytrzymam. A miałam nic nie robić...
Kasya 19:33, 30 sie 2020

inka74 napisał(a)
Madzia, zdrowia życzę. Ono najważniejsze. Z tymi tetrisami to my chyba wszystkie jesteśmy hmmm... Nie do końca normalne. Bo po co zmieniać jak jest pięknie? U mnie też fala zmian. Dużych. Do października mi się zejdzie. I nie wiem na jak długo wytrzymam. A miałam nic nie robić...

Ty to chyba za bardzo odpoczelas na urlopie