Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

sylwia_slomc... 20:59, 16 paź 2017

Ja bym wzdłuż schodków pomieszała hakone na przemiennie z macierzanką dla kontrastu i powiem Ci, że nie koniecznie widziałabym tam iglaki na pniu, za to bardzo by tam pasował pas morning lighta wzdłuż tarasu i opaski fajnie by z tarasu widoczek na całość przesłaniało tak częściowo i zwiewnie, a patrząc od ogrodu robiło by parawan naturalnie powiewający na wietrze Ciutka takiej tajemnicy by się wkradła co tam za tym jest I pasowałoby do całości, zimą pozaplatać francuza dookoła jak jola rok temu , ale by było superowo, a w iosną to chyba te buki powinny zagrać pierwsze skrzypce....bo to chyba buczki tam przy schodkach są?
Aaa byłabym zapomniała. Te owocowe przez , które teraz antybiotyk jest to będą jakoś na płasko, albo wąsko prowadzone??? Bo mam obawy, że je te świerki z czasem łykną.
sylwia_slomc... 21:01, 16 paź 2017

Ogród w tym sezonie niezmiernie się zmienił masa pracy nie poszła na marne bo już pięknie jest, a zapał nie gaśnie więc z roku na rok zrobi się ciekawiej
Magleska 21:29, 16 paź 2017

Sylwia o ML nie pomyślałam ,ale pomysł mi się podoba .... będę do wiosny dumać
Macierzanka tam już jest po prawej stronie schodów ....
Czyli jakoś tak ?

W sumie to na wiosnę z prawej rabaty będę zabierać co drugiego morning lighta - nie musiałabym kupować
Tu je mam ML

A na dole to buki Purple coś tam coś tam
Owocówki mam zamiar wąsko prowadzić ,ale to mój debiut i sie okaże
Tak co 1,5 m ok sadzone hm ..... chyba za gęsto chociaż niby kupione karłowe odmiany .....

Ten pas trawy między płotem a serbami ma ok 2 metry,na pierwszym planie porzeczki i agrestu na pniu ,a tam dalej po 1szt morela ,brzoskwinia ,jabłoń i grusza ....za dużo ?

Magleska 21:34, 16 paź 2017

effka napisał(a)
Pozdrawiam jesiennie! Pięknie u Ciebie, ogród się ubogaca, rozrasta. Rzeczywiście przy schodach coś wyższego by się przydało i wzdłuż lekkie piórkówki.
Idzie zima, będziemy planować

Dziękuję właśnie ....będziemy planoować do wiosny.......... zmiany zmiany .......hihi ....... cieszę sie z każdych podpowiedzi
SlonecznyOgrod 21:46, 16 paź 2017

Magda, wydaje mi się, że te owocowe drzewka jak będziesz przycinać to będzie ok, tym bardziej jak mają być karłowe.
Zobacz jak sadownicy gęsto w rzędach mają drzewa owocowe, czy to jabłonie czy wiśnie. Dosłownie jedno drugiego dotyka.

Doradzałabym żeby tak zostało, nie musisz rozsadzać.
sylwia_slomc... 21:55, 16 paź 2017

U owocowych koronę można formować według własnych potrzeb i gustu, ale świerki na boki pójdą i mam obawę czy w te owocowe gałązkami nie wejdą, dwa metry odległości to dla świerka nie za wiele. Chyba, że to serby i będziesz je cięła?
sylwia_slomc... 21:57, 16 paź 2017

Dokładnie o takie nasadzenia z traw mi chodziło. A jak masz swoje to tym lepiej
No i powtarzalność tych samych roślin w różnych miejscach w ogrodzie fajnie wygląda
Magleska 22:10, 16 paź 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Magda, wydaje mi się, że te owocowe drzewka jak będziesz przycinać to będzie ok, tym bardziej jak mają być karłowe.
Zobacz jak sadownicy gęsto w rzędach mają drzewa owocowe, czy to jabłonie czy wiśnie. Dosłownie jedno drugiego dotyka.

Doradzałabym żeby tak zostało, nie musisz rozsadzać.

Uffff ....ulżyło mi .... nie mam pomysłu ,gdzie indziej by mogły rosnąć ,a chcę troszkę swoich owoców mieć
..... hi hi i znów się mijamy
Magleska 22:12, 16 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
U owocowych koronę można formować według własnych potrzeb i gustu, ale świerki na boki pójdą i mam obawę czy w te owocowe gałązkami nie wejdą, dwa metry odległości to dla świerka nie za wiele. Chyba, że to serby i będziesz je cięła?

To serby właśnie są ,może się zmieszczą .......
Magleska 22:23, 16 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dokładnie o takie nasadzenia z traw mi chodziło. A jak masz swoje to tym lepiej
No i powtarzalność tych samych roślin w różnych miejscach w ogrodzie fajnie wygląda

Powiem Ci ,że coraz bardziej mnie Twój pomysł przekonuje dzięki ,od razu mam wizje jak mi podpowiedziałaś .....żaróweczki się zaświeciła
Te Morning L po całości na gorze skalniaka ?

Tak pustawo teraz ,bo wszystko przekwitniete wycięłam
Jakoś tak to widzę z Twoją pomocą

Zielone - Morning Light
Żółte - hakone poprzeplatane z macierzanka ( mam jej dużo ,łatwo rospzsadzic i podzielić
Fiolet - skarpetki do buków ,ale nie wiem z czego jeszcze może lawenda -powtórzenie z góry
Białe - kamyczki
???? Lepiej ? a góra tak

Zielone -ML
Fiolet -lawenda ( bo tam już jest )
Żółte - to rozplenice hameln , tam już rosną
Czarne - konwaliki tez tam już są
Niebieskie - świerki srebrne na pniu - marzą mi sie i chce je gdzieś wkomponować ... tu mogłyby być ?