Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

ElzbietaFranka 16:31, 04 lut 2018

A ja często zaglądam ale też wieki się nie wpisywalam też muszę od początku wieczorem.
kaz742011 21:29, 04 lut 2018

Ładna zima .
ElzbietaFranka 22:17, 04 lut 2018

Czytałam o tych drzewach oslonowych. To droga impreza Marek rzucił jakieś Acer też muszę zajrzeć jaki to rodzaj bo łaciny nie znam. 5 6 metrów to duże drzewa widzę jak sądzą na osiedlach czy w parkach donice jak baniaki po 100litrow donice koparka trzeba dół wykopać i przewieźć do dołka, a jak tam wjechać.
Ja to jestem uczulona na drobne liście w żwirku trzeba odkurzacze wszystko zbierać. Graby są bardzo ale dęby czerwone też trzeba sprawę przemyśleć. A może buki czerwone, blisko gór a buki to królowie gór.
Magleska 22:23, 04 lut 2018

patrycja napisał(a)
Też tak mam

Witaj w klubie ale jazda samochodem dziś nie była fajna po południu już spokojnie ,ale rano ślizgawica straszna była
Magleska 22:37, 04 lut 2018

Toszka napisał(a)

100/100

Dlatego nadal myślę do wiosny mam czas
Na ok 14 metrach długości mam
8 wiśni royal burgundy
1 dąb ,1 migdałek ,1 jabłoń ozdobna ,metasekwoja ,3 choinki ( nie pamietam odmian : świerk srebrny,jodła jakaś ,jakaś sosna złotokap,grab pendula ,migdałek - wszystkie maleństwa
Dodatkowo 8 hortensji vanilla fraise , miskanty gracillimusy ,jeżówki ,kule bukszpanowe ,kilka rozchodników ,hakone 3 szt ,
Beatlesy dzielone też ok 10 szt
Wg mnie za bardzo nadziubdzialam i chce troszkę to uporządkować roślin nie wywalam ,a mam gdzie przesadzić nie pasujące
Wg tego ostatniego planu ,to do kupienia miałabym 3lub 4 graby

Chciałabym te drzewa jakoś sensownie posegregować
Tak mniej więcej po całości by to miało być ....czy Twoim fachowym zdaniem jest to w miarę dobry wybór ?
Magleska 22:41, 04 lut 2018

123mokry napisał(a)

Hej pare 100 za 3 (około 300) graby fastigiata kopane z gruntu (2 -2,5m) a wszędze są ja je także uwielbiam , na wielopniowe takie będziesz czekać do późnej starości bo wolniej rosną, pomyśl a może coś w innym kolorze mi się strasznie podoba i chce go mięć (ale nie wiem gdzie) Acer platanoides Princeton gold(około 300zł za drzewo 5-6m)

Na razie tylko planuję ,czytam i zbieram opinię dziekuje za odwiedziny ..... popatrzę na tego Acera
ElzbietaFranka 22:41, 04 lut 2018

Magda jestem po lekturze łaciny. Więc tak jeżeli to jest ta wiśnia co napisałaś to ona dosyć szybko rośnie, też ją mam i co sezon po okwitnieciu ja tnę bo mi cień na skalniak sieje.
Marek podał klon pospolity piękny jest Gold więc bardzo ładnie się przebarwienia. Również klon czerwony jest przepiękny acer rubrum.
Klony maja większe liście łatwiej wybierać.
A co z zimą nie potrzebna osłona. Możesz posadzić większe choiny kanadyjskie, też ladne i zielone zima, jak się przyjmą to możesz ciszy przesadzić w inne miejsce.
Rozważ wszystko.
To tyle. Nie przejrzałam wątku ale może jutro.
Aurelllia 22:43, 04 lut 2018

Czesć na razie się przywitam w dalszych dniach będę się zagłębiać w historię Po przejrzeniu pierwszej zauważyłam - skalniak czyli kamienieeeeeeeeee, które uwielbiam już mi się to bardzo podoba no i owczarek jaki śliczny Wpadłam od Darii ze Słonecznego Widzę, że też Garden Puzzle lubisz a powiedz mi, bo jakoś przez zimę przestój miałam z tą stronką, czy nadal wgrywanie własnych zdjęć kosztuje? czy już zeszli z tego? Bo ja jak na razie to projektowałam tylko na ich przykładowych pejzażach, a można by przecież na swoich
Magleska 22:46, 04 lut 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
A ja często zaglądam ale też wieki się nie wpisywalam też muszę od początku wieczorem.

Fajnie ,ze jesteś poodpisuję tu i lecę do Ciebie

ElzbietaFranka napisał(a)
Czytałam o tych drzewach oslonowych. To droga impreza Marek rzucił jakieś Acer też muszę zajrzeć jaki to rodzaj bo łaciny nie znam. 5 6 metrów to duże drzewa widzę jak sądzą na osiedlach czy w parkach donice jak baniaki po 100litrow donice koparka trzeba dół wykopać i przewieźć do dołka, a jak tam wjechać.
Ja to jestem uczulona na drobne liście w żwirku trzeba odkurzacze wszystko zbierać. Graby są bardzo ale dęby czerwone też trzeba sprawę przemyśleć. A może buki czerwone, blisko gór a buki to królowie gór.

5 metrów to ma być ich docelowa wielkość raczej myśle o zakupie takich 2,5-3 m max
Buki czerwone mam zaplanowane tez w innym miejscu tu - czyli w przedogródku chciałabym kolumnowe drzewa ,ale żebym była w stanie utrzymać je na wysokości ok 4 metrów najlepiej ....ech .....muszę doczytać jeszcze duuuuuużo
Magleska 22:50, 04 lut 2018

kaz742011 napisał(a)
Ładna zima .