dzięki Alu za głos pewnie na takiej wersji się skończy -w końcu to tylko bok domu-tam się nie siedzi ,tylko przechodzi ... pies kule buksowe na szczęscie omija ;
No wiem kochana, że czasem trzeba znaleźć sobie coś co zajmie skutecznie głowę, sprzątanie nie pomaga w takich sytuacjach bo zajmuje ręce a nie głowę. Trzymaj się .
A może pomyśl co chcesz wysadzić z innych rabat i spróbuj z tego coś wykombinować w tym miejscu?
No i strzeliłaś sobie samobója... albo w stopę sobie strzeliłaś... Bendem opierniczać ile wlezie - to taki mój wyraz sympatii bendzie, czyli kubeł wody. Zimna jest, bo kubeł na dworzu stał.
-po pierwsze nie odrobiłaś zapodanej lekcji - nie poczytałaś i nie zanotowałaś gabarytów drzew jakie masz. Anbu wątku też nie czytałaś (lub bez zrozumienia czytałaś) i nie zakonotowałaś sobie, że kupując drzewka patrzymy na grubość pnia, a nie na koronę. korona przyrasta błyskawicznie. Pieniek nie. I w efekcie twoje brzózki będą wyginać się pod ciężarem gałązek, a cherlawy pieniek będzie łukowaty i wyrywany w posadach. Jasno się wyraziłam? Zrozumiale?
Te maleńkie drzewka, wszystkie drzewka to twój słaby punkt. Przez ten mikro, mikro gabaryt pogubiłaś się w proporcjach i wyliczeniu odległości. To było primo...;
- punkt drugi teraz będzie...wywal w cholercię ten gooopi program GP. To najbardziej kretyńsko zrobiony program, który nie trzyma proporcji, podaje błędne gabaryty... zapewne jakiś studencina zrobił ten program na zaliczenie... a już ci na pewno ogrodnikiem nie był.
Bierzesz dużą kartkę w kratkę lub papier milimetrowy. 1cm to metr. Wyrysuj pas tej rabaty. Chybcikiem to od domu 4m. Zywopłot cisowy to 60-80cm szer. Plus dojście na strzyżenie. Tu odległość adekwatna do twojej osoby. Jeśliś chuda to mniej Zapewniam cię, że 50cm na pracę z nozycami + na schylanie się by ścinki pozbierać to będzie ciut mało.
Czyli ucieka nam 1,5m...
I teraz wracamy do punktu 1, czyli gabaryty drzewek. Mamy taką brzozę Betula pendula 'Youngii'... szczepioną nisko z tego co widzę. Jednak niskie szczepienie nie zaburzy jej przyszłej szerokości, a ta to 5-8m. Cięcie, nawet drastyczne nie zahamuje tej brzozy. Wręcz przeciwnie -będzie jeszcze szersza.
na razie tyle ci szoku starczy
Ciepłe myśli ślę i te czarne przeganiam. Madzia musi być dobrze innej myśli nie dopuszczaj na razie. Wiesz, że pozytywne nastawienie to podstawa......i Kto ci to mówi - moje dzieci powiedziały by , że pesymistka, ja się mam za realistkę
Potrzebę planowania rozumiem w pełni.