Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Johanka77 15:02, 05 lut 2018

O rajuśku! Ile drzewów!!!
Wieczorem wpadnę na lekturę i się powtrącam troszkę
Magleska 15:04, 05 lut 2018

Johanka77 napisał(a)
O rajuśku! Ile drzewów!!!
Wieczorem wpadnę na lekturę i się powtrącam troszkę

tyle drzewów nie będzie ,albo ułożę te co są,albo część oddam ,to tylko plany
alis 15:08, 05 lut 2018

Magleska napisał(a)
Daria .....Właśnie nie pędzę.....może na kartce tylko raczej próbuję znaleźć najciekawsza opcję ,żeby wiosną zrobic tak ,żeby już nie przerabiać ..... nie bardzo mi się podoba na odcinku 46 metrów rytm całkiem jednakowy nie chce mieć np. Szpaleru samych brzóz
i faktycznie to są same maleństwa -dlatego też zanim urosną chcę tam zrobić porządek
A może ty masz pomysł dla mnie czasem łatwiej komuś niż sobie wymyślić
edit
tak by to wyglądało bez żadnych drzew narazie ;

Mi się w takiej wersji podoba, jedynie co to tam w rogu za kulami dałabym 1 formę pienną i tyle
Magleska 15:20, 05 lut 2018

alis napisał(a)

Mi się w takiej wersji podoba, jedynie co to tam w rogu za kulami dałabym 1 formę pienną i tyle

dzięki Alu za głos pewnie na takiej wersji się skończy -w końcu to tylko bok domu-tam się nie siedzi ,tylko przechodzi ... pies kule buksowe na szczęscie omija ;
Magleska 15:23, 05 lut 2018

mrokasia napisał(a)
Zrobiłam sobie chwilę przerwy w robocie, myślę - zobaczę szybciutko co u Ciebie słychać. I wymiękłam - wieczór muszę sobie zarezerwować by przeczytać o Twoich nowych pomysłach .
Nie wiem co Ty kochana bierzesz ale daj mi namiar na dostawcę - też chcę mieć taki napęd .

nie chciej mieć takiego napędu
to tylko pomysły z tego co już jest do realizacji jeszcze daleko
mrokasia 15:32, 05 lut 2018

Magleska napisał(a)

nie chciej mieć takiego napędu

No wiem kochana, że czasem trzeba znaleźć sobie coś co zajmie skutecznie głowę, sprzątanie nie pomaga w takich sytuacjach bo zajmuje ręce a nie głowę. Trzymaj się .
A może pomyśl co chcesz wysadzić z innych rabat i spróbuj z tego coś wykombinować w tym miejscu?
Toszka 17:04, 05 lut 2018

Magleska napisał(a)

kombinuję dziękuję Ci za zdanie ....coraz bardziej nastawiam się ,żeby na tym boku minimalizm zrobić ....fajnie ,ze zaglądasz

na razie cos takiego kombinuję
zostaje jedno drzewko pomiędzy kulki buksowe ,dodatkowo trawki hakone może bym dała
lecę bawic się dalej

No i strzeliłaś sobie samobója... albo w stopę sobie strzeliłaś... Bendem opierniczać ile wlezie - to taki mój wyraz sympatii bendzie, czyli kubeł wody. Zimna jest, bo kubeł na dworzu stał.
-po pierwsze nie odrobiłaś zapodanej lekcji - nie poczytałaś i nie zanotowałaś gabarytów drzew jakie masz. Anbu wątku też nie czytałaś (lub bez zrozumienia czytałaś) i nie zakonotowałaś sobie, że kupując drzewka patrzymy na grubość pnia, a nie na koronę. korona przyrasta błyskawicznie. Pieniek nie. I w efekcie twoje brzózki będą wyginać się pod ciężarem gałązek, a cherlawy pieniek będzie łukowaty i wyrywany w posadach. Jasno się wyraziłam? Zrozumiale?
Te maleńkie drzewka, wszystkie drzewka to twój słaby punkt. Przez ten mikro, mikro gabaryt pogubiłaś się w proporcjach i wyliczeniu odległości. To było primo...;
- punkt drugi teraz będzie...wywal w cholercię ten gooopi program GP. To najbardziej kretyńsko zrobiony program, który nie trzyma proporcji, podaje błędne gabaryty... zapewne jakiś studencina zrobił ten program na zaliczenie... a już ci na pewno ogrodnikiem nie był.
Bierzesz dużą kartkę w kratkę lub papier milimetrowy. 1cm to metr. Wyrysuj pas tej rabaty. Chybcikiem to od domu 4m. Zywopłot cisowy to 60-80cm szer. Plus dojście na strzyżenie. Tu odległość adekwatna do twojej osoby. Jeśliś chuda to mniej Zapewniam cię, że 50cm na pracę z nozycami + na schylanie się by ścinki pozbierać to będzie ciut mało.
Czyli ucieka nam 1,5m...
I teraz wracamy do punktu 1, czyli gabaryty drzewek. Mamy taką brzozę Betula pendula 'Youngii'... szczepioną nisko z tego co widzę. Jednak niskie szczepienie nie zaburzy jej przyszłej szerokości, a ta to 5-8m. Cięcie, nawet drastyczne nie zahamuje tej brzozy. Wręcz przeciwnie -będzie jeszcze szersza.
na razie tyle ci szoku starczy
jolanka 17:09, 05 lut 2018

Noooo, u przyjaciół jest ta brzoza juz kilkuletnia. Oj miejsca ci ona potrzebuje, oj potrzebuje. Poza tym ładnie wygląda tylko wtedy gdy jest wysoko szczepionka inaczej za namiot robi
Ale ładna to jest
sylwia_slomc... 19:45, 05 lut 2018

Ciepłe myśli ślę i te czarne przeganiam. Madzia musi być dobrze innej myśli nie dopuszczaj na razie. Wiesz, że pozytywne nastawienie to podstawa......i Kto ci to mówi - moje dzieci powiedziały by , że pesymistka, ja się mam za realistkę
Potrzebę planowania rozumiem w pełni.
SlonecznyOgrod 22:02, 05 lut 2018

Czyli te problemy nadal dają ci w kość?
Jestem z Tobą i uwierz mi jestem po nie mniejszym szoku...