Też dałabym jeden, u mnie z ML mam połączone Lime Lighty, fajnie mogłyby też wyglądać Vanilki, czytałam, ze Mont Blanc jest bardzo sztywna i się nie pokłada. Jak będą śliwy bordowe to fajnie się komponuje fiolet, mogłabyś dodać werbenę albo perovskią.
Muszelka w swoim watku ostatnio opisywała polecane przez nią odmiany. Lime Light jest chyba najpopularniejsza, ale Muszelka też polecała inne. Zależy, czy chcesz, żeby szybko się przebarwiały, czy wręcz przeciwnie.
Nie mam Vanilek ale one pasują bardzo do bordo śliw. Mam Limelight i Mont Blanc wymieszane bo były pomyłki w zakupie i one są dla mnie żelazne, widać pomyłkę dopiero przy przebarwieniach jesiennych. Obie uwielbiam. Mam też Phantom na pniu, pięknie się przebarwia i mimo rozmiaru kwiatów jest sztywna, nie pokłada się.
ML są chłodne w odbiorze, idealne do bordo drzew i tak jak piszesz do fioletowych lekkich wypełniaczy.
U Ciebie na planie to kratka to 1 metr czy 50 cm? Muszelka opisywała hortensje ostatnio u siebie jak ją prosiłam (w tym Mont Blanc i drugą jasną kolorem), a Olciamanolcia u mnie wypisywała sztywne odmiany w kontekście rabaty brzozowej (wyszukiwarką pewnie znajdziesz).