Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

LIDKA 21:14, 25 gru 2024

Asia ja nie wiem czemu uciekł mi Twój wątek bo na pewno już tu byłam. Masz piękny ogród. Tak konsekwentnie działacie.
Ja też lubuszanka i dotąd samotna tu sie czułam.

Gdzie dokładniej mieszkasz? Znasz Kalsk, Przytok to może jesteśmy sąsiadkami?
asica 22:13, 27 gru 2024

Hej lubuszanko, znam twój ogródek, nie umknęło mi, że jesteś z okolic. Do mnie w drugą stronę na południe od Zielonej - Żary. Kalsk i Przytok oczywiście znam. Nie sposób nie znać przy naszych zamiłowaniach.
Kiedyś jeździliśmy do Kalska dwa razy w roku.. Regularnie odwiedzaliśmy miejsca handlowe z roślinami w okolicach. A jak trafialiśmy na targi to się śmialiśmy, że sprzedawcy chyba z nami jeżdżą. Wreszcie stwierdziliśmy, że już nas nic na lokalnym rynku nie zaskoczy. Ogród coraz mniej roślin potrzebuje, częściej muszę coś wykopać niż dokupić. Choć oczywiście nie ma roku, żeby jakaś część ogrodu nie przeszła drobnych zmian .
Ale teraz częściej szukam roślin w internecie, chociaż strasznie mi szkoda, że nie mogę dotknąć, powąchać i wybrać.
Czuje niedosyt ... bo odwiedzam centra ogrodnicze w Anglii, a naszym, przynajmniej tym w okolicy, bardzo daleko do tego co tam oferuje rynek ogrodniczy. Nie ma miejsca, w którym kupię wszystko. Latem za różami zjeździliśmy wiele kilometrów od szkółki do szkółki, oddalonych po 20-40 km. I nie udało nam się nic kupić ;-(.

Koło mnie zaglądam do szkółki w Marszowie i do szkółki rododendronów w Iłowej (tu głównie dla ogrodu pokazowego, bo miejsce na rododendrony już się wyczerpało ).
LIDKA 23:31, 27 gru 2024

Asia pierwsze 8 lat po ślubie spędziłam w Żarach.
Wojsko nas tam zawiodło. Potem sie jeszcze 3 razy przeprowadzałam.

Też kupuje rośliny przez neta choć wole na żywo. Mój ogród młody ale tez już sie zapełnia. Myślałam że mową rabatę bede obsadzała ze 2 sezony a tymczasem prawie pełna

Wymaga jeszcze dopracowania ale może kiedyś będzie ładny.

W tym sezonie zrozumiałam że musze stawiać na żelazne i sprawdzone rośliny. Siły i czas na ogród to definiują.

Zajrzyj czasem do mnie i coś doradź lub podpowiedz. Będę wdzięczna.
A przez weekend dokończe Twój wątek.

Pozdrawiam poświątecznie.
Patrycja_KG_Lu 17:57, 14 sty 2025

asica napisał(a)

Hej, witam się na wątku po raz pierwszy. Zwabił mnie tutaj Twój warzywnik, który znalazłam w jednym z działów przypadkiem. Teraz widzę, że nie tylko część warzywną masz dopracowaną, ale tą ozdobną również. Masz oko proporcji w ogodzie, wyznaczania osi. Mam pytanko - co to za miskant po prawo? Czy to jedna sztuka?
Narsilia 19:40, 14 sty 2025

Piękny , kwitnący , z zielonymi ramami ogród , do tego przytulny, że ja dopiero teraz na niego trafiłam dopiero rok 2024 przewertowałam ale to będzie sama przyjemność przejrzeć Twój wątek
asica 18:57, 17 sty 2025

Witam Klaudię i Patrycję. Miskant to na pewno któraś odmiana FONTANE, wydaje mi się że Miskant KLEINE FONTANE. To jedna sadzonka. Już jest mocno ograniczona, o połowę, w tym roku też musimy
Te duże odmiany miskantów zajmują sporo miejsca, dlatego troszkę ich wykopaliśmy w poprzednim sezonie.
Patrycja_KG_Lu 19:23, 17 sty 2025

Bardzo fajny miskant. Może się na niego skuszę, bo właśnie w jedno miejsce szukam takiego kopułowego z kwiatostanami niemal od trawnika.