Czoski już przekwitają, wielka szkoda, ale i tak ich zielone główki unoszą się na rabatą zwacając uwagę. Decyzja - wpisujemy na jesienna listę zakupową
I ja się powtórzę, ale Twój ogród mnie zaczarował.
Czy to piękne drzewo o limonkowych liściach na zdjęciach to może glediczja?
Możesz mi podpowiedzieć jakieś kompaktowe iglaste do ogrodu?
Anitko, Twój ogród mnie zachwycił... i jeśli w dodatku sama to wszystko obmyśliłaś, to czapki z głów! Zazdroszczę ludziom, którzy mają tak olbrzymi zmysł projektowania. Stworzyłas cudowne miejsce, własnymi rękami i to taki duży kawał przestrzeni. Wszystko wspaniale ze sobą współgra, dopełnia. Bardzo dojrzały ten Twój azyl Tak pozytywnie zazdroszczę tego zakątka na ziemi niech Ci wszystko cudownie rośnie
Tak, to drzewko to glediczja trójcierniowa 'Sunburst, nie wytwarza kolców i owoców jak w przypadku zwykłych glediczji trójcierniowy. Mamy aż cztery sztuki . Każdy kto przychodzi do nas o nie pyta, bo chce je mieć u siebie. Ja tez je polecam. Mają ażurową koronę, inne rośliny im towarzyszące nie mają problemów pod nimi rosnąć
Z iglastych, które mam u siebie polecam poniżej kilka przykładów:
- cyprysik groszkowy ' Filifera Aurea' (rośnie wyższy) i mniejszą wersję 'Filifera Aurea Nana' - one oba mają złociste wybarwienie
- cyprysik groszkowy 'Filifera' i 'Filifera Nana' mniejszy, bardziej zwarty - te są zielone
- świrki gniazdkowe 'Nidiformis' - zwarty pokrój, nie mam z nimi żadnych problemów, nigdy nie chorowały i nie wymagały oprysków, miałam je wcześniej na balkonie, gdy mieszkałam w bloku, nie wymagają cięcia, rosną u mnie nawet w nie ocieplonych betonowych donicach i za murkami oporowymi
- żywotnik zachodni 'Golden Tuffet' - bardzo zwarty, miękkie igły, pięknie odróżnia się na rabatach
- cisy Hillii ( nie zawiązuje owoców), Hiksi ( ten mniej, bo ma owoce i na jesień cała gromada ptaków robi nalot na nasz ogród i pozostawia po sobie mnóstwo "śladów"), i odmiany kolumnowe o wąskim pokroju - 'Fastigiata' ( zielony) i 'Fastigiata Aurea' (złocisty)
- sosny górskie 'Pumilio'(bardzo zwarta), 'Ophir'( w zimie ładnie zmienia kolor na złocisty), 'Mops'ma 1-2 cm przyrosty
- świerk 'Barryi'- Rośnie powoli, bardzo gęsty
- żywotnik zachodni 'Rheingold'- ładnie wybarwiony na złocisty kolor, rośnie u mnie nawet pod brzozami
Dziękuję za odwiedziny i te miłe słowa. Tak, wszystko wymyślam sama, a mój mąż to już się boi kolejnych pomysłów, szczególnie, gdy trafiłam na ogrodowisko i oglądając te wszystkie ogrody mam w głowie wielkie zmiany, ale niestety część pozostanie tylko w mojej głowie. Tworzysz piękne miejsce i dobrze, że wybrałaś mieszkanie na parterze z ogródkiem Nawet tak niewielki ogródek czy balkonik może być uroczym miejscem.
Mam nadzieje, że będzie rosło, a to po części za sprawą porad osób z ogrodowiska. Podziwiam ich wiedzę i dziękuje wszystkim, że mogę również z niej korzystać.
Weekend bardzo zabiegany, potajemnie zorganizowane urodziny męża , dopiero dzisiaj pobiegałam przed pracą z aparatem, aby uwiecznić na zdjęciach kilka fotek. Niestety deszczyk odwiedził nasz ogródek wcześniej, ale dobrze, że tylko delikatny i przelotny.
Przed weekendem w donicach na tarasie białe bratki, które niestety straciły już swoją urodę zostały wymienione na lawendę.