Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 19:10, 07 maj 2018

Iwonka napisał(a)

Zapraszam do mnie 27 maja Będzie integracji ciąg dalszy

Dni odliczamy
Anitka 19:16, 07 maj 2018

Coś mi kopie dołki w warzywniaku w skrzyniach w nocy. Ale i tak mądra bestia, bo pomiędzy grządkami Czyżby znowu kuna dała znać o sobie, bo jeże tam nie wejdą.

Wiśnia przekwitała i śmieci na około.

Anitka 19:26, 07 maj 2018

Uwielbiam w każdym stadium

Anitka 19:32, 07 maj 2018

Bodziszki pochłonęły już część przekwitniętych tulipanów. Niech sobie te listki teraz spokojnie zasychają.

A na różance odwrotnie - pełnią funkcje wypełniacza zanim różyczki ruszą pełną parą.

BKosimkArt 19:57, 07 maj 2018

Matko jakie piękne zawilce!
sylwia_slomc... 21:04, 07 maj 2018

Ale piękne bodziszki, też je mam ale nie w takiej ilości
Iwonka 08:20, 08 maj 2018

Anitka napisał(a)

Te kulki wymagają cięcia, bo bez tego tracą formę i się pokładają. Ja je tnę mocno co drugi rok. Po cięciu wyglądają niefajnie, ale po pewnym czasie się odbudowują.
Stosuję jeszcze w ich przypadku taki patent z wiązaniem wewnątrz, którego nie widać Powoduje to, że się nie pokładają, bardzo to w zimie pomaga, gdy śnieg pada.
Takim czymś je związuje, tym grubszym:

Ja też zaczęłam w środku podwiązywać, fajny ten sznur kupiłaś. Teraz po latach widzę, że najlepszy sposób na kulki to systematyczne cięcie, co dwa lata tak jak ty najlepiej. Bo inaczej wychodzi jak u mnie. Przycięłam za bardzo i już nie zazieleniły się od dołu. Wykopałam rok temu 7 sztuk. Na szczęście miały mały sysyetmn korzeniowy.
Iwonka 08:22, 08 maj 2018

Anitka napisał(a)
Uwielbiam w każdym stadium

Jakie one piękne, czemu ciągle o nich zapominam Teraz tylko kwitną, prawda? Lubią słońce czy cień?
Anitka 08:12, 09 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
Matko jakie piękne zawilce!

Moje ulubione kwiatki
Anitka 08:17, 09 maj 2018

Iwonka napisał(a)

Ja też zaczęłam w środku podwiązywać, fajny ten sznur kupiłaś. Teraz po latach widzę, że najlepszy sposób na kulki to systematyczne cięcie, co dwa lata tak jak ty najlepiej. Bo inaczej wychodzi jak u mnie. Przycięłam za bardzo i już nie zazieleniły się od dołu. Wykopałam rok temu 7 sztuk. Na szczęście miały mały sysyetmn korzeniowy.

Mój eM od tygodnia chodzi i mówi czy by tych kulek nie wykopać przed zasypaniem kamieniem i wsadzić coś innego (coś go drażnią), ale ja na razie je zostawiam. One rzeczywiście mają mały system korzeniowy, więc mam nadzieje, że jak kiedyś będziemy je wymieniać to nie będzie problemu. To jest taki drut w środku owinięty tworzywem sztucznym i dobrze się sprawdza w wielu miejscach. Ławo też go później odplątać.