Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 20:42, 09 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak tyle zieleni w ogrodzie to nudy nie ma

No i jeszcze raz zielono, raz biało
Anitka 20:49, 09 sty 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
U ciebie Anitko dużo roślin zimozielonych i to jest plus ,bo również zimą ogród pieknie wygląda
Ja też planując rabaty myślę także o zimozielonych
Lubię zimą kontrast suchych bylin i traw z nimi właśnie

Wiolu, to dobrze, że planujesz zimozielone na rabatach. Robią dobrą robotę, a tym bardziej, że zima bywa długa. Więc lubimy to samo

Anitka 20:50, 09 sty 2019

anabuko1 napisał(a)
Ogród jak jest ciekawie posadzone (tj.właściwy wybór roślin ) To i zimą wygląda pięknie.
Jak to widać u ciebie

Na początku było za dużo zimozielonych, ale chyba jest już równowaga
m_gocha 21:19, 09 sty 2019

Piękna wizytówka psze Pani
Anitka 21:23, 09 sty 2019

Kokesz napisał(a)
Przepięknie
Jestem pod wielkim wrażeniem, że można stworzyć taki piękny ogród
Jestem ciekawa, czy planowałaś go najpierw na papierze, czy w jakimś programie komputerowym, bo na spontan mi to nie wygląda
Wiem, że powinno się przewidzieć docelową wielkość roślin ale mi to jakość ciężko wychodzi. U Ciebie były małe rośliny posadzone na początku a teraz jak duże urosły to wszystko się ładnie komponuje i przenika. Jak to zrobić, ja chyba nie umiem, ciągle coś przesadzam a chciałabym posadzić wreszcie coś raz a dobrze i nie ruszać...Czy to się tak nie da i każdy przez to przechodzi?

Reniu, ja tylko painta i to podstawowe funkcje co mi syn pokazał ogarniam Komputerowe programy ogrodowe to dla mnie czarna magia. Ja mam dobrą wyobraźnie przestrzenną, śmieje się, że nawet miarkę mam w oczach. A planowanie - wąż ogrodowy, sznurek, puste doniczki lub z roślinami, wielokrotne przestawianie, przesadzanie.

Żebyś ty Reniu wiedziała ile my roślin musieliśmy rozsadzić lub wykopać. Rodzinka bardzo się cieszyła z naszych wykopków. Ja na początku sugerowałam się podanymi wielkościami w katalogach roślin lub na etykietkach i dopiero po kilku latach dowiedziałam się, że to są wielkości przybliżone, które rośliny osiągają po 10 latach. A przecież roślinki cały czas rosną. Dla pocieszenia też przez to przeszłam

Teraz jest łatwiej, są róże fora, mnóstwo inspiracji. Dużo też daje oglądanie innych starszych ogrodów, bo wówczas można zobaczyć jak dana roślina wygląda po latach lub w różnych porach roku. I własne obserwacje są ważne.
Anitka 21:27, 09 sty 2019

Agania napisał(a)
W końcu masz zimę...do wizytówki
Podziwiałam wiosnę...lecę sprawdzić
lato

Przyszła jak na zawołanie Poczekam, aż zrobi się zielono, bo przeglądać śnieżne zdjęcia, gdy za oknem biało to trochę nudno
Anitka 21:37, 09 sty 2019

abiko napisał(a)

Bo Twój eM już od dawna ogrodowiskowy i nawet się przyznaje
Masz przepiękny ogród, bardzo ułożony i dopracowany. Macie z Iwonką to coś czego ja wam zazdroszczę, konsekwencję.
Pamiętam pierwszy raz jak widziałam Twój ogród, to pomyślałam, że albo jesteś bardzo zorganizowana, albo masz firmę, która ci to robiBo taki wymuskany.
Wizytówka jest coraz ładniejsza.. bardzo mi się podoba, ale fakt to czasochłonne zajęcie.

A choinki macie faktycznie podobne z Aganią

To chyba użyje podobnych argumentów w rozmowie z eM, żeby zrobił mi stolik roboczy z palet Powiem, że dziewczyny na ogrodowisku się dopytują co ze stolikiem

Ta konsekwencja jest nieraz męcząca, ale ułatwia też wyroby.
Chyba już nie masz wątpliwości, że nie mam firmy co mi coś robi. Kto by tu sprostał

Nawet w wizytówce widać moją konsekwencje i zorganizowanie
Anitka 21:43, 09 sty 2019

abiko napisał(a)

Farbę rdzawą czas nabyć.
Wiesz, że wszystko jest w głowie.. niestety.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aguś wyłącz głowę i zdaj się na serce

Dobrze Sylwia pisze.
Anitka 21:49, 09 sty 2019

Milka napisał(a)
Anitko, Twój ogród i Agnieszki, to moje idealne klimaty
Cudnie u mnie, nie osiągalne raczej.
Szczęścia na 2019, młodziutki, można planować

Czyli kamienie Twemu sercu bliskie Ty już nie musisz do niczego dążyć, ideał osiągnięty. Za życzenia dziękuje.
Anitka 21:54, 09 sty 2019

Dorota123 napisał(a)
To że Twój ogród nie jest nudny nawet w zimie to wyłącznie Twoja zasługa. Dobrze skomponowane nasadzenia zawsze procentują, a zimą pierwsze skrzypce grają rośliny zimozielone, które u Ciebie tworzą piękną ramę.

Są jakieś plusy tego mojego zafascynowania iglakami na początku. Fajna rama powstała, od pewnego czasu wypełniam ją trawami, bylinami, różami ....

I jeszcze pogoda zimę nam urozmaica