Moje cyprysiki po 10 latach - 3 szt. dla Renatki. Posadzone takie jak twoje. Nie przekraczaja 70 cm. Szmaragdy są w podobnym odcieniu i też tak trochę się "kręcą". Zleją się ze sobą.
Te małe to stare doniczki i czas zrobił swoje. Białe osady z wapnia. Te większe były szare, nie mogłam znaleźć czarnych, matowych, prostych, takich w klimacie małych. Od kilku miesięcy szukałam. Kupiłam szare i miałam całe malować. Ale w trakcie plan się zmienił i są czarne do połowy
Kasiu nie nadaję się do tego i ręce mam w "ziemistym kolorze" Nie umie narzucać swojego zdania
Ten bordowy sukulent to moja wilka miłość - eonium. Kupiłam na targach ogrodniczych w Krakowie we wrześniu. Była taka firma z Warszawy specjalizująca się w kaktusach i sukulentach. Niestety nie mają sprzedaży wysyłkowej
Może będą ponownie w maju.
u Ciebie je trochę dom cieniuje? czytałam, że lepsza jest wystawa wschodnia lub zachodnia, nie południowa patelnia?
A jeśli nie sosny czy kosodrzewiny, to co oprócz tujek, cisów i bukszpanów widzisz u mnie z zimozielonych?
To jest ścianka oddzielająca salon, gdzie wisi telewizor i oranżerię.
Roślinki zasilam również w zimie, ale rzadziej i mniejszych dawkach. Jak mieszkała w bloku i nie miałam ogrodu miałam dżunglę w domu
To co wygląda na bananowca to strelicja Augusta kwitnąca na biało. Może imitować bananowca a jest łatwiejsza w uprawie.
Kupiliśmy kiedyś bananowca. Pojechaliśmy tuż przed wigilią do marketu i wyszliśmy z bananowcem. Inni z choinkami wychodzili Niestety nie wytrzymał naszego wyjazdu na ferie. Potrzebuje też sporo wilgoci w powietrzu.
Tak dynię można wysiewać bezpośrednio do gruntu w maju lub wcześniej w pomieszczeniu. Ona ciepłolubna i najlepiej wschodzi w ciepełku. Jak trafi się zimny maj to długo wschodzi. Przyspieszam jej wegetację. Melon jeszcze bardzie ciepłolubny. W czasie kiełkowania optymalna temperatura powietrza wynosi 22 st. i lepiej jest go w pomieszczeniu siać i potem przenieść do gruntu.
Szafka kupiona jako wisząca. Mam tylko 20 cm głębokości. Początkowo miała stać w oranżerii Ale długo czekałam na ustawienie i w między czasie trafiła się konsolka a ta idealnie na tarasie się ulokowała.