Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 23:11, 12 kwi 2019

Moje cyprysiki po 10 latach - 3 szt. dla Renatki. Posadzone takie jak twoje. Nie przekraczaja 70 cm. Szmaragdy są w podobnym odcieniu i też tak trochę się "kręcą". Zleją się ze sobą.

Anitka 23:44, 12 kwi 2019

anpi napisał(a)
Anitko zakochałam się w tym kąciku z sykulentami Ale fajny klimacik!!!A tym doniczkom sama kolorek szaro czarny robiłaś ,czy takie kupiłaś?

Te małe to stare doniczki i czas zrobił swoje. Białe osady z wapnia. Te większe były szare, nie mogłam znaleźć czarnych, matowych, prostych, takich w klimacie małych. Od kilku miesięcy szukałam. Kupiłam szare i miałam całe malować. Ale w trakcie plan się zmienił i są czarne do połowy
Anitka 23:45, 12 kwi 2019

agata19762 napisał(a)

Ożesz ale mi się tu podoba !!!
Cuuudnie

Dziękuje Agatko. Muszę go jeszcze dopieścić
anpi 23:50, 12 kwi 2019

Anitka napisał(a)

Te małe to stare doniczki i czas zrobił swoje. Białe osady z wapnia. Te większe były szare, nie mogłam znaleźć czarnych, matowych, prostych, takich w klimacie małych. Od kilku miesięcy szukałam. Kupiłam szare i miałam całe malować. Ale w trakcie plan się zmienił i są czarne do połowy

Bardzo to wszystko ze sobą współgra
Anitka 23:54, 12 kwi 2019

Katkak napisał(a)
Anita powinnaś domy urzdzać, na poważnie się tym zająć, tarasy. Masz wyczucie smaku i talent niesamowity. Złote ręce powiadam. Wszystko, wszystko mi się podoba. Ksżda łopatka, kwiatuszek, świecznik, patera na sukulenty (cuuuuuuudooooo). Cud malina Anitko. A jak się nazywa ten bordowy sukulent na nóżce? Od dawna mi się taki marzy, a nigdzie nie widziałam. Jak poznam nazwę może na necie znajdę.

Kasiu nie nadaję się do tego i ręce mam w "ziemistym kolorze" Nie umie narzucać swojego zdania

Ten bordowy sukulent to moja wilka miłość - eonium. Kupiłam na targach ogrodniczych w Krakowie we wrześniu. Była taka firma z Warszawy specjalizująca się w kaktusach i sukulentach. Niestety nie mają sprzedaży wysyłkowej
Może będą ponownie w maju.
Anitka 23:56, 12 kwi 2019

makadamia napisał(a)
Jak Ty potrafisz wszystko tak .... dopieścić
Cudnie jest u Ciebie

Jeszce brakuje dopieszczenia
Anitka 23:58, 12 kwi 2019

anpi napisał(a)

Bardzo to wszystko ze sobą współgra

W głowie część rzeczy od jakiegoś czasu się kształtowała. Część rzeczy dostała drugie życie lub inne przeznaczenie.
Kokesz 00:00, 13 kwi 2019

Anitka napisał(a)
Moje cyprysiki po 10 latach - 3 szt. dla Renatki. Posadzone takie jak twoje. Nie przekraczaja 70 cm. Szmaragdy są w podobnym odcieniu i też tak trochę się "kręcą". Zleją się ze sobą.

Śliczne

u Ciebie je trochę dom cieniuje? czytałam, że lepsza jest wystawa wschodnia lub zachodnia, nie południowa patelnia?
A jeśli nie sosny czy kosodrzewiny, to co oprócz tujek, cisów i bukszpanów widzisz u mnie z zimozielonych?
Anitka 00:21, 13 kwi 2019

mirkaka napisał(a)

Jak to wykombinowałam w domu???
Zbudowałaś taką ściankę, w salonie?
Oranżeria zachwyca, kwiaty tam cudne, nawet bananowca dojrzałam. Zasilasz te kwiaty cały sezon czy tylko od wiosny?
Dynie wysiałaś w domu, myślałam że je się sieje bezpośrednio do gruntu?
Mam nasiona melona, może też warto teraz wysiać?

Anitko, Twój ogród zachwyca, a także Twoje pomysły i gust
Interesująca ta szafka na tarasie z przesuwanymi drzwiczkami, sami ją robiliście czy gotowa ?

To jest ścianka oddzielająca salon, gdzie wisi telewizor i oranżerię.
Roślinki zasilam również w zimie, ale rzadziej i mniejszych dawkach. Jak mieszkała w bloku i nie miałam ogrodu miałam dżunglę w domu
To co wygląda na bananowca to strelicja Augusta kwitnąca na biało. Może imitować bananowca a jest łatwiejsza w uprawie.

Kupiliśmy kiedyś bananowca. Pojechaliśmy tuż przed wigilią do marketu i wyszliśmy z bananowcem. Inni z choinkami wychodzili Niestety nie wytrzymał naszego wyjazdu na ferie. Potrzebuje też sporo wilgoci w powietrzu.

Tak dynię można wysiewać bezpośrednio do gruntu w maju lub wcześniej w pomieszczeniu. Ona ciepłolubna i najlepiej wschodzi w ciepełku. Jak trafi się zimny maj to długo wschodzi. Przyspieszam jej wegetację. Melon jeszcze bardzie ciepłolubny. W czasie kiełkowania optymalna temperatura powietrza wynosi 22 st. i lepiej jest go w pomieszczeniu siać i potem przenieść do gruntu.

Szafka kupiona jako wisząca. Mam tylko 20 cm głębokości. Początkowo miała stać w oranżerii Ale długo czekałam na ustawienie i w między czasie trafiła się konsolka a ta idealnie na tarasie się ulokowała.
Anitka 00:33, 13 kwi 2019

Kasia_CS napisał(a)
O nieeee.... jak z żurnala! Boskie miejsce stworzyłaś, wszystko do siebie mega pasuje, każdy drobiazg w klimacie - nota bene fajne perełki wynajdujesz i świetnie je łączysz

Niektóre perełki dostają drugie życie czekając w piwnicy
Inne przestawiam z innych miejsc.